
 
 

 
 
 
     

 
 
 
 
 
 

 
  
 
 
 

 
 

 
 

  
 

 

 

 

 

 
 

State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 120.2635 

To: San Francisco – Auditing (RC:FJN) May 18, 19847 

From: Charles Graziano  

Subject: Microfiche Copies at D--- Corporation  
SR -- XX XXXXXX 

This is in reply to your memorandum dated April 9, 1984, regarding D--- Corporation 
(D---), a wholly-owned subsidiary of --- --- --- Corporation.  You ask our opinion as to the 
correct application of tax to charges made for microfiche copies under the following 
circumstances.  

We understand that D--- is a data processing service bureau which provides processing 
services to banks in California.  Since 1980, D--- has provided its customers reports in 
microfiche form.  The customers furnish D--- with information on various transactions and the 
information is computer processed by D--- to produce a magnetic tape.  The tape is further 
processed through the Datagraphic Autocomm to develop a negative which is called the “master 
copy.” D--- then makes one or more microfiche copies from this master copy by the use of a 
microfiche copier.  The master negative is retained by D--- from one to six months, after which 
time, the customer has the option to receive it at no extra charge or it is disposed of by D---.  D---
may also prepare paper copies from the microfiche reports.  D--- bills its customers the following 
charges for these “services”: a processing charge, a $1.50 charge for the preparation of the 
master negative, a $0.25 charge for each microfiche copy, and a $0.20 charge for each paper 
copy made from the microfiche report. 

Sales and Use Tax Regulation 1502(d)(4) provides, in pertinent part, that tax applies to 
charges for microfilming or photorecording except, as provided under subsection (d)(5) of this 
regulation, when the microfilming or photorecording is done under a contract for the processing 
of customer-furnished information.   

Subsection (d)(5) of Regulation 1502 provides that where a service bureau enters into a 
contract for the processing of customer-furnished information by the use of a computer program, 
and the output is in part or in whole transferred to the customer in tabulated listing or similar 
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human readable form, the true object of the contract is considered to be the rendition of a 
nontaxable service.  Subsection (d)(5) furhter provides that under this type of contract, tax will 
not applyeven though the computer output media may be microfilm or photorecording paper 
instead of a tabulated listing, or whether the microfilm or photorecording is done on-line or 
off-line. 

Therefore, tax does not apply to the charges made by a service bureau for the processing 
of customer-furnished information where the customer receives the report in microfiche form. 
Tax does apply, however, to charges for any additional copies of the microfiche report. 

Thus, with regard to D---s’ data processing service charges, tax does not apply to the 
charges made for the date processing, as well as for the production of both the master negative, 
and the first microfiche copy which is made from the master negative and transferred to the 
customer.  In our view, these charges are for the rendition of a nontaxable service.  However, the 
charge for any additional copies of the microfiche furnished to the customer is subject to tax, 
regardless of whether the copy is in microfiche or paper form.    
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bc: Mr. D. J. Hennessy 
Mr. John Abbott 
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