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This is in response to your memorandum of May 24, 1977.  You have sought our advice 
relative to certain issues raised at a local discussion of a petition for redetermination filed by the 
referenced taxpayer. 
 

We understand that B--- is a mold maker and the transactions involve sales of molds 
without tax to M---, Inc.  The sales were considered exempt by taxpayer as a sale in interstate 
commerce or sale for export.  No resale certificate was furnished by M---. 
 

Upon completion by taxpayer all molds were sent to an unrelated extruder for shot 
sampling.  The extruder was under contract to M---.  The purpose of the shot sampling was to 
produce sample parts for the purpose of determining whether the mold met M---’s specifications.  
If the mold did not meet specifications, it would be returned to taxpayer for correction or change.  
Correction or change might be necessitated as a result of taxpayer’s error or as a result of an 
error in the specifications furnished to taxpayer by M---.  In the latter instance, an engineering 
change order (ECO) would be issued to taxpayer, and taxpayer would bill M--- for the additional 
work. 

 
Taxpayer does not have the ability to shot sample the molds.  When the mold was 

determined to meedt specifications it would be picked up by an export packer under contract to 
M--- and consolidated or packed for shipment in interstate commerce or for export.  The packer 
would pick up the mold from taxpayer’s place of business (if the mold had been returned to 
taxpayer by the extruder) or from the place of business of the extruder.  Taxpayer treated all sales 
of molds destined for another state or a foreign country to be exempt.  Our auditor initially 
disallowed all deductions.  Taxpayer then provided bills of lading from the files of M--- showing 
out-of-state shipment.  Relying on a hearing report dated August 30, 1974, by Mr. R. H. 
Anderson, you nevertheless remained of the opinion that the sales did not qualify as exempt 
export or interstate commerce transactions. 
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We note initially that it was later concluded that shot sampling was a testing procedure 
excluded from the definition of “use” under Revenue and Taxation Code Section 6009.1.  
Accordingly, the testing did not constitute a “use” under Section 6421 that could trigger tax 
liability against the purchaser who gave an exemption certificate.  By memorandum dated 
February 11, 1976, Mr. T. P. Putnam proposed to the petition unit that this advice be transmitted 
to M---.  The central issue before us at this time thus becomes one of whether the sales in 
question properly qualify as interstate commerce sales or as export sales. 

 
You have raised certain specific questions: 
 
(1) M--- has sought confirmation of its understanding that if the mold maker itself 

performed the testing or if the mold maker subcontracted testing to an outside extruder, this 
testing would not of itself trigger application of sales tax to taxpayer’s sale.  We are in agreement 
with this analysis.  Indeed, as we indicated to you when we discussed this matter on May 25 here 
in Sacramento, we are of the opinion that a temporary delivery to the purchaser or to an extruder 
hired by the purchaser for testing purposes does not necessarily disqualify the transaction from 
qualifying as a sale in interstate commerce or as an export sale.  BTLG Annotation 325.0920 
indicates that a temporary transfer of possession for testing will not deprive the seller of the 
interstate commerce exemption provided the property is returned to the seller for out-of-state 
shipment in accordance with the contract of sale. 

 
(2) If the testing is performed by taxpayer or its subcontractor, it is immaterial that 

title may have passed to the purchaser.  In other words, testing by the manufacturer or the 
manufacturer’s subcontractor does not constitute delivery to the purchaser under 
Regulation 1620(a)(3)(A) notwithstanding the fact that title may have already passed to the 
purchaser.  

 
(3) You next raise a question as to when title passes in the circumstance where the 

property is delivered to the extruder hired by M---.  In accordance with M---’s purchase order, 
title to the mold passes at the F.O.B. point designated on the order, but only after inspection and 
acceptance.  We are in agreement with your analysis that title passes at the extruder’s when the 
mold meets specifications.  When the mold is sent back to taxpayer for minor adjustments not 
requiring further shot sampling, title passes upon subsequent acceptance at the seller’s place of 
business. 

 
(4) Mr. S--- W---, Tax Counsel for M---, has argued on behalf of taxpayer that sales 

tax does not apply in instances where molds were delivered by taxpayer directly into the hands of 
an export packer. 

 
We are in agreement with his position on this point.  Revenue and Taxation Code 

Section 6387 provides that tax does not apply to sales of property “purchased for use solely 
outside this state and delivered to a forwarding agent, export packer, or other person engaged in 
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the business of preparing goods for export or arranging for their exportation, and actually 
delivered to a port outside the continental limits of the United States prior to making any use 
thereof.”  This exemption is a statutory exemption.  It would be clear that sales tax would not 
apply, notwithstanding the absence of language concerning export in the contract of sale, if 
taxpayer had delivered the molds to the export packer without delivering them first to the 
extruder.  In accordance with the principle of Annotation 325.0920, we are of the opinion that 
the temporary delivery of the goods to the purchaser’s representative (the extruder) would not 
disqualify the transaction from exemption under Section 6387. 

 
Tax would nevertheless apply to items delivered to a carrier for interestate shipment.  

Regulation 1620(a)(3)(B) provides that sales tax does not apply when the property pursuant to 
contract of sale is required to be shipped and is shipped to a point outside this state by the 
retailer.  As you point out, the requirements of paragraph (a)(3)(B) seem to differ from the 
requirements of (a)(3)(C) concerning exports.  As indicated previously the application of the tax 
with respect to delivery to export packers is goverened by Revenue and Taxation Code 
Section 6387. 

 
In ultimate summary of all this, we are of the opinion that where taxpayer delivers the 

molds to an export packer, sales tax will not apply.  It is irrelevant that title may have passed 
previously to the purchaser, and it is irrelevant that taxpayer or taxpayer’s subcontractor or an 
extruder hired by M--- may have tested the molds.  Where taxpayer delivers the molds to a 
carrier for interstate shipment, the molds will be regarded as having been delivered to the 
purchaser or his representative where the goods are first sent to an extruder hired by M---, unless 
the contract of sale requires taxpayer to ship the goods to an out-of-state point. 

 
Sales tax will apply where taxpayer delivers the molds to an extruder hired by M--- and 

the extruder delivers the molds to an export packer or toa carrier for interstate shipment.   
 
 

      Gary Jugum 
 
j:alicetiliton 
cc: Mr. R. H. Anderson   


