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        July 3, 1990 
 
Mr. P--- C. C---  
Law Offices of 
 B---, B--- & K--- 
XXXX XXth Street 
---, CA  XXXXX 
 
Dear Mr. C---: 
 
  This is in reply to your May 4, 1990 letter regarding the application of sales tax 
by your client, Mr. R--- D--- G---, under the following facts you provided: 
 

Mr. G--- is licensed and regulated by the California Public Utilities 
Commission as a dump truck carrier, and owns and operates a 
transportation business.  In the course of his business, Mr. G--- 
hauls materials such as sand and gravel for his transportation 
customers, and makes charges for his transportations services. 
 
“From time to time, some of Mr. G---’s customers request that he 
obtain the materials from the supplier in the first instance, in 
addition to delivering them.  Mr. G--- enters into a written Agency 
Agreement with these customers, in for as attached hereto as 
Exhibit A.  He purchases the materials from the supplier on credit, 
picks up the materials at the supplier’s excavation site, and delivers 
the materials directly to the location designated by the customer.  
Delivery is made either by Mr. G---’s trucks or by subhaulers 
engaged by Mr. G---. 
 
“Mr. G--- is invoiced by the seller for the purchase price of the 
materials, including applicable sales tax reimbursement.  The 
customer may pay the supplier directly, or Mr. G--- may pay the 
supplier and be reimbursed by the customer for Mr. G---’s out-of-
pocket cost of the materials.  Under paragraphs 5 and 6 of the 
Agency Agreement, the customer has the primary responsibility to 
pay the purchase price of the materials to the supplier, and is 
required to indemnify Mr. G---. 
 
“In either case, Mr. G--- is compensated for his services in 
transporting the materials to the customer’s site.  On Mr. G---’s 
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invoices to the customer, the charge made for transporting the 
materials is separately stated. 
 
“Mr. G--- does not hold a seller’s permit, does not interpret his 
activities as constituting the sale of tangible personal property, 
does not collect sales tax reimbursement from his customers, and 
does not file sales tax returns and pay sales tax to the Board.” 
 

  Given this information, you note that Mr. G--- requests the following opinions for 
this Board: 
 

“1. That the transactions by Mr. G--- described above are not 
‘sales,’ for purposes of the sales and use tax law, because Mr. G--- 
is acting as the agent of his customers; 
 
“2. That Mr. G--- is not required, by reason of the activities 
described above, to hold a seller’s permit.” 
 

  We are unable give the requested opinions, because we do not have sufficient 
facts to determine whether Mr. G--- is truly an agent purchasing the materials on behalf of his 
customer.  This Board wold consider Mr. G--- as acting only as an agent on behalf of a client if 
Mr. G--- satisfies all of the following criteria as to each acquisition: 
 

1. Mr. G--- must clearly disclose to the supplier the name of 
the client for whom Mr. G--- is acting as agent, 
 
2. Mr. G--- must obtain, prior to the acquisition, and retain 
written evidence of agent status with the client, and 

 
3. The price billed to the client, exclusive of any agency fee, 
must be the same as the amount paid to the supplier.  

 
Of course, if Mr. G--- were to issue a resale certificate to the supplier, he would 

thereby certify to the supplier that he was selling the tangible personal property and destroy the 
principal/agent relationship.   

 
The facts that you provide note only that Mr. G--- obtains written evidence of his 

agent status with the client.  If Mr. G--- can verify that he clearly discloses to the supplier the 
name of the client for whom he is acting as agent, and he separately states or separately invoices, 
exclusive of any agency fee, reimbursement for the cost of the property, which reimbursement 
the same amount as Mr. G--- pays to the supplier, we agree that sales tax does not apply to 
Mr. G---’s charge.  In such case, he would not be required to hold a seller’s permit. 
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You note, if Mr. G---’s charges are subject to tax, then he requests the Board to 
issue an opinion that, if his separately stated charges for transportation do not exceed a 
reasonable charge, tax does not apply to those charges. 

 
As you know, Revenue and Taxation Code section 6012, subdivision (c)(7), 

excludes from the definition of “gross receipts:” 
 
“Separately stated charges for transportation from the retailer’s 
place of business or other point from which shipment is made 
directly to the purchaser, but the exclusion shall not exceed a 
reasonable charge for transportation by facilities of the retailer or 
the cost to the retailer of transportation by other than facilities of 
the retailer; provided, that if the transportation is by facilities of the 
retailer, or the property is sold for a delivered price, this exclusion 
shall be applicable solely with respect to transportation which 
occurs after the sale of the property is made to the purchaser.” 
 

  You note that Mr. G--- separately states the transportation charges on his invoices 
to the customer.  The charge for transportation is for Mr. G---’s transporting the materials from 
the supplier’s facility directly to the customer; therefore, the transportation charge is for 
transportation from an “other point from which shipment is made directly to the purchaser.”  
Paragraph 7 of Mr. G---’s Agency Agreement provides as follows: 
 

“G--- shall not acquire any title or other ownership interest in or to 
the materials purchased pursuant to an order.  Title to the materials 
shall pass from the seller directly to Principal at the time that the 
seller makes the materials available for pick-up at the seller’s 
facility.” 
 

  We agree with your conclusion that, if indeed Mr. G--- is the retailer of the 
materials, the quoted provision passes title to the tangible personal property to Mr. G---’s 
customer at the supplier’s facility; accordingly, Mr. G---’s transportation occurs after the sale of 
the property to the customer.  If Mr. G--- makes only a reasonable charge for the transportation, 
we agree that the charge is excludable from the gross receipts of the sale of the materials.   
 
  We hope this answers your questions; however, if you need further information, 
feel free to write again.  

 
Very truly yours, 
 
 
Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 
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