
 









105.0065STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-5550 

   November 2, 1989 

G---y M. M---, M.D. 
XXXX W. --- --- Blvd., Suite XXX 
---, California XXXXX 

Dear Mr. M---: 

This is in response to your letter dated September 25, 1989.  You will be purchasing an 
aircraft and you ask whether your purchase will qualify for exemption from sales tax under the 
“principal use” test. 

A sale of tangible personal property for use in California is subject to sales or use tax unless 
specifically exempted by statute.  (Rev. & Tax. Code §§ 6051, 6201.)  Revenue and Taxation Code 
Section 6366.1 exempts from sales and use taxes the sale or use of an aircraft which is leased, or 
sold to a person for leasing, to lessees using such aircraft as common carriers of persons or property 
under the authority of the laws of this state or the United States.  We apply a principal use test to 
ascertain whether the lessee is using the aircraft as a common carrier.  (Reg. 1593(b)(used as 
common carrier over one-half of the operational use during the first 12 months commencing with 
the first operational use).)  A copy of Regulation 1593 is enclosed for your information.  I assume 
that this is the exemption about which you inquire.   

You explain that the use of the aircraft you may purchase would involve three entities:  G---
M---, as an individual; G--- M---, M.D., a medical corporation; and a charter operator chartered by 
the FAA under Part 135 (Code of Federal Regulations, Title 14.)  You also explain: 

“The airplane will be owned individually by G--- M---.  It will be managed by the 
charter company and flown by their pilots in compliance with Part 135 rules.  The 
medical corporation will need the plane for approximately 10 days per month, and 
the charter company will have it available for other clients approximately 20 days 
per month.   

“All flights, for the medical corporation as well as other clients of the charter 
company will pay the same rates including applicable taxes. 
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“G--- M--- is a certified commercial pilot with instructor and instrument ratings. 
He has flown as a qualified pilot on a Part 135 certificate.  For those flights for the 
corporation where he is to be traveling, he will be the pilot of the aircraft.  He will 
do this as a certified employee of the charter company in compliance with all 
regulations.” 

For purposes of the relevant exemption, a common carrier is a person who engages in the 
business of transporting persons or property for hire or compensation and who offers these services 
indiscriminately to the public or to some portion of the public.  (See Reg. 1621(a)(1).)  I assume that 
the lessee/charter company will be a common carrier within this definition and that the presumption 
of subdivision ( b)(1)(D) of Regulation 1593 will not apply to your lease, or that you can overcome 
the presumption. However, even if these assumptions are correct, your purchase and use of the 
aircraft will be subject to sales or use tax unless the aircraft is used more than one-half of its 
operational use during the test period (the first 12 months commencing with the first operational 
use) in common carriage. (Reg. 1593(b)(1).) 

There is nothing in your letter which indicates that charters of the aircraft to persons other 
than your medical corporation would not qualify as common carrier use of the aircraft.  Therefore, I 
assume that your question arises because the aircraft will not be used more than one-half its 
operational use pursuant to contracts with persons other than the medical corporation.  This means 
that unless use pursuant to contracts with the medical corporation constitutes common carrier use, 
use of the aircraft will not be exempt under Section 6366.1 and Regulation 1593.  In essence, your 
question is whether the charter company will be regarded as using the aircraft in common carrier 
operations when it charters the aircraft to the aircraft owner’s medical corporation and permits the 
aircraft owner to pilot the aircraft as the charter company’s employee for those flights.  The 
alternative is that we would regard your medical corporation or you individually as subleasing the 
aircraft from the charter company, and such subleasing would not qualify as common carrier use. 

Initially, we note that we would regard as a lease any “charter” in which the person 
chartering the flight also acted as the pilot, even if as an employee of the charger company.  Thus, if 
you, as an individual, “charter” the aircraft and act as the pilot, such use will not qualify as common 
carrier use of the aircraft.  However, we recognize your medical corporation as a separate person. 
(Rev. & Tax. Code § 6005.)  When your medical corporation charters the aircraft and you act as the 
pilot, such use may or may not be regarded as common carrier use of the aircraft, depending on the 
particular facts involved.   

When your medical corporation “charters” the aircraft for the purpose of having only you 
transported, we will not recognize this as a true charter if you are the pilot.  Such use does not 
constitute use as a common carrier.  When your medical corporation charters the aircraft for the 
purpose of transporting several persons and you act as pilot, we will recognize this as common 
carrier use if you are a true employee of the lessee and if such use is common carrier use within the 
intent of Revenue and Taxation Code Section 6366.1. 
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Of course, you would have to be treated in the records of the lessee, as well as in your own 
records, as an employee of the lessee and you would have to be paid the same amount as paid to any 
other pilot with equivalent experience employed by the lessee.  The parties would be required to pay 
all applicable employment taxes and fees (social security taxes, unemployment insurance, etc.). 
Your employment would have to satisfy all regulatory requirements for a pilot of an air taxi or 
commercial operator carrier under applicable regulations.  (see, e.g., 14 CFR §§ 135.1, 135.101, 
135.265.) The rates to the medical corporation can be no lower than rates available to other 
charterers.  However, satisfying these requirements alone is not sufficient.  The intent of the 
Legislature in adopting Section 6366.1 did not include extending an exemption to the use of an 
aircraft by the owner in a lease and sublease back arrangement.   

We will disregard the corporate existence of the medical corporation for purposes of this 
exemption if the sole purpose of your employment with the lessee is to act as a pilot of your own 
plane when your own medical corporation “charters” the aircraft.  If you are not available to act as 
pilot for other flights besides those chartered by your medical corporation, we will not recognize 
your relationship with the lessee as a true employment relationship for purposes of the common 
carrier exemption.  Rather, we will regard such use of the aircraft as use not constituting common 
carrier use for purposes of calculating the principal use of the aircraft during the test period.   

It is presumed that your purchase of an aircraft for use in California is subject to sales or use 
tax until the contrary is established.  (See Reg. 1667.)  If you believe you will qualify for the 
exemption provided by Section 6366.1, you and your lessee should retain sufficient documentation 
to establish the exemption.  If you do not retain such documentation, the exemption will be denied. 
For example, If you are unable to present documentation showing that a particular flight qualifies as 
common carrier use, that flight will be regarded as non-common carrier use.  Similarly, if you 
cannot present documentation showing that you were employed more than incidentally by the lessee 
to act as pilot for flights other than those involving your medical corporation, such flights will be 
regarded as non-common carrier use for purposes of the exemption.   

If you have further questions, feel free to write again.   

Sincerely, 

David H. Levine 
Tax Counsel 

DHL:wak 
1651C 

Enclosure 
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bc: Mr. E. L. Sorensen, Jr. 
 Occasional Sales Unit 

Ms. Shirley Johnson – Petition Unit. 


