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May 20, 1997 

Ms. C--- -. L---, Controller 
S--- S--- Company 
P. O. Box XXXXX 
---, -- XXXXX 

Re: S---  S--- Company 
SS – XX-XXXXXX 

Dear Ms. L---: 

This responds to your letter dated March 6, 1997, written on behalf of S--- S--- Company 
(S---). You write that S--- is an Arizona construction contractor licensed in California.  Our 
records show that S--- holds a California seller’s permit.  The application for the permit indicates 
S--- is a corporation which is a retailer of structural steel and a construction contractor. 

Your letter states: 

“When we fabricate material here at our plant in --- prior to its installation in 
California, no tax is due on our processing costs, i.e., our labor.  Only our 
material cost is subject to the tax.  When we sublet fabrication to an ‘outside 
firm,’ such fabrication labor is considered part of the taxable cost of the materials. 
As such it is subject to tax. 

“Recently, our company acquired 100% of the stock of another --- fabrication 
company.  They are a wholly-owned subsidiary of our company.  From a legal 
standpoint, they are a separate corporation, and maintain their own federal 
identification number.  If we sublet fabrication of materials to them prior to its 
installation in California, is such fabrication considered part of the taxable cost of 
the materials?  For this purpose, are they an ‘outside firm?’  Or can I exclude the 
cost of their fabrication labor from the actual cost of the materials that are subject 
to the tax?” 

For purposes of this opinion letter, I assume that the material which S--- fabricates is 
steel, and that the steel is purchased by S---, as well as fabricated, outside of California.  I further 
assume that when you use the terms “fabricate,” “construction contractor,” and “materials,” you 
mean those terms as they are defined below in the statutes and regulations of the California Sales 
and Use Tax Law. 
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Under the California Sales and Use Tax Law, sales tax is imposed on the gross receipts 
from retailers' retail sales of tangible personal property occurring in California, unless the sale is 
otherwise excluded or exempted by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.) When sales tax does 
not apply, use tax applies to the use of tangible personal property purchased from a retailer for 
use in California. (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) 

Regulation 1521 (copy enclosed) applies the California Sales and Use Tax Law to 
construction contractors. Subdivision (a)(1)(A)1. of Regulation 1521 generally defines a 
construction contract to include a contract to “[e]rect, construct, alter, or repair any building or 
other structure, project, development, or other improvement to real property. . . .”  However, a 
construction contract does not include the furnishing of tangible personal property if the person 
furnishing the property is not responsible under the construction contract for the final affixation 
or installation of property furnished. (Reg. 1521(a)(1)(B)2.)  A “construction contractor” is one 
who performs a construction contract.  (Reg. 1521(a)(2).) 

Regulation 1521 defines the term “materials” as that term applies to construction 
contractors. Materials are construction materials and components, and other tangible personal 
property incorporated into, attached or affixed to real property, such as a building, by a 
construction contractor, which when combined with other tangible personal property lose their 
identity to become an integral and inseparable part of the real property.  (Reg. 1521(a)(4).) 
Appendix A to Regulation 1521 lists typical items regarded as materials, including steel. 

“Fabricating,” producing, and processing are defined as including any operation which 
results in the creation or production of tangible personal property or which is a step in a process 
or series of operations resulting in the creation or production of tangible personal property. 
(Reg. 1526(b).)  Tax applies to charges for the producing, fabricating, or processing of tangible 
personal property for a consideration (usually money) for consumers who furnish the property 
used in the producing, fabricating, or processing. (Reg. 1526(a).) 

A construction contractor is generally the consumer of materials which the contractor 
furnishes and installs in the performance of a construction contract.  Sales tax or use tax applies 
with respect to the sale of those materials to or the use of those materials by a construction 
contractor who is a consumer.  (Reg. 1521(b)(2)(A)1.  Compare with Reg. 1521(b)(2)(A)2.) 
Thus, if S--- as a construction contractor is the consumer of steel which it furnishes and installs 
in this state, California use tax applies to S---’s use of the steel in the performance of its 
construction contract in this state, measured by the sales price of the steel to S---. (Rev. & Tax. 
Code § 6011.) 
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The fabrication which S--- performs itself is not a part of the sales price of the materials 
(steel) to S---. Consequently, the cost of fabrication of steel done by S--- at its own plant is not 
subject to tax when S--- consumes the materials in the performance of a construction contract in 
California. 

On the other hand, when the fabrication is done by another person, the charge for or cost 
to S--- for that fabrication is a part of the sales price of the materials to S--- which is subject to 
California use tax. (Rev. & Tax. Code § 6011(a); Reg. 1526(a).)  Person is defined to include 
any corporation. (Rev. & Tax. Code § 6005.) Thus, when S--- has materials fabricated by 
another corporation, such as its wholly-owned subsidiary, the charges for the fabrication are a 
part of the sales price of the materials which S--- consumes in the performance of a construction 
contract in California. As such, California use tax applies to those charges. 

I hope this information is of assistance.  Please note that this opinion letter discusses the 
California Sales and Use Tax Law as it applies to construction contractors. In instances in which 
S--- makes retail sales of steel, such as when it is not both furnishing and installing the steel, its 
entire sales price to its customer is taxable.  If you have further questions, please write again and 
describe the transactions in more detail. 

Sincerely, 

Sharon Jarvis 
Senior Tax Counsel 

SJ:cl 

Enclosure (Regulation 1521) 

cc: --- District Administrator (--) 
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