
 
 
 
 

 

 
 
 

 
 

 

   

 
 

 

 

 
 
 
 
 

 
 
 
 

 

100.0074.500STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET,  SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6450 

 

    May 16, 1988 

Ms. S--- F. L---
S--- G---
XXXX --- Street, Suite XXX 
---, CA XXXXX 

        SR -- XX-XXXXXX 

Dear Ms. L---: 

This is reply to your March 24, 1988 letter regarding the application of sales tax to your 
charges for designing advertisements.  You noted the following facts: 

“My clients send penciled outlines of what they want in their ad.  I then buy 
camera work for line art, spec and buy typesetting, design the ad, send them 
federal express broofs (sic), make corrections, order and buy color composite 
film, and finally I send composite film to the magazine here in California.  The 
only thing I send out of state is a proof and a bill.  All items are purchased for 
resale and do not leave the state of California.” 

The California sales tax is imposed upon retailers for the privilege of making retail sales of 
tangible personal property in California.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  When, pursuant to a retail 
sale, you transfer title to or possession of tangible personal property in California, either directly to 
the purchaser or to the purchaser’s representative, the sale is subject to sales tax.  The purchaser’s 
not being a resident of this state has no bearing on the application of the sales tax.  (Sales and Use 
Tax Reg. 1620, subd. (a)(3)(A).)  Therefore, when you create an advertisement for an out-of-state 
client and transfer the composite film final product to a magazine in California on behalf of your 
client, your sale is subject to sales tax.   

Your letter indicates that you purchase all items for resale.  You may purchase for resale 
only the tangible personal property which you purchase for the purpose of incorporating into the 
product which you sell to the client prior to use.  (Reg. 1525, subd. (b); Reg. 1525.1.)  You may not 
purchaser for resale, and tax does apply to the sale to you of property you purchase for use in 
manufacturing the final product.  (Reg. 1525, subd. (a).)  For example, if you purchase a photograph 
and have it made into a composite film, tax applies to the sale to you of the photograph.  The 
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photograph does not become an ingredient or component part of the composite film merely because 
the image of the photograph is transferred to the composite film.  (Reg. 1540, subd. (d).) 

We hope this answers your question; however, if you need further information, feel free to 
write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Tax Counsel 
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