
                  
                     

 
  

 
 

 
       

 
  

 
           

 
 
 
 

 
 
   

         
         

 
 

 
 

 
 
 

 
  

 
 

 

 

 
 

 

State of California Board of Equalization 
Legal Division-MIC: 82 

M e m o r a n d u m 
120.0009 

To :  Date: July 15, 1996Mr. Steve Adams 
Supervising Tax Auditor, Petitions Section 

From :  David H. Levine Telephone:  (916) 445-5550 
  Supervising Tax Counsel CalNet 485-5550 

Subject: C--- C--- A---, Inc. 
Account No. SR -- XX-XXXXXX-010 

This is in response to your memorandum dated June 5, 1996 regarding the Decision and 
Recommendation in the above matter involving a mixed contract for the providing of hardware 
maintenance and software maintenance.  The hardware maintenance was not sold as a condition 
of purchasing the hardware. Thus, the charge for the hardware maintenance would not be 
taxable unless it is regarded as part of the sale of the taxable software maintenance contract. You 
are holding the reaudit in abeyance until we review this matter. 

A contract for optional hardware maintenance is not a contract for the sale of tangible 
personal property, and no sales or use tax applies to the charge.  (See Regs. 1546, 1655.) On the 
other hand, a contract for software maintenance under which the customer will receive updates 
or error corrections on tangible media is a contract for the sale of tangible personal property. 
Furthermore, if a software maintenance contract includes a mandatory charge for consultation, 
that charge is included in the measure of tax from the sale of the software maintenance contract. 
(Reg. 1502(f)(1)(C).) 

When a bundled contract includes a software maintenance portion and a hardware 
maintenance portion, the question arises whether the entire charge for the contract is taxable as 
from the sale of taxable software maintenance, or if instead the contract should be prorated into 
taxable and nontaxable portions. Proposed annotation 120.0450 concluded that the entire 
contract is taxable, while the D&R concluded that a proration is appropriate.  Regulations 1546 
and 1655 cover hardware maintenance, and Regulation 1502 covers software maintenance. 
Upon further review, we believe that harmonizing these provisions require prorating between the 
taxable software maintenance portion of the contract and the nontaxable optional hardware 
maintenance portion of the contract.  Thus, we conclude that the D&R is correct on this point; 
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proposed annotation 120.0450 will be deleted. (This conclusion applies only to this scenario. 
When a software maintenance contract is bundled with consultation, the explicit provisions of 
Regulation 1502 apply.) 

If the hardware maintenance portion of the contracts considered by the D&R were 
taxable, then petitioner would be regarded as having purchased for resale the parts provided to 
customers to fulfill its obligations under those contracts.  However, in light of its conclusion that 
the charges for the hardware maintenance portion of the contracts were not taxable, the D&R 
correctly concluded that petitioner was the consumer of any parts it purchased to fulfill its 
obligations under the contracts. 

There were three basic scenarios considered when the parts were purchased from and 
installed by an out-of-state contractor: the contractor sent the repaired items directly to 
petitioner’s customers outside California; the contractor sent the repaired items directly to 
petitioner’s customers in California; and the contractor sent the repaired items to petitioner, who 
then sent them to its customers.  The D&R concluded that petitioner did not owe tax with respect 
to the first scenario, but did owe use tax with respect to the second and third scenarios. 

Since petitioner was the consumer of these parts, it owes use tax if that consumption 
occurred in California. In the first scenario, the property never enters California.  As such, 
petitioner could not be regarded as consuming the property in California, and the D&R correctly 
concludes that petitioner does not owe use tax with respect to such property.  The question of 
where petitioner’s consumption occurs, however, is squarely presented in scenarios two and 
three. 

We have consistently regarded a person who transfers property in a transaction other than 
a sale as consuming the property no later than when he or she transfers title to the property to the 
recipient. The same analysis applies whether the transfer is parts pursuant to an optional 
maintenance contract (which is treated for sales and use tax purposes the same as a contract for 
the providing of insurance services), or the transfer is a gift, or the transfer is property incidental 
to the providing of a service, or the transfer is marketing aids where the transferor sells the 
marketing aids for less than 50 percent of cost (see Reg. 1670).  When such a transferor places 
the property in the mail in one state for shipment to a recipient in another state, the transferor’s 
use must occur either in the state where the recipient receives the property, or in the state where 
the transferor completes its duties with respect to physical delivery of the property, that is, where 
he or she deposits the property in the mail.  For over 45 years, we have regarded the use as 
occurring in the state where the transferor delivers the property to a common carrier for shipment 
to the recipient, and not in the state of receipt by that recipient.  (See, e.g., BTLG Annots. 
280.0360 (7/18/50), 280.0080 (11/22/55), 280.0640 (3/15/60), 280.0940 (4/15/65), 280.1140 
(3/21/67), 280.0390 (1/8/92).) 

When the contractor outside California shipped the property directly to petitioner’s 
customers, the contractor made a retail sale of property to petitioner.  That sale occurred when 
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the contractor delivered the property to a common carrier for shipment to California per 
petitioner’s instructions. Petitioner thereafter transferred title to that property to its customer. 
Under these facts, it did so at the same time it gained title, that is, when the contractor delivered 
the property to the common carrier for shipment to California.  Since petitioner never owned the 
property in California, it cannot be regarded as using the property in this state and thus does not 
owe use tax. Although the customer does use the property in this state, it did not purchase the 
property and thus also does not owe use tax. 

When the property was shipped to petitioner and petitioner then sent the property to its 
customers, petitioner used the property no later than when it transferred title to its customers, 
that is, when it delivered the property to a common carrier for shipment to its customers.  This is 
true regardless of whether the customer is inside or outside California.  Thus, petitioner owes use 
tax on its purchase price of any property sent to it which it thereafter shipped to its customers to 
fulfill its maintenance contract obligations, whether the customers were inside or outside 
California. 

In summary, we agree that the contract should be prorated between the taxable software 
maintenance portion and the nontaxable hardware maintenance portion.  We also agree that the 
contractor’s sales of parts to petitioner were retail sales, and that petitioner owes use tax with 
respect to the property it used in California which it purchased from an out-of-state contractor. 
Thus, it owes use tax on its purchase price of all such property which the contractor delivered to 
petitioner and petitioner thereafter delivered to its customers, whether those customers were 
inside or outside California.  However, when the parts sold to petitioner were sent from outside 
California directly to petitioner’s customers (whether inside or outside California) to fulfill 
petitioner’s obligations under optional maintenance contracts, petitioner is regarded as having 
used the property at the out-of-state point of shipment, and California use tax does not apply.  I 
therefore recommend that the reaudit delete any such amounts from the measure of tax. 

DHL/cmm 

cc: Mr. Dennis Fox (MIC:92) 
Mr. Robert Nunes (MIC:40) 
Mr. Kevin C. Hanks (MIC:38) 
Mr. Warren L. Astleford (MIC:82) 


