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Stockton Kenworth 

This is in response to your memorandum dated October 4, 1988 regarding the 
interpretation of the Section 6009.1 exclusion from the definition of use in light of Stockton 
Kenworth v. State Board of Equalization, (1985) 157 C.A.3d 334. You have included a copy of 
a memorandum dated April 18, 1986 by Donald Hennessy regarding a meeting he attended with 
Gary Jugum and Glenn Bystrom on this issue.  The participants of that meeting concluded that 
the Section 6009.1 exclusion from the definition of use would apply to the active transportation 
of planes, vehicles, and vessels out of California if that transportation was the sole use of the 
item in California.  Thus, if a vehicle purchaser comes into California only for the purpose of 
picking up the vehicle and driving it directly out of California for use solely thereafter outside 
California, no use tax would be applicable.  On the other hand, if the purchaser were in 
California for some independent reason other than taking delivery of the vehicle, the purchaser’s 
driving of the vehicle in California would be regarded as a taxable use. 

The exclusion from use provided by Section 6009.1 is only relevant in circumstances 
when the use would otherwise be subject to use tax.  The exclusion is not relevant when the sales 
tax is applicable because under such circumstances it is the sale that is being tax and not the use. 
Thus, if a sale occurs in California which is subject to sales tax and no other exclusion or 
exemption applicable, that sale is subject to sales tax without regard to whether the purchaser 
thereafter directly transports the vehicle or vessel outside California.  This means that when a 
vehicle or vessel is sold in California by a person required to hold a seller’s permit by virtue of 
the number of vehicles or vessels that person sells, that sale is subject to sales tax unless 
otherwise exempted without regard to the purchaser’s use or direct removal of the vehicle or 
vessel from the state.  (Rev. & Tax. Code §§ 6009.1, 6051, 6282, 6283.)  Section 6366 sets forth 
a relevant exemption with respect to aircraft.  The discussion below applies only in 
circumstances that use tax, and not sales tax, would be applicable.  

You have cited two specific examples.  You have orally indicated to me that you wish 
our opinion on these two examples based on the facts you have stated, and not on the facts that 
may actually be involved in those cases.  You believe both examples are taxable based not only 
on the length of time the vessels remained in California, but also based on the use made of the 
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vessels before leaving California.  The critical question is one of fact: is the vessel used in 
California in any way other than as described in Section 6009.1.  If so, that use is taxable.  If not, 
tax does not apply. As discussed in Mr. Hennessy’s memorandum, a purchaser’s independent 
business reason for being in California was evidence that the purchaser actually used the vehicle 
in California other than merely to transport it directly out of California.  That is, it is not the 
purchaser’s independent business reason for being in California that is determinative; rather, the 
significance of that fact is what it tells us about the purchaser’s use of the vehicle in California. 
Similarly, the only significance to the length of time an item is in California after purchase 
before it is removed from California is how that length of time clarifies the use to which the 
purchaser put the item.  The inference is that the longer that length of time is, the more likely the 
purchaser used the item in some manner other than in a manner entitled to the exclusion provided 
by Section 6009.1. However, we note that the exclusion includes “storage” for the purpose of 
subsequently transporting the item outside the state.  Thus, the length of time is merely an 
indicator. 

In your first example, a purported nonresident purchased a vessel in California for use 
outside California. For the year and one-half following the purchase, the vessel remained in 
California undergoing extensive repairs.  The vessel was then sailed to the West Indies.  It took 
approximately six weeks from the time the vessel departed from San Francisco sailing south until 
it reached Mexican waters.  During the six weeks, the purchaser lived aboard the vessel. 

The initial one and one-half years during which the vessel was repaired does not subject 
the purchaser’s use to use tax. As set forth in your memorandum, the only use for which the 
purchaser could arguably be subjected to use tax would be the transporting it outside California. 
It is a question of fact whether the six weeks taken to remove the vessel from California 
territorial waters constitutes direct removal.  

We do not require for Section 6009.1 that the purchaser take the fastest route out of 
California waters (e.g., due west). Rather, the question is whether six weeks is an appropriate 
time period for direct removal south.  Six weeks appears to be a longer period than necessary to 
effect direct removal and indicates that the purchaser may have used the vessel in California for 
some additional purpose.  For example, the purchaser may have stopped along the way for sport 
fishing or may have docked at California ports on its route outside California.  If so, this would 
support the conclusion that the purchaser made taxable use of the vessel.  On the other hand, if 
the purchaser could show that all stops were merely for refueling and restocking and not for 
tourist or other purposes, and that there was no interruption in departing from California waters 
for purposes such as fishing, Section 6009.1 would remain applicable and no tax would be due. 

In your other example, a California resident purchased a vessel in California arguing that 
the vessel was purchased for use in Mexico.  The vessel remained in California for a period of 
over three years during which the vessel was given to the purchaser’s son.  The vessel may now 
be located in Mexico. 
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The period of three years the vessel remained in California is certainly evidence that the 
vessel was purchased for use in California. When coupled with the fact that the purchaser was a 
California resident, we must presume that the vessel was purchased for use in California and use 
tax would be assessed unless the purchaser supplies evidence that establishes that the vessel was 
not used in California except in the manner described by Section 6009.1.  However, we need not 
reach this analysis under the facts you present.  A California resident purchased the vessel in 
California, kept it in California, and then gave it to the purchaser’s son.  The gift of the vessel to 
the son while the vessel was in California is an exercise of power in California that is not 
described in Section 6009.1 and is therefore a use which is subject to tax. 

In asking for additional guidelines in matters such as these, you have set forth several 
questions. I have not analyzed the examples you presented in the context of these questions 
since the questions do not seem to relate to the actual examples you set forth.  Rather, I deal with 
those questions separately. They involve the purchase of a vehicle, vessel, or aircraft from a 
person not required to hold a seller’s permit by virtue of that sale.  In one scenario the purchaser 
would be a California resident while in another scenario the purchaser would be a nonresident. 
However, in each scenario you present, the purchaser would register the item at a California 
address. If we conclude under either scenario that the transaction is not subject to tax, you ask 
how long the property may remain in California before it becomes taxable. 

When a person purchases a vehicle, vessel, or aircraft in California and then registers that 
property in California showing a California address, we may infer from that registration that the 
purchaser will use the property in a manner not excluded from the definition thereof by Section 
6009.1. Use tax would apply unless the purchaser could establish that the property would be 
used in California only in a manner described by Section 6009.1.  We reach this conclusion 
without regard to whether the purchaser is a California resident or not.  If the purchaser is a 
resident, his burden of showing use within the description of Section 6009.1 will be greater.  The 
question you ask regarding the time property may remain in California before Section 6009.1 
ceases to apply is discussed above.  There is no set time period for property to remain in 
California before Section 6009.1 ceases to apply.  Rather, although time remaining in California 
may be evidence of tangible use, we must look to the reason for the item’s presence in California 
and to the actual use of that item in California.  If the reason the item remains in California is 
described by Section 6009.1, tax does not apply. If the reason is not described by Section 
6009.1, tax does apply. 

If you have further questions on the subject, feel free to write again. 

DHL:ss 

bc: Mr. D. J. Hennessy 
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