










	

150.0505STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O.  BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-5550 

     August 21, 1990 

Mr. D--- G---
--- & ---
XXXX --- --- Drive, Suite XXX 
---, CA XXXXX-XXXX 

Re: S---, Inc. 
    SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. G---: 

This is in response to your letter dated July 30, 1990 regarding the application of sales or use 
tax to sales of relocatable classrooms by S---, Inc.   

S--- manufactures relocatable classroom buildings and then sells or leases them to 
customers, primarily school districts in California.  Leases are usually up to three years in length, 
and at the end of the lease term, the buildings may be sold to the original lessee, leased again to the 
same lessee, or sold or leased to a different party.  S--- intends to sell to a partnership substantially 
all its buildings currently under lease.  The partnership will receive title to the buildings and an 
assignment of the existing leases.  S--- will own 50 percent interest in the acquiring partnership and 
50 percent will be owned by an unrelated party.  You ask whether sales or use tax applies to this 
sale. 

Only sales of tangible personal property are subject to sales tax.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  After a relocatable classroom is installed, we consider it to be real property, whether 
it is installed on land owned by the owner of the classroom or on land owned by the lessee of the 
classroom.  A sale of real property is not subject to sales tax, and the sale of a building affixed to 
land is only subject to sales tax if it is regarded as a sale of tangible personal property.  This occurs 
only when the building is to be severed by the seller.  (Reg. 1596(a).) 

When S--- sells an installed relocatable classroom which is subject to an ongoing lease and 
which S--- is not required to sever, S--- is selling real property and no sales tax applies to that sale. 
You state that the classrooms being sold by S--- are currently under lease.  I assume that the sale 
will occur while the classrooms remain subject to those continuing leases and that S--- is not 
required to sever those classrooms from the real property.  This no sales tax would apply to those 
sales. The sale of any classrooms which are not installed on real property at the time of the sale or 
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which are to be severed by S--- from their existing location would be a sale of tangible personal 
property and would be subject to sales tax.   

You note Revenue and Taxation Code section 6012.6, which provides a partial exemption 
for the sale of factory-built school buildings.  You believe that this only applies to the original sale 
of factory-built school buildings by the manufacturer and does not apply to subsequent sales in 
place of factory-build school buildings.  We agree that this partial exemption applies only to sales of 
factory-built school buildings in the form of tangible personal property.  Since S---’s sales will 
apparently be of real property, we agree that section 6012.6 does not apply.   

If you have further questions, feel free to write again. 

Sincerely, 

David H. Levine 
Senior Tax Counsel 

DHL:wak 


