
 
 
 

 
 
 
 
 

 
 
 
 
--- --- --- 
--- --- --- 
--- --- --- 
 
 

 

   
 

 

 

 

 
 
 

 
 

 220.0010STATE OF CALIFORNIA 
 

 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 322-6083 

July 6, 1977 

Your letter dated June 21, 1977, which was addressed to Mr. Kenney, was referred to this 
office for reply.  You state that you do not believe it necessary for your company to collect and pay 
over California use tax on sales to California residents. 

We understand that you sell tangible personal property to California consumers by means of 
television advertisements on stations in California.  The advertisements list an “800” telephone 
number to call or a box number at the television station.  The telephone number listed is not a 
California number. Mail addressed to the television station is gathered by the station and forwarded 
to your New York office.  The goods are shipped to California customers from out-of-state 
locations. 

It is our opinion that the use of the television station box number is a sufficient connection 
with the state as to permit the state to require you to collect use tax from all your California 
customers, both telephone and mail order, and to file tax returns.   

Section 6203 of the California Revenue and Taxation Code requires every retailer engaged 
in business in this State and making sales of tangible personal property for storage, use, or other 
consumption in this State to collect the use tax from the purchaser.  “Retailer engaged in business in 
this State” includes any retailer having any representative, agent, salesman, canvasser or solicitor 
operating in this State under the authority of the retailer for the purpose of taking orders for tangible 
personal property for storage, use, or other consumption in this State.  It is our view that by 
contracting with you to forward orders to your office, television stations become representatives or 
agents authorized by you to take orders for your goods.  Your advertising implies to prospective 
customers that the television stations are your agents.  We therefore, conclude that you are engaged 
in business in this State within the meaning of the law.   
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It is our opinion that the requirement for you to collect use tax from California customers is 
permitted under the Constitution of the United States.  In Scripto, Inc. v Carson, 362 U.S. 207, the 
United States Supreme Court upheld the right of a state to require an out-of-state retailer to collect 
use tax where the retailer was represented in the state by independent commission agents.  It is our 
opinion that the television stations with which you contract provide essentially the same type of 
service.  In National Bellas Hess v. Illinois, 386 U.S. 753, the Supreme Court stated that the out-of-
state retailer did “no more than communicate with customers by mail or common carrier as part of a 
general interstate business.” In that case, the retailer “did not advertise its merchandise for sale in 
newspapers, on billboards, or by radio or television in Illinois.  Orders were mailed to and accepted 
at its Missouri plant.”  Your situation is different.  You are advertising by local television and not 
solely by mail or common carrier as part of a general interstate business.  Indeed, the advertising is 
specifically aimed at the local market within the given television stations’ viewing area.  Orders are 
not mailed to your out-of-state location by customers.  In Miller Brothers v. Maryland, 347 U.S. 
340, the court also ruled in favor of the out-of-state retailer, but it did so on a finding that the 
retailer’s advertising was not especially directed to Maryland.  Your advertising is directed at 
California customers and is an effort to exploit the consumer market in California.   

Section 6203 imposes the duty to collect use tax upon a particular class of sellers.  Because 
you fall in this class, you are required to collect use tax on all your sales to California consumers, 
not merely on those sales which cause you to fall in that class.   

We urge you to file the application for registration with the Board promptly, so that any 
interest or penalties may be minimized.   

Very truly yours, 

H. L. Cohen 
Tax Counsel 

HLC/vs 


