
   

 

 
 
 

 
 

   
 
 
 
 

 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 
 

State of California Board of Equalization 
Legal Division 

M e m o r a n d u m 	 425.0234 

To :	 Mr. Robert Roos Date: May 9, 1995 
Oakland District Auditing - CH 

From :	 John L. Waid 
 Tax Counsel 

Subject:	 SY -- XX-XXXXXX, SY -- XX-XXXXXX, SY -- XX-XXXXXX 
Use of Catheters Post-Surgically 

I am answering your memorandum to me dated March 3, 1995.  I apologize for the delay. 
You ask whether or not the post-surgical use of a drainage catheter which is also used to drain 
waste during surgery renders the sale of the catheter exempt from tax under 
Regulation 1591(b)(4) or (5).  You ask if there is a time frame for post-surgical use under which 
we would consider the catheter as being used during surgery and after which we would 
determine the use to be post-surgery.  You indicate that a memorandum from Robert Fields to 
the taxpayer suggests a period of 24 hours as the dividing line. 

OPINION 

We have previously determined that catheters which are used during surgery for drainage 
purposes and which also remain with the patient for such use post-surgically may qualify for the 
above exemptions.  We have also previously rejected Mr. Fields’ suggestion of a 24-hour 
dividing line for post-surgical use. It is enough that the catheter is intended to remain with the 
patient for some indefinite period.  For example, surgery for hemorrhoids causes the urinary 
sphincter to close up. As a result, a urinary catheter is inserted prior to the surgery and remains 
with the patient until such time as he recovers control of the sphincter.  We would consider the 
catheter to qualify as a medicine under Regulation 1591(b)(5) because it assists the patient with a 
natural function post-surgically even though, should the patient recover function quickly, it 
could be removed less than 24 hours after the surgery.   

We would distinguish this example from that where the catheter used during surgery is 
intended to, and does, remain with the patient for only a short period of time and is replaced by a 
longer-term catheter or is not replaced.  This is of necessity a judgment call, and no hard and fast 
rule can be applied. 
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