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Director  

January 2, 2020 

TS LLP 
Richmond, VA 23219 

Re: Opinion Request 18-767 
MPL Inc. 

Dear Mr. H: 

This opinion is in response to your letter dated October 29, 2018, in which you request 
advice concerning the application of the tobacco products tax to your client’s storage in 
California of bulk tobacco intended for sale and further manufacturing in Mexico. The clients are 
MPL, Inc. d/b/a PCS. Provided the facts described below are accurate and verifiable by audit, 
MPL and PCS may rely on this response for purposes of Revenue and Taxation Code section 
(Section) 30284. 

In your letter, you state, in relevant part: 

Facts 

MPL sells bulk, cut filler tobacco to a cigarette factory located in Mexico. 
The bulk tobacco is not in consumer packaging or portioning; it is transported in 
220 pound containers. The tobacco is not intended nor suitable for human 
consumption in that it is not in consumer packaging or portioning, and is intended 
only for further manufacturing. 

During transportation of the bulk tobacco to Mexico, the tobacco may be 
briefly stored at PCS’ warehouse in San Diego. A question has arisen whether the 
bulk tobacco is a “tobacco product,” as defined under Cal. Rev. & Tax Code 
§ 30121:

. . . 

We do not believe that the bulk tobacco is a “tobacco product” because it 
is not intended for human consumption. The bulk tobacco is intended only for 
further manufacturing. Nor is the bulk tobacco in consumer packaging. 

To the best of my knowledge, no state revenue department has ever taken 
the position that tobacco intended for further manufacturing is a taxable “tobacco 
product.” And I understand, for example, that the CDTFA does not take the 
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position that suppliers of unfinished tobacco must obtain tobacco products 
licenses or pay tobacco products excise taxes before the tobacco can be sold to 
California manufacturers. We believe our situation to be legally indistinguishable 
from this scenario. 

I would therefore appreciate your confirmation that the bulk tobacco, if 
stored in PCS’ warehouse in San Diego and intended for further manufacturing in 
Mexico, is not a “tobacco product” under Cal. Rev. & Tax Code § 30121, and that 
no tobacco products license is required for MPL or PCS to possess, transport or 
store the tobacco. 

RESPONSE 

The threshold question presented in your request is whether bulk tobacco is a “tobacco 
product” as defined in Section 30121, which provides, in relevant part, as follows: 

(b) “Tobacco products” includes, but is not limited to, a product containing, made, 
or derived from tobacco or nicotine that is intended for human consumption, 
whether smoked, heated, chewed, absorbed, dissolved, inhaled, snorted, sniffed, 
or ingested by any other means, including, but not limited to, cigars, little cigars, 
chewing tobacco, pipe tobacco, or snuff, but does not include cigarettes. Tobacco 
products shall also include electronic cigarettes. Tobacco products shall not 
include any product that has been approved by the United States Food and Drug 
Administration for sale as a tobacco cessation product or for other therapeutic 
purposes where that product is marketed and sold solely for such approved use. 
Tobacco products does not include any food products as that term is defined 
pursuant to Section 6359. 

You describe the product in question as bulk, filler tobacco that will be sold to a factory 
in Mexico for further manufacturing. A product is a “tobacco product” if it contains tobacco and 
it is intended for human consumption, whether smoked or inhaled. To begin, bulk tobacco 
contains tobacco, so it meets the first part of the definition. As for the second part of the 
definition, the tobacco is intended to be smoked or inhaled by humans after the tobacco is 
manufactured into cigarettes. Therefore, bulk tobacco meets the definition of a tobacco product. 
It is not a statutory requirement that the tobacco be a finished product in order to be a tobacco 
product pursuant to Section 30121. 

Having established that bulk tobacco is a tobacco product, we note that a tobacco 
products tax is imposed upon a distributor for each distribution of tobacco products. (Rev. & 
Tax. Code, §§ 30123, subd. (b), 30131.2, subd. (b).) A “distributor” includes any person who 
distributes tobacco products. (Rev. & Tax. Code, § 3011, subd. (b).) A “distribution” includes 
the sale or use or consumption of untaxed tobacco products in this state. (Rev. & Tax. Code, 
§ 30008.) “Use or consumption” includes the exercise of any right or power over tobacco 
products incident to the ownership thereof, other than the sale of the tobacco products or the 
keeping or retention thereof by a licensed distributor for the purpose of resale. (Rev. & Tax. 
Code, § 30009.) 
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The sale of tobacco products by a manufacturer to a licensed distributor is exempt from 
the tobacco products tax. (Rev. & Tax. Code, § 30103). It is implicit in this exemption that a 
manufacturer may own and store untaxed tobacco products in this state without a tax being 
imposed on that use or consumption. Similarly, a licensed distributor may keep or retain untaxed 
tobacco products in this state for the purpose of resale without being subject to tax because such 
activity is excluded from the definition of “use or consumption.” (Rev. & Tax. Code, § 30009.) 
However, the storage of untaxed tobacco products in this state by any person other than a 
licensed manufacturer or a licensed distributor is subject to the tobacco products tax. (Rev. & 
Tax. Code, §§ 30008, 30009, 30011.) Moreover, we are authorized to seize from any person who 
possesses or stores in this state tobacco products on which tax is due but not paid. (Bus. & Prof. 
Code, § 22974.3, subd. (b).) 

Your letter does not indicate whether your clients are engaged in manufacturing or 
distributing tobacco products. The website for one of your clients, however, states that “MPL, 
Inc. DBA CS specializes in manufacturing and distribution of hemp based and tobacco smokable 
products and has strong relationships in mainstream retail such as duty free stores, supermarkets, 
convenience stores and smoke shops.” Based on MPL’s representations to the general public, it 
appears that it may be appropriate for MPL to obtain a license as a manufacturer or distributor. 
As for PCS, if it simply operates a cold storage business, and it does not own or possess any of 
the tobacco products in question, PCS is not required to obtain a tobacco products license. Of 
course, as stated above, if the tobacco products stored at the PCS location are owned by an 
unlicensed person, the tobacco products are potentially subject to seizure. 

I hope this answers your questions. If you have further questions, please write again. 

Sincerely, 

Stephen M. Smith 
Tax Counsel IV 

SMS:yg 

cc: Western States Office (OH) 
Ms. Debbie Kalfsbeek (MIC: 62) 
Ms. Sandy Barrow (MIC: 31) 




