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December 4, 1953 
 
 
 
Dear Mr.  
 

In your letter of November 25, 1953, you asked the following question:  
 

"A home furnishings store sells merchandise on a lease contract basis. 
While the total sum of the lease contract is for one amount, a portion of it 
represents labor, such as connecting a stove, connecting a washing 
machine, laying carpets, etc. When the lease contract on its face shows the 
amount of the merchandise and the amount of the labor, each in a separate 
item and making the total of the lease contract, sales tax is due on the 
merchandise only and not on the labor. It is understood, of course, that this 
is not the case where a completed article, such as a fabricated rug or 
fabricated wall-to-wall carpet has been made up in the store prior to 
delivery."  

 
We assume that the "lease contract" to which you refer is a lease in lieu of a sale 

and taxable as a sale of the property covered by the lease.  
 

Section 6012 of the California Sales and Use Tax Law excludes from the measure 
of sales tax "the price received for labor or services used in installing or applying the 
property sold". Accordingly, the price received for labor in connecting a stove, 
connecting a washing machine, laying carpets, etc. is not subject to sales tax where it is 
separately stated and where it represents an amount reasonably related to the service 
rendered.  
 
 

We trust this sufficiently answers your question.  
 
 

Very truly yours,  
 
 
John H. Murray  
Associate Tax Counsel  
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