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  June 13, 1982 

Ms. R--- W--- 
Corporate Counsel 
C--- M--- C---
XXXXX N.W. XXth Avenue 
---, Florida  XXXXX 

Dear Ms. W---: 

Your letter of April 7, 1982 to Mr. T. M. Watwood has been referred to the undersigned for 
reply. 

The facts you present in your letter are as follows: 

“A) C--- does not solicit purchasers directly, but rather advertises at 
arms length via magazines and airports throughout the country.  Interested parties 
initiate contact with C---, in Florida, via phone or letter.   

“B) C--- sells two (2) products - -  

1. Factory finished vehicle:  all sales are F.O.B. Miami, and when the 
vehicle is delivered the purchaser must pay tax in his/her state in order to title the 
vehicle and get plates.  Only if a purchaser takes delivery at C---’s factory does C-
-- collect sales tax; and 

2. Kits for assembly:  C--- supplies only fiberglass and optional 
accessories, no mechanical automotive running gear. In order for the purchaser to 
use C---’s parts he/she must buy all mechanical parts and assemble everything to 
eventually make a car.  C---’s parts must be assembled and combined with 
mechanical parts to have a driveable vehicle.   
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Section 6203 of the California Revenue and Taxation Code provides that: 

“Except as provided by Section 6292 and 6293 every retailer engaged in 
business in this state and making sales of tangible personal property for storage, 
use, or other consumption in this state, not exempted under Chapters 3.5 or 4 of 
this part, shall, at the time of making the sales or, if the storage, use, or other 
consumption of the tangible personal property is not then taxable hereunder, at the 
time the storage, use, or other consumption becomes taxable, collect the tax from 
the purchaser and give to the purchaser a receipt therefore in the manner and form 
prescribed by the board. 

* * * 

“‘Retailer engaged in business in this state’ as used in this and the 
preceding section means and includes any of the following:  

“(a) Any retailer maintaining, occupying, or using, permanently or 
temporarily, directly or indirectly, or through a subsidiary, or 
agent, by whatever name called, an office, place of distribution, 
sales or sample room or place, warehouse or storage place or other 
place of business. 

* * * 
Section 6292 of the Revenue and Taxation Code provides that: 

“(a) Except when the sale is by lease, when a vehicle required to be 
registered under the Vehicle Code is sold at retail by other than a person licensed 
or certificated pursuant to the Vehicle Code as a manufacturer, dealer, dismantler, 
or lessor-retailer, subject to the provisions of Section 11615.5 of the Vehicle 
Code, the retailer is not required or authorized to collect the use tax from the 
purchaser, but the purchaser of the vehicle must pay the use tax to the Department 
of Motor Vehicles acting for and on behalf of the board pursuant to 
Section 4750.5 of the Vehicle Code.” 

We are of the opinion that C---’s use of airport displays, which consist of a completed 
automobile and sales brochures, constitutes a sales or sample room or other place of business within 
the meaning of section 6203.  As such, C--- is required to register with the State Board of 
Equalization and collect use tax on its sales to California purchasers.  The fact that interested parties 
initiate contact with C--- via telephone calls or letters does not have any bearing on the finding that 
C--- maintains a sales or sample room. 

We are of the opinion that C--- is not required to collect use tax on its sales of factory 
finished vehicles sold F.O.B. Miami because sections 6203 and 6292 of the Revenue and Taxation 
Code provide that in the case of vehicles sold at retail “by other than a person licensed or 



 

  
 
 

 

 

 

 

 
 
 

 
 

Ms. R--- W--- -3- June 18, 1982 
175.0023 

certificated pursuant to the Vehicle Code as a manufacturer, dealer, dismantler, or lessor-retailer, 
subject to the provisions of Section 11615.5 of the Vehicle Code, the retailer is not required or 
authorized to collect the use tax.”  In situations where kits are sold, C--- would be required to collect 
and report use tax on its sales to California residents because it is a retailer engaged in business in 
this state by virtue of its displays at airports.  The fact that at some later point the purchaser of the 
kit might assemble the kit and the necessary mechanical parts to have a driveable vehicle which will 
be required to be registered does not abrogate the collection responsibility at the time a kit, rather 
than a vehicle, is sold. 

Very truly yours, 

Mary C. Armstrong 
Staff Counsel 
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