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December 7, 1993 

Ms. D--- R---

D--- R--- Illustration 
 
XXX --- Avenue 
 
--- ---, CA XXXXX 
 

Re: 	 Application of Sales Tax

 Artist Illustrations/Agency 
 

Civil Code Section 2295 


No Permit No. 

Dear Ms. R---: 

This is in response to your letter dated October 25, 1993, regarding the application of tax 
to illustrations that you produce and sell through an artist's representative.  In your letter you 
state: 

"I am self-employed as an illustrator.  I have recently started a business 
relationship with an artist's representative.  I am not her employee, she works as 
an agent in helping me obtain projects.  When I do a job through her, she invoices 
the client. I do not invoice her. She charges the client sales tax.  After receiving 
payment from the client, she pays the tax to the State Board of Equalization, and 
issues me a check minus her commission amount (25% of fee).  My question for 
you is, where do I report this income on my quarterly sales tax report?  She says 
that her accountant says it is not resale, and she should not give me her resale 
number." 

All retail sales in California are subject to sales or use tax unless specifically exempt by 
statute. (Rev. & Tax. Code §§ 6051, 6201.) A retail sale is a sale for any purpose other than 
resale in the regular course of business. (Rev. & Tax. Code § 6007.)  All sales are presumed to 
be taxable retail sales unless the retailer in good faith takes a timely and valid resale certificate 
from the purchaser.  (Rev. & Tax. Code § 6091, Reg. 1668, a copy of which is enclosed.) 
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You state that you recently started working with an artist's representative who helps you 
get projects. The place where you report the income for these projects on your quarterly sales 
tax return will depend on whether the artist's representative is acting as your agent or is 
purchasing the illustrations on her own behalf, for resale to the clients.       

An agent is one who represents another, called the principal, in dealings with third 
persons. (Civ. Code § 2295, Reg. 1540(a)(2)(A).) To the extent that an artist's representative 
acts as an agent for its clients in selling tangible personal property they are neither purchasers of 
the property with respect to the supplier nor sellers of the property with respect to their 
principals. (Cf. Reg. 1540 (a)(1).) Therefore, for sales and use tax reporting purposes, sales of 
your illustrations by an artist's representative who is acting as your agent will be treated the same 
as normal retail sales of tangible personal property sold by you directly to the client.  As the 
retailer under such circumstances, you are liable for the total gross receipts received from the 
sale of the illustrations. That is, your gross receipts from the sale is the total amount paid by the 
client to your agent, including both the amounts retained as a commission by your agent and the 
amounts transmitted to you and such gross receipts should be reported on line 1 of your sales and 
use tax return (total gross sales). Since as the retailer, you are liable for the sales tax, your agent 
should transmit the amount of the sales tax reimbursement collected from the clients directly to 
you, so that you can report and pay the sales tax you owe on your own returns. 

However, if the artist's representative purchased the illustrations from you for resale to 
her clients, then you should report the full amount received by you for such illustrations sold for 
resale on line 1 of your return (total gross sales) and then report your sale for resale deductions 
on line 4 (sales to other retailers for purposes of resale).  I note that, in the absence of a timely 
and valid resale certificate taken in good faith from the artists representative, you have the 
burden of proving that your sale is for resale. (Reg. 1668.) 

If you have further questions, feel free to write again. 

Sincerely, 

Gerald Morrow 
Tax Counsel 

GM/md 
Enclosures: Regulations 1540 and 1668 

cc: --- --- - District Administrator  


