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STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
LEGAL DIVISION (MIC:82) 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O.  BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0082) 
Telephone: (916)  324-2614 
FAX:  (916) 323-3387 

December 31, 1996 

Mr. G--- F---

Controller 
 
D--- I---

XXX --- Street, XXth Floor 
 
--- ---, -- XXXXX 
 

Re: D--- I---

Dear Mr. F---: 

Your letter dated November 6, 1996, to Mr. Gary J. Jugum, Assistant 
been referred to me for response.  You state: 

“The facts leading to this request are as follows: 

1. D--- ‘sells’ to its customers an access to a financial information databas
2. 	 Access is obtained through a pre-written software program that is ins

on the clients’ computer. 
 
3. Title AND possession of the software remain with D---. 

4. 	 If the client should cancel the service, the program will be deleted from
computer.” 
 

DISCUSSION 

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sal
the gross receipts, unless the sale is specifically exempt from taxation by sta
Code § 6051.)  Revenue and Taxation Code section 6006(a) defines “sale” 
or possession of tangible personal property for a consideration.  Section 601
personal property” as personal property which can be seen, weighed, measur
or which is in any manner perceptible to the senses. 

Our understanding is that in selling access to the financial information
does not transfer title or possession of the prewritten computer program or
120.000
JOHAN KLEHS 
First District, Hayward 

DEAN ANDAL
Second District, Stockton

ERNEST J.  DRONENBURG, JR. 
Third District, San Diego 

BRAD SHERMAN 
Fourth District,  Los Angeles 

KATHLEEN CONNELL 
Controller, Sacramento 

E. L. Sorensen, Jr. 
Executive Director 

Chief Counsel, has 

e. 
talled 
 

 their 
 

es tax, measured by 
tute.  (Rev. & Tax. 
as a transfer of title 
6 defines “tangible 
ed, felt, or touched, 

 database, D--- I---
 any other tangible 



Mr. G--- F--- -2- December 31, 1996 
120.0004 

personal property to its customers.  Instead, D--- I--- provides access to the financial 
information database by installing a prewritten computer program on its customers’ computer, 
and title and possession of the prewritten computer program remains with D--- I--- at all times. 
In other words, D--- I---l’s customers do not have physical possession of the storage media 
containing the prewritten computer program at any time and the customers do not have control 
of their own computers while the prewritten computer program is being installed on the 
customers’ computer.  Under these circumstances, tax does not apply to the amounts charged by 
D--- I--- to its customers for the right to access the financial information database. 

If you have any further questions, please write again. 

Sincerely, 

Sophia H. Chung 
Tax Counsel 

SHC:rz 

cc: --- District Administrator  (--) 


