



 




 


 

120.0101STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0001 
TELEPHONE (916) 445-6493 

August 23, 1988 

Mr. J--- B---
Sales Tax Accountant 
R--- T---
XXXX --- --- Parkway 
---, CA XXXXX-XXXX 

R--- T--- – SY -- XX – XXXXXX 
Computer program copyright royalties 

Dear Mr. B---: 

In your July 14, 1988 letter to the board’s legal staff, you write: 

“This letter is to confirm an understanding of Regulation 1502 
(Amended) and to determine the proper way to seed refunds on 
behalf of our customers.  Please confirm our understanding of the 
Amended Regulation that sales taxes are not collectable if the 
license fee or royalty payment is made for the right to reproduce or 
copy a program.  Exempt purchases are understood to be those to 
which a federal copyright attaches and where the buyer has the 
object of publishing and distributing for consideration to third 
parties. 

“Customers have asked us for refunds of such previously paid 
royalties. Before issuing refunds to our customers the Company 
needs to know if a credit can be taken for refunds given.  Further, 
please let us know the earliest date such a royalty qualifies for 
sales tax refund, and confirm that the refunds may be claimed as 
credits against current sales taxes payable.” 

Opinion 

Regulation 1502 as amended March 4, 1988, now provides at subdivision (f)(1)(B) with respect 
to prewritten computer programs as follows: 

“Tax applies to the entire amount charged to the customer.  Where 
the consideration consists of license fees, all license fees, including 
site licensing and other end users fees, are includible in the 
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measure of tax.  Tax does not apply, however, to license fees or 
royalty payments that are made for the right to reproduce or copy a 
program to which a federal copyright attaches in order for the 
program to be published and distributed for a consideration to third 
parties, even if a tangible copy of the program is transferred 
concurrently with the granting of such right.  Any storage media 
used to transmit the program is merely incidental.” 

This will confirm that tax does not apply where your transfer of a copyrighted program to your 
customer was for the purpose of transferring the federal copyright interest, and your customer 
paid license fees or royalties to you for the right to reproduce and distribute the program for a 
consideration to third parties.  But site license fees and other end user fees remain taxable. 
Although these amendments to Regulation 1502 became effective March 4, 1988, these 
provisions are the Board’s interpretations of current law, and therefore apply retroactively to any 
past period not barred by the statute of limitations. 

However, even if you are entitled to a claim for refund of the taxes you paid to the Board on your 
customer’s royalties, you cannot claim this refund as a credit against current taxes payable. 
Rather, you must file a claim for refund with the Board within 3 years from the due date of the 
return for the period for which the overpayment was made, or within 6 months from the date of 
overpayment, whichever date expires the later. (Revenue and Taxation Code Section 6902). In 
the claim, you must set forth all the grounds or reasons which you consider entitles you to the 
refund. Your claim should be sent to the Board’s Audit Review and Refund Unit, at the address 
given above, and should include all of the documentation necessary to support your claim for 
refund. If the Board grants a refund of sales taxes, you will be required to return the amount 
refunded to your customers as excess tax reimbursement.  (Regulation 1700(b)). It may be that 
what you collected from your customers was not sales tax reimbursement, but use tax, since the 
use tax, not the sales tax, is ordinarily imposed on license agreements where title to the program 
is not transferred. In this case, either you or your customers may apply for the refund and the 
Board would refund the use tax to your customer regardless of who files the claim. 

I enclose a copy of Regulations 1502 and 1700 for your information.  Please feel free to contact 
me if you have any further questions or comments about this letter. 

Sincerely 

John Abbott 
Tax Counsel 

JA:jb 
Enclosure 
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