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      April 14, 1995 

  Mr. D--- G. J---
J---, N---, B--- & Co. 
XXXX --- --- Blvd., Suite XXX 
--- ---, CA XXXXX 

Re: SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. J---: 

This is in response to your letter to Assistant Chief Counsel Gary Jugum requesting our opinion 
on the application of tax to various design operations undertaken by your client, S---/P--- & 
Company, Inc. ("SPC").  You state: 

"S---/P--- & Company, Inc., is a California Corporation ....  This is a 
graphic design company that specializes in the environmental architectural 
industry. A majority of their clients do not want finished art in a typical 
advertising agency scenario. While they go through the preliminary art 
and finished art stage in sequential order, their finished art may include 
blueprints and artwork that the client will not reproduce.  For lack of a 
better term, their work can be described as an `architectural style of 
graphic design.'  While they are not called an architectural firm, they have 
two employees on staff who are licensed architects. 

"The[ir] client is --- ---, the medical care program company, and the 
project is to provide signs and graphics services required for the campus 
site signing program at their facility known as P--- C--- Medical Center. 

"The total fee will vary depending on the time it takes to complete each 
phase and they must receive client approval to continue to the next phase. 
Reimbursable expenses such as printing and permit fees will be paid at 
cost. The contract reads that all of the above work is to be invoiced in 
four phases. If there is no approval to finish each phase, S---/P--- can not 
continue on to the next phase. 
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"Each phase will have a different invoice submitted to the client.  Phase I 
is to do a review of their current design themes and come up with 
conceptual ideas. Phase II is to do a `Preliminary Art' stage where 
sketches and rough design drawings are rendered. 

"No title will pass on any work for Phases I and II.  Phase III will be for 
finished art and will be subject to sales tax.  This will include the 
construction documents which will be finished artwork and final 
blueprints. Phase IV will be for quality control supervision to observe the 
installation of the finished art including the construction documents.  No 
design or artwork is provided in this phase. In this project, another 
company will provide the final blueprints and install the items on the site. 

".... 

"This project requires not only graphic design but an expertise in 
engineering, lighting requirements, load calculations, safety 
considerations and special installation techniques to comply with what the 
client wants to achieve. S---/P--- must work with the architect and the 
general contractor and comply with all safety requirements in order to 
coordinate the project at each phase.  Phase IV is a requirement by the 
client that S---/P--- observe and make sure that the art work and graphic 
design is installed properly and meets their lighting and artistic standards." 

We understand your letter to ask whether the goods and services provided by SPC 
(especially those in Phase IV) under the master agreement are subject to tax.  To facilitate our 
response, you provided us with copies of the contracts for each phase of the project. 

Discussion 

Before answering your specific question, a general overview of the application of tax to 
SPC may be helpful in understanding our response.  As you know, California imposes a sales tax 
on a retailer's gross receipts from the retail sale of tangible personal property in this state unless 
the sale is specifically exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.) The term 
"sale" includes any transfer of title or possession, in any manner or by any means whatsoever, of 
tangible personal property for a consideration. (Rev. & Tax. Code § 6006(a).) Persons engaged 
in the business of rendering services are consumers, not retailers, of the tangible personal 
property they transfer incidental to the providing of a service.  (Reg. 1501.)  Tax applies to the 
sale of the property to those persons or to their use of that property. (Id.) The distinction 
between the sale of tangible personal property and the transfer of such property incidental to the 
providing of a service is set forth in Sales and Use Tax Regulation 1501: 

"The basic distinction in determining whether a particular transaction 
involves a sale of tangible personal property or the transfer of tangible 
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personal property incidental to the performance of a service is one of the 
true object of the contract; that is, is the real object sought by the buyer the 
service per se or the property produced by the service ...." 

We understand that SPC provides both graphic design (artwork) as well as architectural 
services. Tax applies to the sale of finished artwork (Regs. 1540(b)(4)(B), 1541(f)(5), 
1543(b)(1)(B)) while the fees charged by architects or engineers for their ability to design, 
conceive or dictate ideas, concepts, designs or specifications are generally not subject to tax. 
(See Business Taxes Law Guide Annots. 515.0380 (12/15/85; 4/25/88) and 515.0040 (2/27/64).) 
Thus, the application of tax under each phase of the contract (including Phase IV) depends in 
part on whether SPC is regarded as providing artwork or architectural services to its client.  

