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State of California Board of Equalization 

M e m o r a n d u m 

To: Ms. Velma Gregory – Van Nuys Auditing Date: August 23, 1988 

From: John Abbott, Tax Counsel 

Subject:  Insurance company exemption certificate – liability for sales tax 

In your June 20, 1988 memo to Mr. John Adamo, which was referred to me for reply, you enclosed 
two examples of REDACTED TEXT Company’s purchase orders and vendors’ sales invoices, and 
asked for our opinion on whether these transactions are taxable or exempt. The two vendors in 
these examples are REDACTED TEXT and REDACTED TEXT 2. In both cases, the product sold 
was a typewriter, presumably for use in REDACTED TEXT’s insurance business as an insurer and 
not for purposes unrelated to REDACTED TEXT’s insurance business. Also in both cases, the 
vendor shipped the typewriter to an independent dealer located in California, and the dealer 
delivered the type writer to REDACTED TEXT’s office in California. (The vendors’ sales are at 
retail to REDACTED TEXT, and are not sales for resale to the independent retailer). 

In both cases, REDACTED TEXT included a stamp on its invoice which reads as follows: 

“SALES & USE TAX NOTE 

“Life insurance companies pay a premium tax ‘in lieu’ of other taxes including the 
California Use Tax. REDACTED TEXT takes title to the merchandise purchased 
under this order upon delivery by seller to common carrier outside California. Sales 
tax is not applicable and our exemption from Use Tax applies. Neither tax should 
be billed to us.” 

In our telephone discussion on August 11, 1988, your question was how we should treat these sales 
in a situation where the vendor did not in fact ship the typewriter from an out-of-state location, but 
rather shipped the typewriter from its own California warehouse, either directly to 
REDACTED TEXT or to the California dealer for redelivery to REDACTED TEXT. We agreed 
that if the typewriter is shipped from the vendors’ out-of-state location, then it is a transaction 
which is exempt from use tax as described by the sales and use tax note stamped on REDACTED 
TEXT’s invoices, whether the typewriter is shipped to the independent dealer or to REDACTED 
TEXT in California. Your question concerns the validity of the sales tax exemption claimed by 
REDACTED TEXT when the vendor ships the property from its California warehouse. 
REDACTED TEXT does not specify that the property must be shipped from an out-of-state 
location, and may even be unaware that the property is shipped from a California location of the 
retailer. 

You wonder whether Revenue and Taxation Code Section 6421 and Regulation 1667(b)(2) apply 
to this situation. Regulation 1667(b)(2) states that if the purchaser certifies in writing to the seller 
that the property will be used in a manner or for a purpose entitling the seller to regard the 
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sale as exempt from the sales tax, and uses the property in some other manner or for some other 
purpose, the purchaser is liable for payment of sales tax as if he were the retailer making the retail 
sale. In both of these cases, the vendors have accepted the sales and use tax note on REDACTED 
TEXT’s invoices as a valid exemption certificate, and have regarded the sales as exempt from both 
the sales tax and the use tax. 

Opinion 

Our opinion is that under the circumstances you relate, the sales tax applies to the sale of the 
typewriters from the vendors to REDACTED TEXT since the shipments were made from the 
vendors’ California locations either to the California dealer or directly to REDACTED TEXT. 
(Regulation 1620(a)(2)(A)). It is not possible in this situation for the vendors to have accepted 
REDACTED TEXT’s exemption certificate stamp in good faith, since the vendors knew that the 
shipments were made from their California warehouses. While REDACTED TEXT sales and use 
tax not is legally correct in all respects, it simply does not apply to the actual facts of these 
transactions. Under Regulation 1620(a)(2)(A), sales tax applies to these in-state shipments 
regardless of whether the contract requires or contemplates delivery from out of state. 
Accordingly, the vendors cannot rely on this exemption certificate in order to relieve them of the 
liability for the sales tax. 

In any case, the Board cannot bill REDACTED TEXT for sales taxes due under Section 6421 
and Regulation 1667(b)(2). As expressed in its sales and use tax note, REDACTED TEXT pays 
an ‘in lieu’ insurers’ tax to the state rather than sales tax. Article XIII, section 28 of the California 
Constitution specifies that the tax is in lieu of all other state and local taxes (with certain exceptions 
not relevant here). The Board has no authority to interpret Section 6421 as imposing the sales tax 
on REDACTED TEXT, in light of the express prohibition of Article XIII, Section 28, on the 
purchase of property used by REDACTED TEXT in its insurance business. 
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