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     June 19, 1995 
 

Mr. R--- P. M---
M---, S--- & Co. 
Certified Public Accountants 
XXXX --- ---, Suite XXX 
--- ---, CA XXXXX-XXXX 

Re: A--- A---, Inc. 
  SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. M---: 

This is in response to the letter you sent to our San Jose District Office, dated March 6, 
1995, regarding the application of tax to the activities of an air taxi operation.  In your letter, 
which was referred to the Legal Division for response, you state: 

"Taxpayer, A--- A--- (A---), is an air taxi operation, qualifying as a FAR Part 135 
common carrier.  In its ordinary course of business, A--- manages aircraft owned 
by various clients. A--- charters the managed aircraft in their air taxi FAR 135 
operations. As part of the management agreement, A--- arranges maintenance 
and repairs required on the aircraft. The maintenance and repairs include labor 
and parts. In many cases, the actual maintenance and repair work is performed by 
companies located out-of-state.  A--- pays the company doing the repairs and then 
bills their client for the maintenance and repair work performed.  Upon 
completion of the repair/maintenance work, the aircraft is flown back into 
California to be used in its Far 135 operation.  Currently, A--- charges sales tax 
for the maintenance and repair work performed out-of-state." 

You then ask whether A--- is required to collect or pay sales or use tax with respect to 
maintenance and repair work performed out-of-state on aircraft used in an air taxi operation as a 
common carrier.  You state your belief that such repair work should not be subject to California 
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sales or use tax because the parts used become an integral part of the aircraft while the aircraft is 
out of state. 

DISCUSSION 

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by gross receipts, unless specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.) A retail 
sale is a sale for any purpose other than resale in the regular course of business.  (Rev. & Tax. 
Code § 6007.) When sales tax does not apply, such as when sales take place outside of 
California, the use tax, measured by the sales price of the property sold, applies to the use of 
property purchased from a retailer for storage, use, or other consumption in California, unless 
that use is specifically exempt from tax by statute.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401, 
Reg. 1620.) 

Since you inquire about circumstances in which the sales of the aircraft parts take place 
outside of California, the use tax, rather than the sales tax, is applicable.  Thus, the purchaser 
owes use tax with respect to property purchased for use inside California unless the use is 
exempt or excluded from tax by statute. 

The relevant exemptions are provided in Revenue and Taxation Code sections 6366 and 
6366.1. Section 6366 applies where aircraft is sold to persons using the aircraft as a common 
carrier. Section 6366.1 provides a similar exemption with respect to the lease of an aircraft to a 
person who will use the aircraft as a common carrier.  You have not provided us with a copy of 
the management agreement.  Although it is not entirely clear, it appears that A--- leases the 
aircraft from its owner; if so, the relevant exemption is set forth in section 6366.1, which states: 

"(a) There are exempted from the taxes imposed by this part, the gross receipts 
from the sale of and the storage, use, or other consumption in this state of aircraft 
which are leased, or are sold to persons for the purpose of leasing, to lessees using 
such aircraft as common carriers of persons or property under authority of the 
laws of this state, of the United States or any foreign government, or to any 
foreign government as lessees for use by such government outside the state, or to 
persons as lessees who are not residents of this state and who will not use such 
aircraft in this state otherwise than in the removal of such aircraft from this state.  

"(b) There are exempted from the taxes imposed by this part, the gross receipts 
from the sale of and the storage, use, or other consumption in this state of tangible 
personal property sold to an aircraft manufacturer and incorporated into aircraft to 
be leased by the manufacturer under conditions set forth in subdivision (a) of this 
section. 
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"(c) For purposes of this section, it shall be rebuttably presumed that the aircraft is 
not regularly used in the business of transporting for hire property or persons if 
the yearly gross receipts of the lessor from the lease of that aircraft to persons 
using that aircraft as common carriers of property or persons do not exceed 10 
percent of the cost of the aircraft to the lessor, or twenty-five thousand dollars 
($25,000), whichever is less." 

The exemption set forth in section 6366.1 applies only to complete aircraft, not aircraft 
parts. However, we agree that when the aircraft enters California after maintenance and repair 
work have taken place, the tangible personal property attached during the repair and maintenance 
work will have become an integral part of the aircraft.  (Pan American World Airways, Inc. v. 
State Board of Equalization (1955) 131 Cal.App.2d 638, Flying Tiger Line, Inc., v. State Board 
of Equalization (1958) 157 Cal.App.2d 85.) That is, when aircraft parts are installed onto 
aircraft outside California and first enter this state as part of the aircraft, the parts themselves are 
regarded as "aircraft" for purposes of section 6366.1. 

As stated above, the section 6366.1 exemption from use tax applies to the storage, use, or 
other consumption of aircraft sold to persons leasing such aircraft for use as common carriers of 
persons or property under relevant governmental authority. Subdivision (b) of Regulation 1593, 
a copy of which is enclosed, explains that in determining whether a purchaser is using aircraft as 
a common carrier, only that use of the aircraft by the carrier during the first twelve consecutive 
months commencing with the first operational use of the aircraft will be considered. 
"Operational use" means the actual time during which the aircraft is operated, but does not 
include storage, test flights, modification, repair, or replacement.  

The term "common carrier" means any person who engages in the business of 
transporting persons or property for hire or compensation and who offers its services 
indiscriminately to the public or to some portion of the public.  (Reg. 1593(a).)  You state that 
A--- A--- qualifies as a common carrier, but you have not explained how A--- will use the 
aircraft. If A---'s air taxi operation actually uses the aircraft as a common carrier for more than 
one-half of the operational use of the aircraft during the applicable test period, A---'s principal 
use of the aircraft will be deemed to be that of a common carrier, except as provided in 
subdivision (b)(1)(D) of Regulation 1593, and such use of the aircraft will be exempt from tax.   

Please note that for purposes of applying the exemption to the use of the parts that have 
become "aircraft" as discussed above, the test period for any part in question is the twelve-month 
period following that part's entry into California.  Thus, even if the use of the aircraft qualifies 
for the common carrier exemption, that does not mean that the use of the parts automatically 
qualifies.  If the aircraft on which a part is installed is not used principally as a common carrier 
during the twelve months following the part's first entry into this state, use tax applies to the use 
of that part in California. 

http:Cal.App.2d
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If you have further questions, please feel free to write again. 

Sincerely, 

Kelly W. Ching 
Staff Counsel 

KWC:cl 

cc: San Jose District Administrator 
District Principal Auditor 


