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March 8, 1993

       --- 
Dear Ms. ---: 
 
 This is in reply to your January 18, 1993 letter regarding the application of sales tax to 
your charges for annual reports. 
 
 You described two situations and asked whether you should charge sales tax to your 
customer on the sale.  We understand that, in each situation you would sell 14,000 annual reports 
and ship them to two separate destinations.  You would ship 10,000 to New York and 4,000 to 
California.  We assume the 10,000 shipped to New York would be used outside California.  In 
the first situation, you would print the annual reports in California and ship them from within 
this state.   
 
 California sales tax is imposed upon all retailers at the applicable rate of the gross 
receipts from the sale of all tangible personal property sold at retail in this state.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  Whether or not you collect reimbursement from your customer for the sales tax is 
a matter of contract between you and the customer.  (Civ. Code § 1656.1.) 
 
 When you print annual reports in California and ship them to the purchaser in this state, 
your sale is subject to sales tax.   
 
 Revenue and Taxation Code section 6396 provides an exemption from sales tax for your 
sale of tangible personal property which the purchaser requires you to ship, and you do ship, to a 
point outside this state by your facilities or by delivery to a carrier, customs broker, or 
forwarding agent, whether hired by the purchaser or not, for shipment to the out-of-state point.  
We are enclosing a copy of Sales and Use Tax Regulation 1620, Interstate and Foreign 
Commerce, for your further information. 
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 When you sell 14,000 annual reports and ship 10,000 to the purchaser in New York in 
accordance with Regulation 1620, and ship 4,000 to the customer in California, your sale of the 
10,000 is exempt from sales tax, and tax applies to your sale of the 4,000. 
 
 In the second situation, you would have the annual reports printed outside California and 
ship them from the out-of-state point.  California imposes a use tax on the storage, use, or other 
consumption in this state of tangible personal property purchased from any retailer for storage, 
use, or other consumption in this state at the applicable rate of the sales price of the property.  
(Rev. & Tax. Code § 6201.)  As a retailer engaged in business in this state, you are required to 
collect the use tax from the purchaser and report and pay it to this Board.  (Rev. & Tax. Code § 
6203.)  When you have the annual reports printed outside California and shipped to the 
purchaser in this state, the use tax applies, and you are required to collect the tax from the 
purchaser.  When you have the annual reports printed outside California and shipped to the 
purchaser outside California for use outside the state, the use tax does not apply.   
 
 Using your example, where you have 14,000 annual reports printed outside this state and 
have 10,000 shipped to New York and 4,000 shipped to the purchaser in this state, you are 
required to collect and report and pay use tax on the sales price of the 4,000 annual reports 
shipped to the purchaser in this state.   
 
 We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 
 
       Very truly yours, 
 
 
 
       Ronald L. Dick 
       Senior Tax Counsel 
 
RLD:sr 
 
bc:  San Jose District Administrator 


