
 

120.0030STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6414 

July 26, 1988 

Mr. G--- C---
XXX XXth Street 
--- ---, CA XXXXX 

Dear Mr. C---: 

This is in response to your letter dated June 16, 1988, in which you request our advice on 
whether charges you make for researching medical information are subject to sales tax.  You 
describe your business in your letter as follows: 

“What I’m selling is a medical information service to the public – I’ll give you a 
sample business transaction. 

“Somebody would call me up and give ma a medical name of their ailment.  They 
would most commonly question about the diagnosis that their doctor had given. 
We would research the most current medical information on the subject and send 
them a computer printout of the subject. They would pay for our research of the 
computer data-bases.  That’s the business.”   

Generally, except where a sale is specifically exempted by statute, sales tax applies to a 
retailer’s gross receipts from all retail sales of tangible personal property in this state.  (Revenue and 
Taxation Code section 6051.)  However, sales tax applies only to the gross receipts from retail sales 
of tangible personal property and not to charges for the performance of services.  (Sales Tax 
Regulation 1501.)  In many instances, a service transaction requires the transfer of tangible personal 
property incidental to the performance of the service.  When tangible personal property is 
transferred in connection with the service, the “true object” test is used to determine whether sales 
tax applies. If the true object of the transaction is the service itself, tax will not be imposed on the 
transaction even though some tangible personal property is transferred.  However, if the true object 
of the transaction is the tangible personal property itself, the transaction will be taxable.  (Sales Tax 
Regulation 1501.) 
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This principle is illustrated by an example stated in Sales Tax Regulation 1501 as follows: 

“For example, a firm which performs business advisory, record keeping, payroll 
and tax services for small businesses and furnishes forms, binders, and other 
property to its clients as an incident to the rendition of its services is the consumer 
and not the retailer of such tangible personal property.  The true object of the 
contract between the firm and its client is the performance of a service and not the 
furnishing of tangible personal property.” 

Similarly, we have stated in letter rulings that with respect to research and development 
contracts, if the development contract is primarily for the service of developing information, the 
ultimate recording of the information on paper under such contracts is incidental to the purchase of 
the service to develop the information.  The development of information is not a sale of tangible 
personal property.  It is a service.  (Business Taxes Law Guide Annotations 515.0660 (3/11/66); 
515.0700 (3/9/66).) 

It is our opinion that your business of researching the latest medical information for your 
clients is a service. The true object of the transaction is to provide the client with information.  The 
computer printout is the means you use to transmit that information and is only incidental to 
providing the service of supplying medical information.  Since the charges you make are for 
providing a service, they are not subject to sales tax.   

I hope this information is helpful.  If you have any further questions, please contact this 
office. 

Very truly yours, 

Michele F. Hicks 
Tax Counsel 
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