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A--- B--- C--- Systems 
XXXX --- ---
--- ---, California  XXXXX 

Dear Sir: 

Your letter of March 9, 1981 requesting advice regarding the application of sales tax to 
certain data processing services has been referred to the undersigned for response.  We have 
enclosed for your general information a copy of Sales and Use Tax Regulation 1502 which deals 
with data processing issues.  Our discussion below will make reference to Regulation 1502 
where appropriate.   

You state that your company is engaged in selling turnkey computer packages with the 
use of the software programs being licensed to the user with no privileges of reselling the 
software programs.  You charge sales tax on the entire package, including both hardware and 
software, and on charges for modifications or enhancements made to the software program after 
initial installation. You ask whether sales tax applies to three types of transaction which are 
described below together with our comments regarding the application of tax.   

 Type I 

(a) Repair to software programs which have become garbled or damaged due to 
environmental conditions.  The repair only restores the program to its original condition and does 
not improve or modify it.   

(b) Similar repairs to data files.   

Comment. Assuming that the “repair” is accomplished by furnishing the customer a new 
disk or tape on which is recorded the “repaired” program or data file, for which a charge is made, 
both types of transaction are subject to sales tax.  See Regulation 1502, subdivisions (c)(1), (2) 
and (3). The tax applies for the same reason that it would apply to the sale of a duplicate disk or 
tape on which has been recorded a program or data file.  It is simply the transfer for a 
consideration of tangible personal property and constitutes a taxable sale.  Revenue and Taxation 
Code Section 6006. 
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Type II 

The enlargement of a data file due to a customer’s growth where there is no change in, or 
addition to, existing programs.   

Comment. Again assuming that “enlargement” means that for a fee the customer is 
provided a new disk or tape with the enlarged data file recorded on it, the transaction is subject to 
sales tax for the same reasons set forth under Type I.   

Type III 

Data entry performed on the customer’s equipment at its place of business on a temporary 
basis during installation of a system or during seasonal work peaks by sub-contractors supplied 
by you. You hire and pay the temporary helpers and bill the customer.  The data entry includes 
such things as indexing customer lists, cutting invoices and entering orders.   

Comment. The answer to this question has two parts, whether the temporary helpers 
become your customer’s “special employees” and, if not, whether they are providing taxable 
fabrication labor. While the following comments discuss these issues in general terms, we are 
unable to provide definitive answers because insufficient information has been provided.   

Where the employees work at the customer’s site and use the customer’s equipment, the 
charges for their services are not subject to sales tax if the employees are regarded as “special 
employees” of the customer (as distinguished from independent contractors).  No tax applies 
because the workers are considered to be the customer’s employees.  Since fabrication labor is 
taxable only when performed for others (Revenue and Taxation Code Section 6006, subdivision 
(b) and (f), any fabrication performed by the customer’s own employees is not subject to tax.   

A number of factors are important in determining whether workers furnished to a 
customer will be considered special employees.  Generally, where the workers are furnished 
without a place of work, any supervision or any materials, tools, equipment, or supplies, and the 
payment for the work is based merely on an hourly rate, the workers furnished will be considered 
special employees.   

The general distinction between employees (servants) and independent contractors is 
relevant to this issue.  An independent contractor is one who renders service in the course of an 
independent employment or occupation.  He follows his employer’s desires only in the result of 
the work, and not in the means whereby it is to be accomplished.  A servant, on the other hand, is 
employed to render personal services and remains entirely under the control and direction of the 
employer.  In determining whether a worker is an employee or independent contractor, the 
primary factor is whether the person for whom the work is done has the legal right to control the 
activities of the person doing the work.  Whether or not he actually uses it, an employer-
employee relationship exists if the employer has authority to exercise complete control.  Where 
there is no right to control the mode or manner of performance, the worker is an independent 
contractor. 
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The extent of control over a worker’s performance is determined from the employment 
contract. Where the contract contains no express agreement on the issue, then the existence of 
the right of control must be determined by reasonable inferences drawn from all the 
circumstances surrounding the relationship of the parties.  Thus, whether a worker is a special 
employee will depend largely on the facts of each case.   

If we assume that the temporary workers you supply are independent contractors and not 
special employees, then the taxability of your charges well depend on what they do and whether 
they produce or fabricate tangible personal property for your customer.   

If the services performed involve merely the direct entry of data into a computer, and 
nothing more, then the charges are not taxable.  On the other hand, if the services involve the 
fabrication of tangible personal property of physical use to the customer, such as punched cards, 
paper tape, magnetic disks or tapes, which are to be used as input devices to actuate data 
processing or other equipment, inventory control cards, membership cards, etc., tax applies to the 
charges for this fabrication labor. See Regulation 1502, subdivision (c)(2). 

If you would like a more specific answer to this third question you will need to provide 
more detailed information regarding the precise nature of the activities.   

Very truly yours, 

Richard H. Ochsner 
Tax Counsel 

RHO:jw 
Enclosure 