Master contract #C639 requires SPC to perform only Phase I and II operations consisting 
of, among other things, the preparation of preliminary drawings, diagrams, and conceptual ideas 
for its client.  This contract specifies that SPC will only prepare "presentation materials" to 
describe its intentions to its client, that title to these materials shall remain with SPC, and that a 
separate contract or amendment will be sent for subsequent phases.  A separate billing (itemized) 
for the goods and services provided by SPC is also contained in this agreement.  Under these 
facts, tax applies to SPC's Phase I and II operations as set forth in Regulation 1540(b)(4)(A): 

"`Preliminary art' means roughs, visualizations, layouts and 
comprehensives, title to which does not pass to the client but which is 
prepared by an advertising agency, commercial artist or designer solely 
for the purpose of demonstrating an idea or message for acceptance by the 
client before a contract is entered into or before approval is given for 
preparation of finished art to be furnished by the agency, commercial artist 
or designer to its client. Tax does not apply to separate charges for 
preliminary art except where the preliminary art becomes physically 
incorporated into the finished art, as, for example, when the approved 
layout is used as camera copy for reproductions.  If the preliminary art is 
prepared on data processing equipment, the advertising agency, 
commercial artist, or designer shall produce a hard copy of each of the 
roughs, visualizations, layouts or comprehensives presented for client 
approval and retain such copies in accordance with subdivision (d) of 
Regulation 1698. The charge for preliminary art must be billed separately 
to the client, either on a separate billing or separately charged for on the 
billing for the finished art.  It must be clearly identified on the billing as 
preliminary art.  Proof of ordering or producing the preliminary art, prior 
to the date of the contract or approval for finished art, shall be evidenced 
by purchase orders of the buyer, or by work orders or other records of the 
agency, commercial artist or designer.  No other proof shall be required."1 

1  See also Regulation 1543(b)(4). 
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Thus, we regard SPC as preparing preliminary art on behalf of its client.  Tax does not apply to 
the preliminary art under Phases I and II if these materials did not become physically 
incorporated into finished art later sold to this client. 

Phase III operations are set forth in Addendum #639.01 to Master Contract #639.  This 
addendum generally requires SPC to provide finished artwork of its designs as well as final 
design drawings for use in construction of finished signs.  Under this phase, SPC is providing 
either finished artwork and/or production drawings.  (Regs. 1540(b)(4)(B), 1541(f)(5), 
1543(b)(1)(B); Business Taxes Law Guide Annot. 515.0440(3) (2/27/64).)  Tax applies to the 
sale of these materials as the retail sale of tangible personal property inside this state. 
(Rev. & Tax. Code § 6051.) 

Finally, Phase IV (Contract #639.02) requires that SPC will, among other things, review 
and revise (as necessary) the fabricator's shop drawings and building processes as well as make 
adjustments to the installation of the signs.  We understand that these signs will be built and 
installed by a third party under a separate contract with SPC's client.  If so, we would regard 
SPC's charges attributable to the supervision and review of installation as excludable from its 
taxable gross receipts as a charge for installation.  (Rev. & Tax. Code § 6012(c)(3); 
Reg. 1546(a); see also Business Taxes Law Guide Annot. 315.0100 (3/27/53).)  SPC's charges 
under Phase IV which relate to or contribute to the design or production of the finished signage 
are, however, taxable as part of the cost of producing tangible personal property sold to its client. 
 (Rev. & Tax. Code § 6012(a); Business Taxes Law Guide Annot. 315.0100 (3/27/53).)  As such, 
SPC's review of and revisions to the fabricator's production drawings, sign samples and patterns 
would constitute charges related to the production of the finished signage and are therefore 
subject to tax. SPC should separately itemize the amounts which relate to nontaxable installation 
and those which relate to taxable production costs on its invoice(s) to its client. 

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Warren L. Astleford 
Staff Counsel 

WLA:plh 

cc: C--- C--- District Administrator - -- 


