
 
 
 
 

 

 
 
 

 
 
 

 

 

245.1225STATE OF CALIFORNIA 
 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 324-3828 

 
 
 

April 2, 1991 

Mrs. [B] 
Owner/Manager, [F] 
XXX --- ---, XXX 
--- ---, California  XXXXX 

RE: S- -- XX-XXXXXX 

Dear Mrs. [B]: 

Ms. Gaye Jordan of Return Review has referred your letter to her of February 5, 1991, to the  
Legal Division for a response; it has been assigned to me.  At issue is the applicability of sales and 
use tax to your sales of “LEPPIN” and “EXCEED” products. 

 
I. FACTUAL BACKGROUND  

 
Your letter to Ms. Jordan was apparently written in response to hers to you of January 9, 

1991, requesting further information to support your deduction for sales of food products taken on 
your Third Quarter 1990 Sales and Use Tax Return.  You attached to your letter a photocopy of two 
labels for the LEPPIN product and three labels for the EXCEED products. 

 
(1.)  LEPPIN. As you noted in your letter, someone super-imposed one label on 
another when the copy was made.  The smaller label is difficult to read but appears 
to set forth the product’s purpose thusly: 
 
“The ideal quick energy source for housewives, executives, students, drivers, and  
sportsmen.  Promotes physical activity and mental alertness day or night.” 
 
(2.)  EXCEED. These labels describe three EXCEED products.   

 
(a.) Sports Nutrition Supplement: The purpose of this liquid product is described  

as follows: 
 

“EXCEED Sports Nutrition Supplement is a complete, nutritionally balanced 
supplement formulated to help athletes achieve energy, weight, and strength goals 
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throughout training.  EXCEED fits easily in to an athlete’s diet as a mealtime 
supplement, high-energy snack, or pre-event meal.” 

(b.)  High Carbohydrate Source. The label states that this product is a powder.   
The front says: “After exercise, restores muscle energy and shortens recovery time.”  The back goes  
on as follows: 

 
“EXCEED High Carbohydrate Source is a convenient source of nutrition after 
exercise that provides energy to exhausted muscles.” 

 
(c.) Fluid Replacement and Energy Drink. This is a powdered drink mix.  The packet  

included with your letter describes the use of the product, in part, as follows:  
 
“Quickly replenishes energy, fluid and electrolytes. 
 

* * * 
 
“… EXCEED helps prevent dehydration and extends endurance by replenishing 
energy and water during training and competition.” 
 

* * * * 
 
I.  OPINION  
 
A.  Sales and Use Tax Generally  
 
In California, except where specifically exempted by statute, Revenue and Taxation Code 
Section 6051 imposes an excise tax, computed as a percentage of gross receipts, upon all 
retailers for the privilege of selling tangible personal property at retail in this state.  (Unless 
otherwise stated, all statutory references are to the Revenue and Taxation Code.)  “[I]t shall be 
presumed that all gross receipts are subject to tax until the contrary is established.  The burden of 
proving that a sale of tangible personal property is not a sale at retail is upon the person who 
makes the sale …” (§ 6091.)  “Exemptions from taxation must be found in the statute.”  (Market 
St. Ry. Co. v. Cal. St. Bd. of Equal. (1953) 137 Cal.App.2d 87, 96 (290 P.2d  201.)  “The 
taxpayer has the burden of showing that he clearly comes within the exemption.”  Standard Oil 
Co. v. State Bd. of Equalization (1974) 39 Cal.App.3d 765, 769 [114 Cal.Rptr. 571].) 
 
Food Products Exemption  

Revenue and Taxation Code Section 6359, interpreted and implemented by Regulations 1602 
and 1603, provides an exemption from sales and use taxes for the sales of food products for 
human consumption under certain circumstances.  Subdivisions (1) & (2) of Regulation 1602(a) 
contain a list of products which, either singly or in combination, are considered “food products”.  
Regulation 1602(a)(5), however, excludes certain items from the definition of “food products” as 
follows: 
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“(5) ‘Food products do not include any product for human consumption in 
liquid, powdered, granular, tablet, capsule, lozenge, or pill form (A) which is 
described on its package or label as a food supplement, food adjunct, dietary 
supplement, or dietary adjunct, and to any such product (B) which is prescribed or 
designed to remedy specific dietary deficiencies or to increase or decrease 
generally one or more of the following areas of human nutrition: 

1.  Vitamins 
2.  Proteins 
3.  Minerals 
4.  Caloric intake” 
 

Regulation 1602(a)(5), subsequently, however, restricts the limitation on the definition of “food 
products” as follows: 

“Tax, however, does not apply to any such products which either are exempted by 
Section 6369, respecting prescription medicines, or are complete dietary foods 
providing the user in the recommended daily dosage with substantial amounts of 
vitamins, proteins, minerals and foods providing adequate caloric intake. An 
example of the latter is a food daily requirement providing the user with the 
following: 

1.  70 grams of high quality protein 
2.  900 calories 
3.  Minimum daily requirements as established by the Federal 

Food and Drug Administration of the following vitamins: 
A, B1, C, D, Riboflavin, and Niacin or Niacinamide; the 
following minerals: Calcium, Phosphorus, Iron and 
Iodine.” 

In interpreting and implementing the broad provisions of Section 6359(c), 
Regulation 1602(a)(5) sets up a two-step analysis.  The threshold question is whether or not the food 
product under discussion is in one of the enumerated forms – liquid, powdered, granular, tablet, 
capsule, lozenge, or pill.  If so, then its sales are taxable if one of the two following conditions also 
occurs: (A) its label or package describes it as a food supplement, food adjunct, dietary supplement, 
or dietary adjunct; or (B) it is prescribed or designed to remedy specific dietary deficiencies or to 
increase or decrease generally the intake of vitamins, protein, minerals, or calories.  The subsequent 
references to “such products” in that subsection refer to products which occur in one of the 
enumerated forms, not products for which the claims prescribed in subsections (A) and (B) are 
made. 
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Based on the above standard, we conclude as follows: 

The products in question are in tablet, liquid, and powdered form, so they fall within the 
ambit of Regulation 1602(a)(5).  None of them make claims to be complete dietary foods, and 
indeed, none supply the user with any protein at all. Only the Sports Nutrition Supplement 
specifically labels itself as a food supplement.  All the products, however, appear to be designed to 
replace fluids and nutrients (including electrolytes) lost during exercise.  We have previously 
determined that products such as these are food or dietary adjuncts excluded from the definition of 
“food products” pursuant to the above authority.  Accordingly, sales of these products are subject to 
tax. 

For your information, I have enclosed a copy of Regulation 1602.  I hope the above 
discussion has answered your question.  If you need anything further, please do not hesitate to write 
again. 

Sincerely, 

John L. Waid 
Tax Counsel 

JLW:es 
3802I 
Enclosure: Regulation 1602 
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