
 




 




 


 

	 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
LEGAL DIVISION  (MIC:  82) 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0082) 
Telephone: (916) 324-2634 
FAX:  (916) 323-3387 

 

January 8, 1998 

Ms. M--- F. D---
Treasurer 
L--- A--- A---
P.O. Box XXX 
---, CA XXXXX 

Re: L--- A--- A---
Account No. SR --- XX-XXXXXX 

Dear Ms. D---: 

I am responding to your letter dated October 17, 1997 to the Legal Di
Board of Equalization in which you ask about the correct reporting of sales tax o
made at art shows sponsored by the L--- A--- A--- (LAA). 

You write that LAA holds outdoor art shows at which 40 to 50 artists ex
individual booths. Each artist pays 20% of his or her net sales to LAA.  For its pa
sales receipt book(s) in triplicate to each artist, and provides a central cashier t
card sales (but not cash sales). LAA pays the discount fee charged by its credit c
checks for the authorized use of each credit card. 

When a customer makes a credit card purchase, the artist completes 
triplicate, writing “credit sale” on the receipt, and gives a copy to the customer.  T
the sales receipt to the central cashier who processes the credit card sale, filling
charge amounts, including “sales tax,” from the information on the sales receipt. 
the customer a copy of the “credit receipt,” and the customer returns with it to t
order to obtain his or her purchase. 

At the end of the show, LAA’s treasurer calls LAA’s credit card p
authorization numbers for credit card purchases, and deposits the credit card 
checking account. Each artist completes a summary sheet at the end of the art s
artist totals his or her cash sales, and multiplies that amount by 20% to determine
commission.  Each artist gives LAA a check for the cash sales commission am
sales receipts, and the unused remainder of the sales receipt book(s) provided to th

Subsequently, LAA sends each artist a letter detailing the artist’s total 
already paid to LAA on cash sales, and the amount being withheld from credit c
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that artist for LAA’s commission on credit card sales (plus any additional amounts owed to LAA by 
the artist due to erroneous computations on the cash sales).  In the letter LAA encloses a check for 
the net credit card sale balance owed to the artist. 

Your letter assumes that each artist has a valid seller’s permit.  We note that Board records 
also show that LAA has a seller’s permit.  You write: 

“Because LAA has deposited the credit card sales in its account and has collected 
not only the sales amount, but also the sales tax, it has insisted on reporting all 
those sales to the Board of Equalization. In the letter sent to each artist by the 
treasurer is the following paragraph: 

“Please note that LAA must pay the sales tax on all charged items cleared through 
our account. Therefore, I will report your credit sales to the California Board of 
Equalization and pay the appropriate tax; you should adjust your records 
accordingly.” 

You ask two questions: (1) whether LAA is correct in insisting upon reporting all credit card 
sales and paying the sales tax in regard to such transactions, and (2) whether payment via a check 
from an artist of the 20% commission owed to LAA on both cash and credit sales, as opposed to 
LAA’s withholding 20% from the credit card sales for its commission on those sales, would change 
our response to your first question. 

Discussion 

For the privilege of selling tangible personal property at retail, a retailer must pay a sales tax 
on the gross receipts of his or her sales of tangible personal property sold at retail in this state, unless 
specifically exempted or excluded by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.) This includes sales at 
retail of artwork made at art shows such as the ones which LAA sponsors. 

A retailer includes every seller who makes sales at retail of tangible personal property. 
(Rev. & Tax. Code § 6015(a)(1).) A sale at retail means a sale for any purpose other than resale in 
the regular course of business. (Rev. & Tax. Code § 6007.)  The term “sale” means any transfer of 
title or possession of tangible personal property for a consideration.  (Rev. & Tax. Code § 6006(a).) 
Every person involved in the business of selling tangible personal property of a kind the gross 
receipts from the retail sale of which are required to be included in the measure of the sales tax, such 
as artwork, must hold a seller’s permit issued by the Board.  (Reg. 1699(a).) 

Although it is the retailer who owes the sales tax, the retailer may collect sales tax 
reimbursement from the purchaser if the contract of sale so provides.  (Civ. Code § 1656.1.)  This is 
commonly accomplished by identifying a charge for sales tax reimbursement on the sales check as 
“sales tax,” or by posting a sign or other notice on the retailer’s premises to the effect that sales tax 
reimbursement will be added to the sales price of items.  (See Civ. Code § 1656.1(a)(2) & (3).) 
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Since it is the retailer who is liable for the payment to the state of sales tax relative to retail 
sales made at LAA art shows, a response to your questions turns in part upon who is the retailer of 
the artwork. You indicate that each individual artist is the person who transfers title and possession 
of the artwork to the customer after payment, and each artist has his or her own seller’s permit.  As 
such, it is the individual artist who is the retailer of the artwork, not LAA. 

