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May 2, 1996 

 
 
Ms. W--- Q--- 
W--- I--- Sales 
P. O. Box XXXX 
--- ---, CA  XXXXX 
 
 Re: W--- I--- Sales 
  SR -- XX-XXXXXX 
 
Dear Ms. Q---: 
 
 This is in response to your letter dated March 11, 1996 regarding the application of tax to 
your sales to California customers.  You state: 
 

 “I currently hold California resale permit number SR --- XX-XXXXXX 
and operate my business, W--- I---Sales, from --- ---, CA.   

 
 “I have sold my home and plan to take my business ‘on the road’ working 
from a motorhome.  I plan to spend at least a month at a time in a number of the 
western states.  I am planning to keep my post office box and bank account here 
in --- --- until I finally purchase another home somewhere in the Northwest.  I 
plan to purchase a home in the next 12 months. 

 
 “My question is this:  What do I do about collecting California sales 
taxes?  I do have and plan to keep my current customers in California.  At present, 
I do not have any customers in --- County (where I now live and where I plan to 
keep my P.O. Box and bank account).” 

 
DISCUSSION

 
 Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by gross receipts, unless specifically exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  A retailer may collect reimbursement from its customers for its sales tax liability 
if its contract of sale so provides.  (Civ. Code § 1656.1.)  When sales tax does not apply, such as 
when sales take place outside of California, the use tax, measured by the sales price of the 
property sold, applies to the use of property purchased from a retailer for storage, use, or other 
consumption in California, unless the use is specifically exempt from taxation by statute.  
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(Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401, Reg. 1620.)  Although the purchaser is liable for the use tax, a 
retailer engaged in business in this state is required to collect the use tax from the purchaser and 
to pay that tax to this state.  (See Rev. & Tax. Code §§ 6202, 6203, 6204.) 
 
 It appears from your letter that after you sell your home and move out of California, you 
plan to sell tangible personal property to California customers from inside California when you 
re-enter this state in your motorhome.  It is not clear whether you will maintain a business 
location in California after you sell your home and move out of state.  As long as you maintain a 
business location in this state, when you make sales inside of California while operating out of or 
having a connection with that place of business, you owe sales tax on those sales.  
(Reg. 1620(a)(2)(A).)   
 
 If you do not maintain a California branch, office, outlet, or other place of business for 
Western Industrial Sales, the use tax, rather than the sales tax, will apply.  (Reg. 1620(b)(1).)  
Our understanding is that even after you sell your home and move out-of-state, you will continue 
to enter California for the purpose of selling, taking orders, or otherwise generating business for 
your company.  This means that even if your company does not have a California business 
location, when you sell tangible personal property to California purchasers for use in this state, 
you must collect the use tax from those purchasers and pay that tax to this state.  (Rev. & Tax. 
Code § 6203(b).)   
 
 If you have further questions, please feel free to write again.   

 
Sincerely,  
 
 
 
Kelly W. Ching  
Staff Counsel 
 

KWC:cl 
 
 
cc:  Sacramento District Administrator 
 Out-of-State District Administrator 
 Mr. John Gibbs, Out-of-State District Office  


