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110.0760STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 

April 6, 1964 

Dear Mr. “S”: 

Your letter of January 28 addressed to our San Bernardino office has been transmitted to this office 
for a reply. 

In the above letter you asked several questions regarding the application of tax on sales of feed for 
horses.  The certificate cited by you reads in part: 

“We hereby certify that all commodities purchased by us from you are to be used 
for feeding poultry or livestock, and the products from same are to be resold.”   

The certificate is vague and would be inadequate with respect to the following: 

1. Feed for horses used for breeding purposes may be purchased ex tax since the products (the 
foals) therefrom are sold in the regular course of business.  There may be situations where the 
horses are raced before they are sold in which case the tax would apply because racing a horse for a 
purse has been held to be a taxable use.   

2. A person who boards horses would be the consumer of feed fed to the horses and tax would 
apply to sales of feed to the boarding stable unless the manner in which the boarding stable charged 
its customers indicated clearly (segregated charges) that the stable was retailing feed used for 
boarding the horses.  In this case, the stable would be liable for tax on retail sales of feed to its 
customers, but they could buy the feed ex tax for resale. They could not buy feed ex tax for horses 
that are being boarded. 

3. A person who buys feed to be fed to livestock that is held for resale may purchase the feed 
ex tax. There is a distinction for tax purposes between foals held for sale and those that are raced 
before they are sold.  Some general rules with respect to the application of tax on sales of race 
horses follow: 

(1) Sales or use tax, as the case may be, applies with respect to sales of, and the 
storage, use, or other consumption of race horses in this state to the same extent as to 
other tangible personal property, the sale, storage, use, or other consumption of 
which is not specifically exempted from the tax.   
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(2) Entering a horse in a race for which a purse is offered is a “use” other then 
retention, demonstration, or display for purposes of sale, and is subject to the use 
tax in a proper case, regardless of the subsequent sale of the horse.   

(3) The owner is the “seller” of horses sold through claiming races prior to 
July 1, 1943, the effective dated of the amendment to Section 6015 of the Sales 
and Use Tax Law which provides that the person conducting the race is the 
retailer of horses claimed.   

A race horse breeder is not entitled to buy feed ex tax to feed to his race horses where the horses are 
sold in claiming races because the retailer is the person conducting the race.  The owner of horses 
being raced is thus holding the horses for racing purposes and not for sale.  Horses that are raised 
from breeding stock and held for sale through channels other than claiming races and are, in fact, 
sold in other channels, fall into a category under which hay may be purchased ex tax for their 
feeding because, under Ruling 47, they would be “animal life” held for sale in the regular course of 
business”.  As a practical matter, it would appear to be difficult to segregate hay fed to breeding 
stock and racing stock from the foals that are never raced before they are sold.   

Very truly yours, 

Robert H. Anderson 
Associate Tax Counsel 
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