



 




 


 

120.0050STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O.  BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6450 

WILLIAM M. BENNETT 
              First District,  Kentfield 

                      BRAD SHERMAN 
 Second District, Los Angeles

   ERNEST J. DRONENBURG, JR.
 Third District, San Diego

 MATTHEW  K. FONG
      Fourth District,  Los Angeles

                            GRAY DAVIS
 Controller, Sacramento 

                  BURTON W. OLIVER
 Executive Director 

December 9, 1992 

Ms. A--- DeA---
State and Local Tax Group 
E--- & Y---
XXX --- Street, Suite XXXX 
--- ---, CA XXXXX 

Dear Ms. DeA---: 

This is in reply to your October 6, 1992 letter regarding the application of sales tax to the 
following facts you described: 

"Our client operates an on-line computer service (the 'Service') for the buying and 
selling of consulting services, software and information.  The Service links 
information sellers with information buyers through the seller's and buyer's 
personal computers and a host computer system the taxpayer maintains in 
California. 

"Our client's contact with the State of California will consist primarily of 
mailings, advertisements in magazines and telephone connections.  Our client 
may make periodic appearances at conventions, trade shows and users group 
meetings, where he may give away free access and demonstration software.  This 
software, which is necessary to obtain access to host computer, will be given 
away free of charge as promotional material in computer stores and other venues 
throughout the states. 

"Both buyers and sellers access the Service using their own computer and a 
modem.  The information is then delivered electronically over the telephone line 
to the buyer's personal computer.  In all cases information is transferred 
electronically without the transfer of Tangible Personal Property by our client. 
By providing a forum for the buyer and seller to meet, our client acts as a broker. 
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"Sellers of information must write synopses of the information product they are 
offering, assign a price and post it electronically on the host computer.  In some 
cases, the data consists of an electronic copy of an existing document.  In other 
cases, the vendor may offer custom services.  

"The buyer obtains a perpetual, personal license to download and make one 
electronic or printed copy for his personal use of any material the buyer 
purchases. In addition, the buyer may gain access, without charge, to any 
material already purchased for as long as the material is available on the service." 

You go on to note the buyer and seller negotiate when payment is due.  Your client mails 
the billing to the buyer's address.  The buyer pays your client, and your client pays the seller. 
You further note your client derives its revenue by separately stating the following charges to the 
buyers and sellers: 

"1) transaction fees ranging from 10-40% of the sales price (seller only), 

"2) connection charges of $.09 per minute on-line (both buyer and seller), 

"3) a one-time new account sign-up fee, currently $35 (both buyer and seller), 

"4) monthly service fees, currently $8 per month (both buyer and seller), 

"5) storage fee based on the quantity of information stored on the host computer (seller 
only)." 

You asked whether any of the activities establish nexus between your client and the State 
of California. Yes, if your client's activities qualify the client as a retailer, then we believe that, 
by maintaining the host computer system in California, your client occupies a "place of business 
in this state." Under Revenue and Taxation Code section 6203, subdivision (a), your client 
would be engaged in business in this state. 

You asked whether the following charges would be subject to sales or use tax: 

"1) Sale of consulting charges invoiced by client if the results are sent 
electronically through the computer? 

"2) Prewritten text sold electronically through the computer and invoiced by client? 

"3) Other information, such as computer software graphics, sound, templates, invoiced 
by taxpayer?" 



Ms. A--- DeA--- -3- December 9, 1992 
120.0050 

Sales tax applies to the retail sale of tangible personal property in this state.  (Rev. & 
Tax. Code § 6051.) Use tax applies to the storage, use, or other consumption in this state of 
tangible personal property purchased from any retailer for storage, use, or other consumption in 
this state. (Rev. & Tax. Code § 6201.) 

We have taken the position that tax does not apply to the transfer of information by 
electronic telecommunications from a remote location.  (Sales and Use Tax Reg. 1502, subd. 
(f)(1)(D).) We assume that, in the three situations noted above, no tangible personal property is 
sent to the buyer. 

"4) Would taxability change if the seller mailed a hard copy of the information directly 
to the buyer?  (Our client has no control over transactions outside the Service, as this would be.)" 

If the person you describe as the "seller" sends a hard copy of information to the buyer, 
the entire charge would be subject to sales or use tax.  Although you conclude your client acts 
merely as a broker, we do not have sufficient information to determine whether we agree with 
that conclusion. Depending on the facts of the transaction, your client may well be the retailer 
responsible for payment of the sales tax or collection of use tax on the transaction. 

"5) Monthly access fees paid to our client by both buyer and seller? 

"6) On-line connection fee paid to our client by both buyer and seller?" 

Assuming you are correct that your client is not the retailer of any tangible personal 
property, the charges for the seller's and buyer's remote access to the computer by 
telecommunications are not subject to tax.  

"7) Storage fees paid by the seller for storing data on the host computer." 

Your client's charge for storing the seller's data on your client's computer is not subject to 
tax. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 


