
325.1142STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

April 28, 1993 

Re:  
 
Dear Mr.  
 

This is in response to your letter received by the Board at the end of February, 
1993 in which you state:  
 

"WE ARE SETTING UP THE GROUND WORK TO EXPORT 
AIRCRAFT PARTS AND COMPONENTS TO COUNTRIES OF 
SOUTH EAST ASIA, WE WOULD LIKE YOUR RULING ON THE 
FOLLOWING TYPES OF TRANSACTIONS. LET US KNOW IF ANY 
OR ALL THESE TYPES OF TRANSACTIONS ARE 'SUBJECT TO OR 
EXEMPT FROM' TAXATION PER THE SALES AND USE TAX 
LAWS OF CALIFORNIA."  

 
You describe four transactions and ask whether sales or use tax is due on any of 

those transactions.  
 
A. Sales and Use Tax Law - Generally  
 

Revenue and Taxation Code section 6051 imposes a sales tax on all retailers 
measured by their gross receipts from retail sales of tangible personal property occurring 
in California. The sales tax is imposed upon the retailer, but the retailer may collect sales 
tax reimbursement (usually itemized on the invoice as "sales tax") from the purchaser if 
the contract of sale so provides. civ. Code § 1656.1.  
 

Revenue and Taxation Code section 6201 imposes an excise tax, commonly 
referred to as the use tax, on the storage, use, or other consumption in this state of 
tangible personal property purchased from any retailer for storage, use, or other 
consumption in this state. The use tax complements the sales tax and is most frequently 
imposed upon in-state leases, out-of-state purchases of property for use in California, and 
use of property purchased with a resale certificate. The use tax is imposed upon the 
purchaser, but if a retailer is engaged in business in California and making sales of 
tangible personal property for storage, use, or consumption in this state, he or she must, at 
the time of making the sale, collect the use tax from the purchaser and pay it to the state. 
Rev. & Tax. Code § 6203.  



B. Situation #1:  
 

"WE, ACTING AS A DISTRIBUTOR/REPRESENTATIVE OR 
RESELLER, BUY AIRCRAFT PARTS FROM SUPPLIERS IN 
VARIOUS STATES THEN TURN AROUND AND RESELL THEM 
DIRECTLY (SHIP THEM DIRECT FROM THE SUPPLIER) TO A 
FOREIGN BUYER/PURCHASER."  

 
In this transaction, if the aircraft parts are shipped directly from an out-of-state 

point to a foreign country, i.e., the parts never enter California, no sales or use tax is due. 
Sales tax only applies to retail sales occurring in California. If the property never enters 
California, the sale to the foreign purchaser cannot occur in California. Nor does use tax 
apply since the property was not used or stored in California.  
 

Assuming that the supplier ships the parts from California, the tax consequences 
are as follows:  
 

In these transactions you are purchasing the aircraft parts from your suppliers for 
resale. You may purchase such parts ex tax by issuing resale certificates to the suppliers. 
Sales and Use Tax Regulation 1668 (copy enclosed) explains the proper use of and 
procedures for resale certificates.  
 

Your sale of the parts is a retail sale subject to tax unless the sale is subject to an 
exemption. Sales and Use Tax Regulation 1620(a) (3)2 (copy enclosed) provides that 
sales tax does not apply when the property is sold to a purchaser for shipment abroad and 
is shipped or delivered by the retailer to the foreign country. The provisions in this 
regulation are based in part upon Revenue and Taxation Code section 6352 which 
exempts transactions that the U.S. Constitution prohibits the states from taxing and in 
part upon Revenue and Taxation Code section 6387 ·which reads:  
 

"Delivery to export packers. There are exempted from the computation of 
the amount of the sales tax the gross receipts from sales of tangible 
personal property purchased for use solely outside this State and delivered 
to a forwarding agent, export packer, or other person engaged in the 
business of preparing goods for export or arranging for their exportation, 
and actually delivered to a port outside the continental limits of the United 
states prior to making any use thereof."  

 
To be exempt under Regulation 1620(a) (3)2 (the export exemption), a sale must 

meet the following three requirements:  
 

1. The property must be intended for a destination in a foreign country;  
 
2. The property must be irrevocably committed to the exportation process 
at the time of sale; and  
 



3. The property must actually be delivered to the foreign country prior to 
any use of the property.  

 
Assuming (1) that the supplier ships the parts by a carrier, forwarding agent, 

export packer, customs broker or other person engaged in the business of preparing 
property for export or arranging for its export, (2) that title to the parts does not pass to 
the foreign purchaser prior to the time the parts are delivered by the supplier to the 
carrier, forwarding agent etc., and (3) that the parts are shipped directly to the foreign 
country by the supplier prior to any use of the property, the sale is exempt as an export.  
 

