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     June 16, 1994 

Ms. G--- S---
 S--- D--- Associates 

XXX --- Street 
--- ---, CA XXXXX 

Re: SR -- XX-XXXXXX 

Dear Ms. S---: 

This is in reply to your March 16, 1994 letter regarding the application of sales tax to 
charges to you by vendors of stock photographs.  You provided the following facts: 

"Whether it is due to lack of time or limited budget, some of our clients may 
choose to use a stock image instead of hiring a photographer to create a desired 
image.  When using a stock house, we make an initial call and they research our 
image requests.  For example, we may be looking for an image that portrays an 
executive sitting in a chair holding paper work for the inside of a brochure.  The 
stock house researches the subject matter, locates an image, and we pay 
reproduction rights to use it in our brochure. I have enclosed an actual invoice 
and license-to-use form from T--- S--- I--- in --- --- to illustrate wording, etc." 

The License-to-Use form grants to S--- D--- the right "For one-time reproduction rights 
on inside of a brochure promoting the B--- of C---.  Press run up to 5K." The terms and 
conditions printed on the back of the License-to-Use form and the invoice require S--- D--- to 
return the transparencies by one month from the date of the licenses. 

Since T--- S--- I--- only transfers the photographs to S--- D--- for temporary use, the 
transaction is a lease for sales and use tax purposes. The applicable tax is the use tax which is 
imposed upon S--- D--- as the lessee. The lessor, T--- S--- I---, is required to collect the tax from 
you and report and pay it to this Board. (Sales and Use Tax Regulation 1660, Leases of Tangible 
Personal Property - In General, subdivision (c).)  You may purchase for resale only ingredients 
or component parts you incorporate into the tangible personal property which you sell to your 
client prior to your use of the property. For example, you may purchase the paper, ink, and 
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printing of the brochures for resale. As provided in Sales and Use Tax Regulation 1540, 
Advertising Agencies, Commercial Artists and Designers, at subdivision (d): 

"The term 'ingredient or component part of other tangible personal property' 
includes only those items that become physically incorporated into the property 
sold and not those which are merely consumed or used in the production of the 
property sold. A photograph, for example, does not become an ingredient or 
component part of property sold merely because the image of the photograph is 
reproduced as part of the property sold. A photograph or art is regarded as having 
been used when a reproduction is made from the photograph or art." 

You asked if you, in turn, also pay tax on your sale of the brochures to your clients.  Yes, 
your retail sale of the brochures is subject to the sales tax.  You may not deduct from the taxable 
gross receipts the amount of the use tax or sales tax reimbursement you pay on the lease or sale 
to you of tangible personal property such as the photographs which you consume in the process 
of producing the brochures. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:plh 

cc: --- --- District Administrator - -- 
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