













STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
LEGAL DIVISION (MIC:82) 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082) 
TELEPHONE (916) 324-2637 
FAX (916) 323-3387 

120.0115.800 
JOHAN KLEHS 

First District, Hayward 

DEAN F. ANDAL 
Second District, Stockton 

ERNEST J. DRONENBURG, JR. 
Third District, San Diego 

KATHLEEN CONNELL 
Controller, Sacramento 

_______________ 

JOHN CHIANG 
Acting Member 

Fourth District, Los Angeles 
_______________ 

E. L. SORENSEN, JR. 
Executive Director 

November 24, 1997 

Ms. M--- R---
Ms. D--- M---
S--- P--- L---
XXX --- ---
---, California XXXXX 

Re: Internet Transmission Charges 

Dear Mss. R--- & M---: 

This is in response to your October 7, 1997 letter asking whether your vendor may collect 
tax reimbursement for its charges for cataloging records via the Internet. 

 You state: 

“The S--- and B--- P--- L--- outsource the processing and cataloging of 
library materials from the same vendor, B--- C--- of [city], PA., from whom we 
purchase most of our books.  We are charged sales tax on the books, the 
processing (plastic covering, barcoding, property stamping, labeling of books and 
other materials), and for the Internet transmission of the cataloging records for 
these materials into our consortium database.” 

To facilitate our response, you provided us with a copy of the cataloging service agreement with 
your vendor and a sample billing invoice. 

Discussion 

California imposes a sales tax on a retailer California imposes a sales tax on a retailer’s 
gross receipts from the retail sale of tangible personal property in this state unless the sale is 
specifically exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)1  When sales tax does 
not apply, use tax is imposed on the sales price of property purchased from a retailer for the 
storage, use or other consumption of that property in California.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 

1  This tax is imposed on the retailer who may collect reimbursement from its customer if the contract of sale so 
provides.  (Civ. Code § 1656.1; Reg. 1700(a).) 
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6401.)2  Taxable gross receipts or sales price generally include all amounts received with respect 
to the sale, with no deduction for the cost of materials, service, or expense of the retailer passed 
on to the purchaser, unless there is a specific statutory exclusion.  (Rev. & Tax. Code §§ 6011, 
6012.) Gross receipts or sales price do not include charges for software or information 
transferred solely by remote telecommunications (e.g., modem or e-mail) where the purchaser 
does not obtain possession of any tangible personal property, such as storage media, in the 
transaction. (See Reg. 1502(f)(1)D); BTLG Annot. 515.0064 (12/8/94).) 

We understand that your vendor separately states a charge for both the sale (and 
corresponding processing) of books as well as a charge for the transmission of cataloging records 
via the Internet. Under these facts, we regard your vendor as selling tangible personal property 
(i.e., the books and processing) as well as the providing of cataloging information solely through 
electronic transmission.  This means that tax applies to your vendor’s charges for the books 
(or any other tangible personal property it transfers) and processing it performs, but not to its 
charges for the cataloging of records provided this information is transmitted solely through the 
Internet and you do not receive any tangible personal property (such as a courtesy “hard copy”) 
as part of the transaction. 

You further ask how you should obtain a refund of the taxes paid for Internet 
transmissions.  We assume that your company paid use tax (and not sales tax reimbursement) to 
your vendor since the vendor is located outside California and the sale of its property to you 
probably occurred outside this state. If so, you may file a claim for refund directly with this 
Agency or contact your vendor for a refund.3  Any such claim may be submitted to the Board in 
letter form (see Rev. & Tax. Code § 6904) and should specify the amount of the claim, the 
relevant dates, the basis for the claim, and be accompanied by a copy of this letter.  Please note, 
however, that claims for refunds must be made within three (3) years from the last day of the 
month following the close of the quarterly period for which the overpayment was made.  (Rev. & 
Tax. Code § 6902(a)(1).) Any such claim should be sent to: 

    Board of Equalization 
    450 N Street, MIC: 39 

P.O. Box 942879 
    Sacramento, CA 94279-0039 
    ATTN: Refunds Section 

We hope this answers your questions.  If you have any further questions, please write 
again. 

2  This tax is imposed on the person actually storing, using, or otherwise consuming the property.  (Rev. & Tax. 
Code § 6202.)  A retailer engaged in business inside this state is required to collect this tax from its customers and 
remit it to this Board.  (Rev. & Tax. Code §§ 6202, 6203.) 
3  If the transaction instead is subject to sales tax, you must collect the excess tax reimbursement payments directly 
from your vendor and the vendor may file a claim for refund with this Agency.  In a use tax situation, the tax is 
imposed directly on you thereby entitling you file a claim for refund directly with this Agency.  In a sales tax 
situation, the tax is imposed on the retailer (who collects sales tax reimbursement from you) who is the only person 
that may file a claim for refund with this Agency.  
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Sincerely, 

WLA:cl 

cc: --- --- District Administrator (--) 

Warren L. Astleford 
Senior Tax Counsel 




