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     January 18, 1996  

Mr. S--- P---
Controller 
H--- C--- C---, Inc. 
XXX --- Road, Suite XXX 
---, CA XXXXX 

Re: H--- C--- C---, Inc. 
Account No. SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. P---: 

This is in response to your letter dated October 23, 1995, regarding the application of tax 
to the Software License and Support Rental Agreement dated September 28, 1995, entered 
between H--- C--- C---, Inc. (“HCC”) and M--- Hospital of Southern California.  You state: 

“We recently signed a contract with a client in which, for the first time, we licensed our 
software program on a rental basis.  Also ‘rented’ out is the use of OUR hardware (on which we 
paid California sales tax, as well as a third-party software license (Oracle, on which we also paid 
sales tax). Finally, the monthly charge to the client also includes an installment for installation 
and upgrade work.” 

DISCUSSION 

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by the gross receipts, unless the sale is specifically exempt from taxation by statute.  (Rev. & 
Tax. Code § 6051.) The term “sale” includes any lease of tangible personal property for 
consideration, except as discussed below. (Rev. & Tax. Code § 6006(g).)  The term “gross 
receipts” includes charges for any services that are a part of the sale of the tangible personal 
property. (Rev. & Tax. Code § 6012(b)(1).) If the services are not part of the sale of tangible 
personal property, tax does not apply to charges for such services if they do not themselves 
constitute sales of tangible personal property. (Reg. 1501; see Rev. & Tax. Code § 6006(b).) 
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Regulation 1502, a copy of which is enclosed, explains the application of tax to sales 
involving computers, programs and data processing.  The sale of HCC’s prewritten computer 
programs transferred to the customer in the form of storage media constitutes a sale of tangible 
personal property. (See Reg. 1502(f)(1).) Tax applies to the entire amount charged for the 
prewritten programs, including all license fees.  (Reg. 1502(f)(1)(B).) 

Labor charges for installation of prewritten computer programs are excluded from the 
measure of tax.  (Rev. & Tax. Code § 6012(c)(3).)  Installation includes the actual installation of 
the software, and the testing of the prewritten programs on the purchaser's computer to insure 
that the programs operate as required.  (Reg. 1502(f)(1)(E).)  This exclusion does not encompass 
any other services, such as converting a customer's data into a format suitable to be used with 
new software. (See Reg. 1502(g).) Conversion services are part of the sale of the prewritten 
program.  Therefore, charges attributable to such services are taxable. 

The sale of software maintenance contracts (improvements and error corrections 
provided on storage media) for prewritten computer programs is regarded as a sale of tangible 
personal property, the charge for which is subject to tax.  If consultation services are provided as 
part of the maintenance contract, and the maintenance contract cannot be purchased without 
those services, the charge for the consultation services are taxable as part of the sale of tangible 
personal property. (Reg. 1502(f)(1)(C).) However, if HCC’s customer contracts for optional 
consultation services for a separately stated price, in addition to charges made for the storage 
media, the charges for such consultation services are nontaxable.  (Id.) 

Charges for training services are nontaxable except where the training services are 
provided as part of the sale of tangible personal property.  (Reg. 1502(e).)  If the training 
services provided by HCC are provided as a part of the sale of tangible personal property, rather 
than an optional service which was specifically negotiated by the parties, such services are 
taxable. 

Lastly, with regard to the license of hardware and third party software transferred on 
storage media, we assume that title to such hardware and software does not pass to HCC’s 
customers.  Revenue and Taxation Code section 6006.3 provides that the term “lease” includes 
rental, hire and license. A lease of  tangible personal property in California is a continuing sale 
and purchase unless the lessor leases it in substantially the same form as acquired, and has timely 
paid California sales tax reimbursement or use tax measured by the lessor's purchase price of the 
property. (Rev. & Tax. Code §§ 6006(g)(5), 6006.1; Reg. 1660(c)(2).) 

You state that HCC has paid “sales tax” on the hardware and the third party software. 
Our understanding is that HCC timely paid sales tax reimbursement to its vendor measured by 
the sales price. Moreover, we assume that HCC is leasing the hardware and the third party 
software in substantially the same form as acquired (that is, we assume that HCC transferred 
physical possession of the storage media on which the original third-party software was 
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acquired). Therefore, tax does not apply to the amounts charged by HCC for the lease of the 
hardware and the third party software. 

If you have any further questions, please feel free to write again. 

Sincerely, 

Sophia H. Chung 
Staff Counsel 

SHC:rz 

Enclosure: Regulation 1502 

cc: --- District Administrator - -- 


