













	 




120.0532STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 445-5550 

April 26, 1991 

Mr. R--- S. B---
---, ---, --- & ---
Attorneys at Law 
P. O. Box XXXX 
---, Florida  XXXXX 

Re: C--- - J---, Inc. 
SS -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. B---: 

This is in response to your letter dated March 4, 1991 which we received on March 19, 
1991. Your client, C--- - J---, Inc. (CJ), sells computer software to users in California.  You ask 
how sales or use tax applies to this business.   

Facts 

CJ transfers the software to the customer on tangible media pursuant to a basic software 
license agreement.  The license fee includes all charges for installation of this software, installation 
support services, training classes, and a negotiated warranty period which varies between three and 
twelve months.  Out-of-pocket costs and expenses incurred by CJ when providing pre-installation 
support services, installation support services, or warranty work are separately billed to the 
purchaser, and would include transportation expenses, motel accommodations, meals, long-distance 
telephone charges, and mailing expenses.   

By installation support services, you mean training the purchaser’s employees and all other 
services necessary to make the software fully operational.  The training included in the license fee 
includes tuition credits for training classes held by CJ in Florida.  The warranty included in the 
license fee includes all standard updates, and it guarantees that the software will operate as designed 
for three months.  The license fee is payable in two installments, the first upon the purchaser’s 
execution of the agreement and the second upon the sooner of installation of the software or an 
agreed period which varies between six and twelve months from the date of execution.   

The extended software maintenance agreement provides that CJ will provide the standard 
updates, ongoing consultation support services, and maintenance services. This agreement is 
currently incorporated into the licensing agreement, but my understanding is that the purchaser is 
not obligated to purchase the extended software maintenance agreement when contracting for the 
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licensing of the software.  CJ also has a separate contract solely for the extended software 
maintenance. 

CJ occasionally contracts to modify software according to a purchaser’s specific 
requirements.  CJ also occasionally contracts to provide outside computer consulting services.  The 
consulting contracts may involve the modification of the customer’s existing software (whether or 
not that software was purchased from CJ), or a systems analysis of the customer’s overall computer 
requirements. 

Discussion 

You have asked for our advice regarding the application of tax to the transactions discussed 
above.  Each of your conclusions regarding tax application is quoted below followed by our 
response. 

“(a) The entire charge stated in the License Agreement and the License and 
Support Agreement for the granting of a license to use the Company’s computer 
software is subject to sale tax, unless the charge for pre-installation support, 
installation, installation support, training, and warranty services are separately 
stated in such contracts.” 

Generally, sales tax applies to a retailer’s retail sale of tangible personal property in 
California measured by the retailer’s gross receipts from the sale.  (Rev. & Tax. Code § 6051.) 
Generally, when sales tax does not apply, use tax applies to the sales price of tangible personal 
property purchased from a retailer for use in California.  (Rev. & Tax. Code § 6201.)  You have not 
provided sufficient facts to ascertain whether the applicable tax is sales tax or use tax.  This is 
discussed in Regulation 1620, a copy of which is enclosed.  In either event, for purposes of your 
inquiry, the measure of tax is the same.  (See Rev. & Tax. Code §§ 6011, 6012.) 

We agree that the charge for the license agreement is subject to tax.  We also agree that a 
charge for installation is not subject to tax.  (Rev. & Tax. Code §§ 6011(c)(3), 6012(c)(3).) 
Although there is no requirement to separately state such charges, we strongly recommend that CJ 
does so. A charge for testing a prewritten program on the purchaser’s computer to ensure that the 
program operates as required is the only charge regarded as an installation charge. 
(Reg. 1502(f)(1)(E).) Charges for services which are required as part of the sale of tangible 
personal property are subject to tax unless specifically excluded from the measure of tax by statute. 
Except for testing which constitutes installation, all the other services you list appear to be services 
part of the sale the charges for which are subject to tax regardless of whether they are separately 
stated or not.  (Rev. & Tax. Code §§ 6011(a)(2), 6012(a)(2), Reg. 1502(f)(1)(B).)   

“(b) If the charges for pre-installation support, installation, installation support, 
training, and warranty services are separately stated in the License Agreement and 
the License and Support Agreement, such charges are exempt from sales tax.”   
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As discussed above, charges for testing which constitute installation are excluded from the 
measure of tax.  All other services that the purchaser is required to purchase in order to purchase the 
tangible personal property are services part of the sale the charges for which are subject to tax 
regardless of whether they are separately stated.   

“(c) The entire charge stated in the Maintenance Agreement and the License 
and Support Agreement for maintenance of the Company’s computer software 
and consulting services are exempt from sales tax.”   

You cite subdivision (f)(1)(C) of Regulation 1502 for the proposition that if a software 
maintenance contract is optional for a separately stated price, the charges for the maintenance and 
consulting are not subject to sales tax.  You have misread this provision.  As explained in that 
provision, maintenance contracts sold in connection with software programs generally provide that 
the purchaser will receive storage media on which improvements have been recorded.  This is a 
contract for the sale of tangible personal property, the charge for which is subject to tax whether 
optional or not.  The language you have misread is as follows: 

“If the purchase of the maintenance contract is optional with the 
purchaser, but the purchaser does not have the option to purchase the consultation 
services in addition to the sale or lease of storage media containing program 
improvements or error corrections, then the charges for the consultation services 
are taxable as part of the sale or lease of the storage media.  If, however, the 
purchaser may, at its option, contract for the consultation services for a separately 
stated price, it addition to the charges made for the storage media, then the 
charges for the consultation services are nontaxable.”   

