
 


 

 


 

 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6450 

November 13, 1991 

Mr. J--- A. T---, CPA 
I--- M--- S---, Inc. 
XXX K--- Street, Suite XXX 
--- ---, CA XXXXX 

SR – XX-XXXXXX 

Dear Mr. T---: 

This is reply to your August 20, 1991 letter regarding the application of 
to your charges for software programs.  

You explained that the main business of I--- M--- S---, Inc. (I---), is t
design, and production of custom computer software programs.  Your letter goes

“I---’s main activity is the creation of custom software progr
which are written to the special order of the customer.  E
computer program is unique to each customer and, thus, can not
the specific needs of other customers.  The process begins by tak
the customer’s marketing, advertising, training, or educati
concepts and developing alternative methods of program des
The design phase requires research and creativity on the art of 
Once the program design has been finalized with the customer,
writes and produces the customized program.  On some custo
contracts, I--- will utilize a purchased software program as a too
help produce the finished custom program.”  

You did not describe the program which I--- transfers to its custome
makes of the purchased software.  

Charges for custom modifications to prewritten programs are nontax
charges for the modifications are separately stated.  Otherwise, the charge
services that are part of the sale of the prewritten program.  (Sales and Use
Computers, Programs, and data Processing, subd. (f) (2).)  
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If I--- modifies prewritten programs to become the program which is transferred to the 
client, the transferred program is a custom program if the price of the prewritten program was 50 
percent or less of the price of the new program.  If the prewritten program was not marketed, the 
new program is a custom program if the charge for the custom modification was more than 50 
percent of the contract price to the client.  We will assume that the program transferred to the 
client is a custom program. 

You note that I---’s interpretation of Sales and Use Tax Regulation 1502 is that the sale 
of the custom software is exempt from tax subject to any use of a prewritten program.  We agree 
that I---’s transfer of a custom computer program is not subject to tax.  The sale is not exempt 
from tax.  Rather, the transfer is not a “sale” or “purchase” for purposes of the Sales and Use Tax 
Law. (Rev. & Tax. Code § 6010.9.) The sales tax consequence is that I--- is the consumer of, 
and tax applies to the sale to I--- of, the tangible personal property which I--- consumes in 
developing the program and the tangible personal property which I--- transfers in the form of a 
custom program.  For example, when I--- uses a purchased software program as a manufacturing 
aid to produce the finished custom program, tax applies to the sale to I--- of the software 
program.  Tax also applies to the sale to I--- of the software which it transfers to its client.  

Given the nature of I--- programs, it appears that you would provide additional copies to 
the client. If you provide additional copies, tax applies to your sale of the additional copies. 
They are not custom computer programs.  

We agree with your conclusion that your charge to a client for a manual to facilitate the 
use of a custom program is nontaxable.  You are the consumer of such manuals.  

You note that I--- designs and creates packaging for the storage media used to transfer the 
custom computer program to the customer.  The process involves I---’s preparation of artwork, 
drawings, illustrations, and other graphic material.  The packing generally includes disk labels, 
disk sleeves, and disk packaging.  We agree with your interpretation that I---’s charge to the 
customer for such packaging is subject to tax.  (See Reg. 1502, subd. (d) (5) (F).) 

You note that I--- usually duplicates the customer computer program, the packaging, and 
the documentation and manuals that accompany the program.  The customer generally needs 
duplicate copies for distribution as advertising, sales force training, and other purposes.  We 
agree with your conclusion that I---’s charge for the duplicate programs, packaging, and manuals 
is subject to tax. 

You note that I--- will provide training services to the customer to teach the customer’s 
employees how to use the customer computer program.  We agree that tax does not apply to your 
charge for training the employees how to use the custom program.  Tax applies to separately 
stated charges for training materials supplied to the trainees. 

You note that I--- also provides feasibility studies to determine what marketing, training, 
or other benefits customers may derive from using I---’s products.  If the feasibility studies are 
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performed as part of the sale of tangible personal property, the charge for the studies is subject to 
tax. On the other hand, if I--- separately contracts to provide a feasibility study for a customer 
and contracts to sell tangible personal property, the charge for the study is not subject to tax.  

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 

RLD:sr 

bc: --- --- District Administrator 
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