Also of relevance to your inquiry is the legal concept of the agency-principal relationship. 
An agent is one who by agreement represents another, called the principal, in dealings with third 
persons. (Civ. Code §§ 2295 & 2296.) Thus, if a retailer and a second person have an agreement to 
do so, the second person may represent the retailer in dealings with third persons, such as by 
collecting sales tax reimbursement for the retailer.  As such, if an artist and LAA agree, LAA may 
act as the agent of the artist/principal and collect sales tax reimbursement from credit card customers 
of the artist.  However, since it is the artist who is the retailer of the artwork, the artist (not LAA) 
must report the sales tax on its Sales and Use Tax Return and pay the sales tax to the Board.  In 
order for the artist to do this, LAA must remit to the artist the sales tax reimbursement which it 
collects on behalf of the artist in credit card sales. 

Nonetheless, LAA, as the operator of the art shows, does have certain responsibilities to the 
Board. Revenue and Taxation Code section 6073 discusses the responsibilities of operators of “flea 
markets, swap meets, and special events.”  Those terms as used in section 6073 include “any event at 
which two or more persons offer tangible personal property for sale or exchange and at which a fee 
is charged for the privilege of displaying the property for sale or exchange . . . .”  LAA, as the 
operator of art shows at which artists sell their artwork and at which LAA charges the artists a 20% 
commission on all sales for the privilege of participating in the art show, is the operator of a special 
event within the meaning of section 6073. 

Since LAA is the operator of a special event, the other provisions of section 6073 also apply. 
In pertinent part, those provisions state: 

“(a)(1) When the board determines it is necessary for the efficient administration 
of this part, the board may require the operator of a special event as a prerequisite 
to renting or leasing space on the premises owned or controlled by that operator to 
a person desiring to engage in or conduct business as a seller, to obtain written 
evidence that the seller is the holder of a valid seller’s permit issued pursuant to 
Section 6067, or a written statement from the seller that he or she is not offering 
for sale any item that is taxable under this part or is otherwise not required to hold 
a valid seller’s permit. 

“(2) In providing the board with documentation required by the board pursuant to 
paragraph (1), an operator of . . . a special event may require each person desiring 
to engage in or conduct business as a seller at that . . . special event to provide his 
or her driver’s license number to the operator on a form authorized by the board 
or under Section 6073.1. 
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“(b) At any time as the board may specify in a written notice, but in no case more 
than three times in a calendar year, the board may require an operator to submit to 
the board a list of vendors conducting business on their premises as a seller.  Each 
listing shall be provided to the board within 30 days after the date of the board’s 
notice. The list shall contain the name and seller’s permit number for 
permitholders and the name, address, and driver’s license number for vendors 
who do not have seller’s permits.  Records shall be retained to the same extent as 
all transactions involving sales or use tax liability as provided in Section 70531.” 
(Rev. & Tax. Code § 6073(a) & (b); footnote added.) 

Thus, LAA should require each artist who participates in an LAA art show to present written 
proof that he or she holds a valid seller’s permit.  Furthermore, the Board may require LAA, as the 
operator of a special event, (1) to obtain such written evidence from each artist that he or she has a 
valid seller’s permit, and (2) to provide the Board with a list of the artists’ names and seller’s permit 
numbers.  An operator who fails or refuses to comply is subject to a penalty not exceeding $1,000 
for each offense. (Rev. & Tax. Code § 6073(d).) 

In summary, the artist (not LAA) is the retailer of the artist’s artwork, and while LAA may 
collect sales tax reimbursement from credit card customers as an agent of the artist, LAA should 
remit the sales tax reimbursement collected to the artist who must report and pay his or her own 
sales tax. LAA should obtain written proof that each artist is the holder of a valid seller’s permit and 
the number of the permit, and provide that information to the Board if requested to do so.  Our 
response would not be different if an artist were to write a check to LAA for the entire commission 
owed to LAA on both cash and credit sales, and LAA were to withhold only the amount of the sales 
tax owed on the credit card sales from the amount remitted to that artist. 

I hope this information is of assistance.  Please write again if we may answer any additional 
questions. 

Sincerely, 

Sharon Jarvis 
Senior Tax Counsel 

SJ:rz 
cc: --- District Administrator - (--) 

1 Section 7053 reads: “Every seller, every retailer as defined in subdivision (b) of Section 6015, and every person 
storing, using, or otherwise consuming in this State tangible personal property purchased from a retailer shall 
keep such records, receipts, invoices, and other pertinent papers in such form as the board may require.” 


