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Gary Jugum has requested that I respond to your memorandum to him dated May 11, 
1995 concerning the above subject. 

In your memorandum, you state that the Sacramento District Office requests a legal 
opinion on the ramifications of C.C.P. Section 701.620. 

C.C.P. Section 701.620 provides that property seized by levy may not be sold at a 
sheriff’s sale unless the highest bid received exceeds the total of certain enumerated legal 
exemptions and obligations.  The code section further provides: 

“(c) If a minimum bid required for the sale of property pursuant to this 
section is not received, the levying officer shall promptly release the property.” 

C.C.P. Section 701.620 protects certain interests (including the judgment debtor’s 
particular exemption for the property to be sold) from a sheriff’s sale for an inadequate highest 
bid. 

If the Board is the “judgment creditor” (i.e., it has requested the sheriff to seize and sell 
property to satisfy a “judgment debtor’s” tax liability), the property cannot be sold at a sheriff’s 
sale unless the highest bid received by the sheriff exceeds 1) the amount of all preferred labor 
claims that are required by Section 1206 to be satisfied from the sale proceeds, 2) if the 
purchaser at the sale is not the Board, the amount of any deposit made pursuant to C.C.P. 
Section 720.260 and 3) the taxpayer’s exemption for motor vehicles, household furnishings or 
tools of trade if applicable to the property to be sold. 

If the sheriff does not receive a bid at the sale that exceeds these amounts, the sheriff is 
required by C.C.P. Section 701.620(c) and C.C.P. Section 699.060 to release the seized property 
to the “person from whom it was taken.” 
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The Legislature has determined that a judgment debtor’s property should not be seized 
and sold at a sheriff’s sale unless the proceeds of the sale are sufficient to justify the disruption to 
the judgment debtor’s property interests. 

Normally, if the Board is requesting the sheriff to seize and sell a motor vehicle, the 
minimum bid submitted by the Board should at least exceed the $1,200.00 exemption provided 
by C.C.P. Section 704.010. 
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