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REDACTED 
TEXT 

Re: REDACTED TEXT 

Dear Ms. REDACTED TEXT: 

This is in reply to your April 14, 1989 letter regarding the application of sales tax to 
charges by REDACTED TEXT. You noted the following facts: 

“REDACTED TEXT purchases computer hardware and sublicensed 
software, and then resells it to hospital laboratories. The hospitals pay for routine 
maintenance as well, which is provided by our third party equipment vendors. Our 
clients also purchase canned licensed software from REDACTED TEXT. A 
monthly support fee for each module is billed to the client for hotline assistance, 
etc. These charges are also separately stated on an invoice. 

“Some other items sold to our clients include miscellaneous supplies and 
repair parts. 

REDACTED TEXT employees travel to the client sites in order to prepare 
the site and install the hardware and software. We bill the client for the actual travel 
expenses on a separate invoice as they are incurred. These expenses are airfare, 
lodging per diem, and ground expenses. 

“Also, we bill clients for transportation charges which include Federal 
Express, United Parcel Service, and third party equipment vendors that 
REDACTED TEXT uses to deliver equipment, media, etc. to the client sites.” 
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Given this information, you have provided a questionnaire and asked that we note whether 
each itemized charge is taxable or nontaxable. Because of the complexity of the Sales and Use Tax 
Law, we are unable to provide you with a simple “yes” or “no” answer to the taxability of your 
charges. Therefore, we will provide the following explanation. 

Sales or use tax applies to REDACTED TEXT’s retail sale of computer hardware, miscellaneous 
supplies and repair parts, and pre-written licensed and sublicensed software. 

If the client is required to purchase a maintenance contract as a condition of REDACTED 
TEXT’s sale of the property, then tax applies to REDACTED TEXT’s charge to the client for the 
maintenance contract. The application of tax to REDACTED TEXT’s furnishing of parts pursuant 
to a maintenance contract is provided in Sales and Use Tax Regulation 1546, Installing, Repairing, 
Reconditioning in General. Assuming that the monthly support fee for the hotline assistance is also 
a mandatory charge to the client, tax applies to such charge. 

You noted that REDACTED TEXT charges its clients for travel expenses of REDACTED 
TEXT’s employees who travel to a client’s site to prepare the site and install the hardware and 
software. As noted  in  Regulation 1546 at subdivision (a): 

"Charges for labor or services used in installing or applying the property 
sold are excluded from the measure of the tax. Such labor and services do not 
include the fabrication of property in place." 

“Charges for testing a pre-written program on the purchaser’s computer to insure that such 
a program operates as required are installation charges and are nontaxable. (Sales and Use Tax 
Reg. 1502 (f) (1) last paragraph.) Since REDACTED TEXT’s charge to the client for the 
employees’ travel expenses is attributable to both site preparation and installation, REDACTED 
TEXT’s charge to the client for the travel expenses must be apportioned between any taxable 
charges for site preparation and the nontaxable charges for installation of the property sold. 

Tax does not apply to REDACTED TEXT’s separately stated charges for transporting 
property from REDACTED TEXT’s place of business or other point from which shipment is made 
directly to the purchaser. The application of tax to REDACTED TEXT’s transportation charges is  
provided in Sales and Use Tax Regulation 1628, Transportation Charges. 

Finally, you asked whether the tax rate varies among cities and counties. Certain districts 
in California impose a transactions and use tax which is in addition to the general six percent state 
and local sales and use tax. Enclosed in a copy of the Board’s Pamphlet 44, Tax tips for District 
Taxes, and Pamphlet 44-A which provides a list of the various districts which impose the additional 
taxes. 
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We hope this answers your questions; however, if you need further information, 
feel free to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Tax Counsel 

RLD/smt:1421C 

Enclosures: Regulation 1502/ 1546, 1628 
Tax Tip Pamphlets 44 and 44-A 