As this explains, charges for the software updates are always subject to tax.  This is because 
this portion is always regarded as the sale of tangible personal property.  The only portion of the 
maintenance contract arrangement which may be regarded as not taxable is the charge for the 
consultation services. Two conditions are required in order for such charges to be excluded from 
the measure of tax: the purchaser must be able to obtain the software update portion without 
obtaining the consultation portion; and the charge for the consultation must be separately stated. 
My understanding is that software updates may not be obtained without also obtaining the 
consultation services nor are the charges for those services separately stated.  Therefore, we 
conclude that the entire charge for the maintenance agreements are subject to tax.   

“(d) The additional charges for out-of-pocket costs and expenses incurred by 
the Company in connection with pre-installation support, installation and 
warranty services and which are separately billed to purchasers are exempt from 
sales tax.” 

When the additional charge relates to a nontaxable service, then that additional charge 
would also not be subject to tax.  Based on your description of the transaction, only testing 
constituting installation would be nontaxable.  Additional charges related to all other services, 
which appear to be taxable as part of the sale of tangible personal property, would also be subject to 
tax. When the additional charges relate to both taxable and nontaxable services, the additional 
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charges should be prorated between taxable and nontaxable in the same percentage as the services to 
which they relate. 

“(e) The charge for modifying and adapting the Company’s computer software 
to the specific requirements of a purchaser is exempt from sales tax if such charge 
is separately stated in the License Agreement or the License and Support 
Agreement.  The separately stated charge for the granting of a license to use the 
modified computer software is generally subject to sales tax.  However, if the 
price for the computer software prior to modification is 50% or less of the total 
charge for the modified computer software, the modified computer software will 
qualify as custom computer programming and will be entirely exempt from sales 
tax.” 

Initially, I note that exclusion from the definition of sale for custom computer programs 
does not apply to basic operational programs.  (Rev. & Tax. Code § 6010.9, Reg. 1502(f)(2)(A).) 
For purposes of this opinion, I assume that the programs about which you inquire are not basic 
operational programs.  I also assume that the modifications about which you inquire constitute 
custom computer programming as defined in section 6010.9(d) and Regulation 1502(b).   

We agree that the charge for the modification of CJ’s software to the specific requirements 
of a purchaser is not subject to tax if that charge is separately stated in the contract of sale.  We 
disagree that the separately stated charge for the granting of a license to use the modified software is 
generally subject to tax.  The charge for the granting of a license is part of the sales price for the 
modification as is the charge for the actual modification itself.  If the modification qualifies as 
nontaxable custom computer programming, the separately stated charge for the granting of the 
license to use is also not subject to tax. On the other hand, if for some reason the modification does 
not qualify as nontaxable custom computer programming, the charge for the right to use that 
modification as well as the charge for the actual modification would be subject to tax.   

If CJ creates a complete custom computer programming, the charge for that program is not 
subject to tax, including the charge for the right to use.  If CJ performs custom modification of a 
prewritten program and separately states the charge for that modification, the charge for that 
modification would not be taxable.  If CJ makes a separate charge for the right to use, the charge for 
the right to use the modification will not be subject to tax if it is stated separately from the right to 
use the prewritten portion of the program.  Otherwise, the charge for the right to use the 
modification will be subject to tax unless meeting the following requirements.   

When the charges for modification of the prewritten program are not separately stated 
(which would include a bundled charge for the right to use the modified prewritten program), tax 
applies to the entire charge (or, if appropriate, the entire charge for the right to use) unless the price 
of the prewritten program (including the right to use) was 50 percent or less of the total price of the 
modified prewritten program.  (Reg. 1501(f)(2)(B).)  I note also that the charge for a modified 
prewritten program is entirely exempt from tax only if the price of the prewritten program was 50 
percent or less of the total price and there is lump sum billing (no separate statement of charges).  If 
the charge for the modification is stated separately, the charge for that modification is not taxable 
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and the charge for the prewritten program is taxable, regardless of the percentage of the 
modification.   

“(f) The charge for providing outside computer consulting services constitutes 
a service transaction and is exempt from sales tax.”   

My understanding is that CJ provides no tangible personal property when performing these 
consultations and performs no fabrication of tangible personal property except fabrication 
qualifying as nontaxable custom computer programming.  Based on these understandings, no tax 
applies to the charges for providing these services.   

“(g) The entire lump sum charge stated in the License Agreement and the 
License and Support Agreement for the license to use the Company’s unmodified 
computer software is subject to sales tax at the time the executed agreement is 
accepted by the Company, so that there is no deferral of a portion of the sales tax 
until the final installment of the purchase price is paid upon the installation of the 
computer software.”   

The applicable tax in these transactions is incurred at the time of the sale of the tangible 
personal property. That sale occurs when title to or possession of the property is transferred to the 
purchaser.  (Rev. & Tax. Code § 6006, UCC § 2401.)  My understanding is that CJ’s contracts do 
not pass title to the software to the customer prior to the installation.  Based on this understanding, 
tax is not incurred upon the signing of the contract, nor is it incurred by virtue of payment of the 
second installment.  Rather, the tax is incurred at the time CJ transfers title to or possession of the 
property to the customer, that is, at the time of installation.  CJ must therefore report the applicable 
tax with its timely return for the quarter in which that installation occurs regardless of whether it had 
received the entire payment in a previous quarter or whether it receives the entire payment in a 
quarter following the quarter in which the sale occurs.   

If you have further questions, feel free to write again.   

Sincerely, 

David H. Levine 
Senior Tax Counsel 

DHL:cl 
Enclosure 


