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STATE BOARD OF EQUALIZATION 
LEGAL DIVISION (MIC:82) 
450 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(PO BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA 94279-0082) 
TELEPHONE (916) 324-2634 
FAX (916) 323-3387 

May 22, 1997 

Mr. J--- W--- 
J--- W--- & Associates 
XXXX W. --- Avenue 
---, CA XXXXX 

Re: P--- E--- E--- Services 
  SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. W---: 

Assistant Chief Counsel Gary J. Jugum has requested that I respond to your inquiry, 
received by our legal division on March 17, 1997, concerning P--- E--- E--- S--- (P---). 

You write that P--- is a new entity which is the primary contractor for the sales, service, 
and repair of heating, ventilation and air conditioning, appliances, and seismic apparatuses.  You 
state that the work will be done by licensed contractors for each particular field. 

You state that P--- will receive the payments for the work performed “which will include 
the parts or new sales, the sales tax, and the labor.  The subcontractor will receive a predetermine 
distribution. The applicable tax will be retained and paid by P---....”  You further state that, 
“Repairs on machinery will include major home appliances and repairs to real property as listed 
under regulations 1521.” (Quoted as written.) 

You ask us to review “the enclosed sales activities which would generate sales tax and 
advise on the procedures necessary for proper collection and payment.”  You describe the 
activities as follows: 
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(1) “Subcontractor buys part from wholesaler and pays no sales tax.” 

(2) “Subcontractor pays sales tax when purchases for parts are made.” 

(3) “Contractor makes flatrate bid on real property repair. 

Bid: Parts (sales tax paid at cost) 
Supplies (sales tax paid) 

  Cost of labor 
  Margin for profit 

--------------------------------------
Total flatrate bid 
1. No mark-up on parts 
2. No sales tax due.” 

You have not described the facts sufficiently for us to understand clearly what work will 
be performed.  For your assistance, we will respond with general information concerning your 
inquiry. However, please be aware that if the actual facts differ from what we understand you to 
be describing, our response might also differ. 

Discussion 

A retailer who makes sales of tangible personal property at retail in California must pay 
sales tax for the privilege of selling that property at retail in this state.  (Rev. & Tax. 
Code § 6051.)  When sales tax does not apply, use tax applies to a purchaser's use of property 
purchased from a retailer for use in California.  (Rev. & Tax. Code §§ 6201, 6401.) 

It appears that you are describing contracts for improvements to real property, and 
seeking information concerning how tax applies.  (If, in fact, the contracts are not for 
improvements to real property, this opinion letter is not applicable.)  The application of tax to 
contracts to improve real property is governed by Regulation 1521. 

Regulation 1521 (a)(1)(A)1 defines a contract to furnish and install property which 
becomes an improvement to real property as a construction contract.  A person who performs a 
construction contract or subcontract is a construction contractor.  (Reg. 1521(a)(2).) 

However, a construction contract does not include a contract for the sale or for the sale 
and installation of tangible personal property such as machinery and equipment, or the furnishing 
of tangible personal property under what is otherwise a construction contract if the person 
furnishing the property is not responsible for the final affixation or installation of the property 
furnished. (Reg. 1521(a)(1)(B); emphasis added.)  Our understanding from your letter is that in 
each instance a subcontractor, not P---, will furnish and install the tangible personal property 
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which becomes an improvement to real property. Thus, it is the subcontractor who is the 
construction contractor referred to in Regulation 1521, and not P---. 

Regulation 1521 also defines the terms "materials" and "fixtures" as those terms apply to 
construction contractors. Materials are construction materials and components, and other 
tangible personal property incorporated into, attached or affixed to real property, such as a 
building, by a construction contractor, which when combined with other tangible personal 
property lose their identity to become an integral and inseparable part of the real property. 
(Reg. 1521(a)(4).)  A construction contractor is generally the consumer of materials which the 
contractor furnishes and installs in the performance of a construction contract.  Tax applies to the 
sale to, or use by, the contractor of those materials.  (Reg. 1521(b)(2)(A)1.) 

"Fixtures" are defined by Regulation 1521 as items which are accessory to a building or 
other structure and do not lose their identity as accessories when installed.  (Reg. 1521(a)(5).) In 
general, a construction contractor is the retailer of fixtures which the contractor furnishes and 
installs in the performance of a construction contract, and tax applies to its sale of the fixtures. 
(Reg. 1521(b)(2)(B)1.) 

Thus, in those instances in which the subcontractor both furnishes and installs materials, 
the subcontractor is the consumer of those materials which it furnishes and installs in the 
performance of the construction contract, and tax applies to either the sale of the materials to the 
subcontractor or to its use of the materials.  In those instances where the subcontractor furnishes 
and installs fixtures, the subcontractor is generally the retailer of the fixtures.  As the retailer, the 
subcontractor must remit tax to the state on its sale of the fixtures.  As the prime contractor, P--- 
is neither the retailer nor the consumer of the materials or fixtures, and may not properly collect 
sales tax reimbursement or pay the sales tax.  P--- has no tax liability in either of these situations. 

Regulation 1521 also discusses repair contracts to repair a fixture in place or a fixture the 
contractor is required by the contract to reaffix to the realty.  (Reg. 1521(c)(5).) Such contracts 
are construction contracts under Regulation 1521. If any of P---’s contracts are repair contracts 
under Regulation 1521(c)(5), the following discussion applies. 

In general, in such a contract the construction contractor, i.e., P---’s subcontractor, is the 
retailer of the parts furnished in the performance of the contract to repair the fixture when the 
sale price of the parts is billed separately from the repair labor.  The construction contractor, i.e., 
P---’s subcontractor, is the consumer of the parts furnished in the performance of a lump sum 
contract to repair a fixture. (Reg. 1521(c)(5)(B).)  Thus, if the subcontractor bills the parts 
separately from labor, the subcontractor is the retailer of the parts and tax applies to the 
subcontractor’s sale of the parts.  If the subcontractor bills lump sum, the subcontractor is the 
consumer of the parts and tax applies to the sale of those parts to the subcontractor. 
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I hope this information is of assistance.  If you have further questions, please write again 
and provide us with copies of relevant contracts and other more detailed information so that we 
may better understand and respond to your inquiry. 

Sincerely, 

Sharon Jarvis 
Senior Tax Counsel 

SJ:cl 

cc: Norwalk District Administrator (AA) 


