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In memorandum dated April 2 you ask whether tax applies to the sale or use of medicines under 
the following circumstances:  
 
"M" and "0" operate the "L", "M", and "X" in foreign commerce. The vessels carry 
approximately 360 to 700 passengers and a crew of approximately 270. Under federal law, the 
vessels must have a licensed physician and surgeon on each voyage. In addition, a hospital with 
beds, equipment and two registered nurses is maintained for the passengers and crew, where 
medicines are furnished without charge. There are no registered pharmacists on board.  
 
It is our opinion that the described facilities qualify as "hospitals" under Section 6369, as 
amended September 20, 1963. Accordingly, the carriers are entitled to claim a tax exemption for 
any medicines which they use or dispense at their hospital facilities aboard ship.  
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