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November 6, 1957 
 
 
 
Dear Mr.  
 

We base our opinion regarding your claim for refund of May 23, 1957, on the 
following statement of facts.  
 

You are in the business of taking photos of newsworthy events. We assume you 
use your own photographic equipment and you state that you purchase all film on a tax 
paid basis.  
 

You are paid a weekly retainer to be on call for two newspapers. If an assignment 
is filled for these papers or other papers, you are paid on an hourly basis regardless of the 
number of pictures taken. The same charge is made although no pictures are actually 
printed in the papers.  
 

You state that you "should have listed your income as salary." If you are in fact an 
employee, a different result would obtain taxwise. However, we assume you are an 
independent contractor. If you would care to submit evidence that you are an employee, 
we shall be glad to reconsider the matter.  
 

As indicated by Section B of Sales and Use Tax Ruling 2, copy enclosed , 
commercial artists or any other persons or firms engaged in the creation or production of 
drawings, paintings, designs, photographs, or other art work are retailers of such property 
sold to advertising agencies for use by the agencies in the rendition of their services, 
advertisers, or others.  
 

Effective January 1, 1950, tax applies to the gross receipts from the furnishings of 
drawings, paintings, designs, photographs, letterings, assemblies, or other art work used 
for reproduction as well as display purposes.  
 

Section 6006(f) of the Law, pamphlet copy enclosed, defines "sale" as including 
"a transfer for a consideration of the title or possession of tangible personal property 
which has been produced, fabricated, or printed to the special order of the customer." 
(Underscore added.)  
 

It is our position that the furnishing of exposed negatives constitutes the 
furnishing of photographs within the meaning of Ruling 2. We also believe your activities 
constitute the producing or fabrication of tangible personal property for the special order 



of the newspapers. We believe the transfer of possessions of the exposed film is a sale 
within the meaning of Section 6006(f).  
 

As explained by Sales and Use Tax Ruling 23, copy enclosed, tax applies to sales 
of photographs and photostat copies, whether or not produced to the special order of the 
customer, and to charges for the making of photographs and photostat copies out of 
materials furnished by the customer. No deduction is allowed on account of such 
expenses of the photographer as travel time, rental of equipment, or salaries or wages 
paid to assistants or models whether or not such expenses are itemized in billings to 
customers.  
 

From the point of view of sales tax, the photographer is regarded as selling 
pictures. The tax applies to his gross receipts from the sale. For sales tax purposes, he is 
not being paid for services but for the pictures. It is a single transaction and the measure 
of tax is not altered by subdividing the billing into components and valuing each 
component. In other words, the tax applies to the full amount received by the 
photographer and the method which the parties have adopted for determining this amount 
is immaterial.  
 

We have advised other photographers engaged in activities similar to yours that 
the tax applies as herein indicated.  
 

Based upon the facts as herein presented, we believe the tax to be properly 
computed and shall so advise the Board. However, if we have misunderstood the facts or 
you feel the law has been misapplied, you may request an oral hearing before a legal 
hearing officer in Santa Rosa or, if more convenient, in San Francisco, or you may 
request a formal Board hearing. Please advise us of your wishes in this regard.  
 
 
 

Very truly yours,  
 
 
Jack D. Paulson  
Assistant Counsel  
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Enclosures: Sales and Use Tax Rulings 2 and 23 California Sales and Use Tax Law  
 
cc: Santa Rosa -Compliance 
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