
 











190.0162STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O. BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-5550 

  January 7, 1985 

Mr. D--- J. R---
Attorney At Law 
P.O. Box XXX 
---, CA XXXXX 

Dear Mr. R---: 

Your letter of October 25, 1984 to Mr. Glenn Bystrom of our staff, has been forwarded to 
the undersigned for reply. 

We understand that you represent the N--- C--- I--- Housing Authority (Housing Authority) 
which is a housing authority jointly chartered by several Indian Rancherias in Northern California. 
The Housing Authority is sanctioned by the Department of Housing and Urban Development 
(HUD) and is established as a joint powers agency for its member Rancherias.  As such, it is a 
branch of the member Rancherias’ tribal governments.  The Housing Authority constructs low-
income housing and administers the housing program for its member tribes. 

Currently, the Housing Authority is constructing housing on the L--- Rancheria in --- 
County. The construction contract pursuant to which that project is being constructed includes a 
section 00700 which provides in pertinent part: 

“Title to all materials to be used in this project shall transfer to owner prior to the 
time the materials are installed by the contractor or any subcontractor. 

In submitting invoices or other statements to support partial payment under this 
Agreement contractor and subcontractors shall separately state the sales price of 
all materials, exclusive of the charge for installation. 

As used in this addendum the term ‘materials’ has the meaning provided in 18 
California Administrative Code (CAC), section 1521(a)(4). 

* * * 
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It is the intent of the parties that contractor and subcontractors by (sic) “sellers” of 
materials as provided in 18 CAC 1521.” 

You wondered whether the foregoing language operates to make the construction 
contractor a “seller” of materials pursuant to Regulation 1521(b)(2)(A)2. The language of the 
regulation, germane to this discussion, provided: 

“When Contractor is seller.  A construction contractor may contract to sell 
materials and also to install the materials sold.  If the contract explicitly provides 
for the transfer of title to the materials prior to the time the materials are installed, 
and separately states the sale prior of the materials, exclusive of the charge for 
installation, the contractor will be deemed to be the retailer of the materials. 

In the case of a time and material contract, if the contractor bills his customer an 
amount for “sales tax” computed upon his marked up billing for materials, it will 
be assumed, in the absence of convincing evidence to the contrary, that he is the 
retailer of the materials.” 
(Reg. 1521(b)(2)(A)2, emphasis added.) 

In our opinion, the above cited language from section 00700 of the contract in question, 
while satisfying the regulation’s requirement that the contract explicitly provide for the transfer 
of title prior to installation, does not satisfy the requirement that the contract separately state the 
sale price of the materials.  Accordingly, the language in question does not operate to make the 
contractor a “seller”, rather, he is deemed a “consumer” and tax applies as indicated in 
Regulation 1521(b)(2)(A)1. 

Anticipating the foregoing conclusion, you asked what language, if any, could be 
included in future contracts which would have the effect of making the contractor the seller of 
materials.  You suggested the following language might have the desired effect: 

“In submitting invoices or other statements to support partial payment under this 
agreement and as an express condition precedent to such payment contractor and 
subcontractor shall separately state the sales price of all materials, exclusive of the 
charge for installation, and at the conclusion of the project the parties shall 
execute an addendum which incorporates the total sales price of all materials 
exclusive of the charge for installation.” 

While we have not been given the entire contrast to review, it appears clear from 
the information in our possession that the contract in issue herein is a “lump sum contract” 
as defined in the regulation [Reg. 1521(a)(8)].  As indicated in that definition, a “lump 
sum contract” does not become a “time and material contract” [see Reg. 1521(a)(7)] when 
amounts attributable to materials are separately stated in the invoice.  Assuming future 
contracts are, likewise, “lump sum contracts,” neither the language you suggest nor any 
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other language we can think of would operate to make the contractor a seller within the 
terms of the regulation.  The so-called addendum which you suggest operates as nothing 
more than a final billing or accounting. The contract, when entered into, is lump sum in 
nature and, as indicated above, cannot be changed into a “time and material contract” 
through subsequent itemization or categorization.  It follows, in our view, lump sum 
construction contractors are consumers, not sellers, of materials furnished and installed in 
performance of their contracts. 

Very truly yours, 

E. Leslie Sorensen, Jr. 
Tax Counsel 

ESL:rar 

cc: Mr. Glenn Bystrom 
--- --- - District Administrator 