The rules are more complex if the parts are delivered by the supplier to a ship, 
airplane or other conveyance furnished by the buyer. To determine if the exemption 
applies, you should consult Regulation 1620 if transportation will be arranged in this 
manner.  
 
C. Situation #2:  
 

“AS ANOTHER OPTION, ARE WE SUBJECT TO PAY THE 
CALIFORNIA SALES & USE TAX IF WE PURCHASER THE 
AIRCRAFT PARTS FROM VARIOUS OUT OF STATE SUPPLIERS 
THEN SHIP THE PRODUCTS TO A CALIFORNIA FREIGHT 
FORWARDER PRIOR TO EXPORTATION (THIS WILL ALLOW TO 
VERIFY/INSPECT THE PARTS PRIOR TO FOREIGN SHIPMENT)."  

 
We assume that the first and third requirements regarding intention and actual 

delivery to a foreign country are met. If title to the parts does not pass to the purchaser 
prior to the time of delivery to the freight forwarder, if the freight forwarder arranges 
shipment by means of a carrier and not by a ship, airplane, or other conveyance furnished 
by the purchaser, and if the property is hot used prior to delivery to the foreign country, 
the sale to the foreign purchaser is exempt. Again, refer to the regulation if the parts are 
transported by a ship, airplane, or other conveyance furnished by the purchaser.  
 
D. Situation #3:  
 

"WE, ACTING AS A DISTRIBUTOR/REPRESENTATIVE OR 
RESELLER, BUY AIRCRAFT PARTS FROM SUPPLIERS FROM 
VARIOUS STATES THEN STORE THEM IN OUR WAREHOUSE, 
UNTIL WE ARE ABLE TO RESELL THEM TO A FOREIGN BUYER. 
ARE WE SUBJECT TO PAY TAX ON OR BEFORE THE SALE TO 
THE FOREIGN BUYER?"  

 
A person* who purchases property ex tax with a resale certificate is not liable for 

use tax as long as he or she does not make any use of the" property other than retention, 
demonstration, or display while holding it for sale in the regular course of business. If the 
person makes any other use of such property, the person is liable for use tax as of the 
time the property is first used. The sales price of the property to the person is the measure 



of tax. Rev. & Tax. Code § 6094(a). If a person issues a resale certificate, makes a 
taxable use of the property, and then makes a retail sale of the property, the person is 
liable for use tax when he or she makes a taxable use of the property and, unless the retail 
sale is exempt, is also liable for sales tax when the retail sale is made.  
 
*Note: A "person" under Sales and Use Tax Law includes not only individuals but 
entities such as a firm, partnership, trust, or corporation. Rev. & Tax. Code § 6005. 
 
E. situation #4:  
 

"WE, ACTING AS AN AGENT FOR THE FOREIGN 
BUYER/PURCHASER BUY AIRCRAFT PARTS FROM A 
CALIFORNIA AIRCRAFT PARTS SUPPLIER THEN SHIP THEM 
DIRECTLY (THROUGH A FREIGHT FORWARDER) TO THE 
FOREIGN PURCHASER. ARE WE SUBJECT TO SALES OR USE 
TAXATION?"  

 
If the parts are first delivered to your business, the export exemption will not 

apply. Since your business is the agent for the foreign purchaser, shipment to your place 
of business is regarded as shipment to the purchaser. Under these circumstances, there is 
no irrevocable commitment to the exportation process at the time of sale and therefore no 
exemption. The supplier is the retailer and must pay tax on the sale. If the parts are 
shipped by the supplier directly to a freight forwarder and you do not get possession of 
the parts, the export exemption will apply if all other requirements are met.  
 

There are other exemptions which may apply, but we do not have enough facts to 
comment upon them. We are enclosing for your information Regulations 1621 and 1593 
regarding the common carrier exemption and the aircraft exemption. (The latter has only 
limited application to aircraft parts.)  
 

We have made several assumptions in this letter. If any of these assumptions are 
incorrect, the tax consequences may be different from those explained in this letter.  
 

If you have further questions regarding Sales and Use Tax Law, please do not 
hesitate to write again.  
 
 
 

Sincerely,  
 
 
 
Elizabeth Abreu  
Tax Counsel  


	STATE OF CALIFORNIA

