













190.1307STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
(916) 445-5550

    July 25, 1990 

Ms. K--- V--- G---
Operations Manager 
O--- P---
XXX --- ---
--- ---, CA XXXXX 

Re: SY -- XX-XXXXXX 

Dear Ms. V--- G---: 

This is in response to your letter dated June 16, 1990 regarding the application of sales tax to 
the sale and installation of certain property.   

You apparently contract with a customer for the installation of cabinets.  You then 
apparently contact with B--- M--- & A--- L--- P--- Company for the acquisition and actual 
installation of those cabinets.  It is your position that since you are a dealer and purchase the 
cabinets for your client, your resale certificate should be valid and no tax charged to you by B---
M---. You in turn invoice your client for the cabinets and sales tax.  B--- M--- has referred to our 
Tax Tip Pamphlet for Construction and Building Contractors and has informed you that they must 
charge you tax.  You ask whether you are required to pay tax on the cabinets.  If so, you ask 
whether you are not to charge your customer the tax.   

Initially, I note that sales tax is a tax on the retailer.  The retailer may collect reimbursement 
for its sales tax liability from the customer if pursuant to contract.  Although this is usually invoices 
as “sales tax,” it is actually sales tax reimbursement.  When sales tax applies, the retailer is not 
required by state law to collect reimbursement from the customer, but usually does so pursuant to 
the contract with its customer.  I therefore answer the questions: whether B--- M--- owes the sales 
tax on its sales and may therefore collect reimbursement for that sales tax from you; and whether 
you may in turn collect reimbursement for sales tax from your customers. 

I assume your questions relate solely to property that B--- M--- installs as a construction 
contractor.  I note that your invoice to your customer includes items that do not become part of the 
real estate, for example, chairs.  The discussion below applies only to items which are installed and 
become part of the real estate and not to other items that remain tangible personal property.   

B--- M--- has advised you correctly.  When it furnishes and installs cabinets or shelving 
which become part of the real property, it acts as a construction contractor.  You have not described 
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the shelving installed by B--- M---.  My opinion is based on the assumption that the shelving is 
substantially prefabricated prior to installation and would be regarded as fixtures under 
Regulation 1521.  (Regulation 1521 is included in our Tax Tip Pamphlet for Construction and 
Building Contractors, a copy of the most recent edition is enclosed for your information.)   

As the construction contractor who furnishes and installs these fixtures, B--- M--- is 
regarded as the retailer, and sales tax applies to that sale.  Since B--- M---’s contract is with you, if 
that contract so provides B--- M--- may collect sales tax reimbursement from you for its sales tax 
liability. A construction contractor cannot avoid liability for sales tax on its sale of fixtures by 
taking a resale certificate from a prime contractor, an interior decorator, designer, or other person. 
(Reg. 1521(b)(6)(A).)  In the transactions about which you inquire, you are acting in a capacity 
equivalent to a prime contractor, interior decorator, or designer.  Therefore, your issuance of a resale 
certificate to B--- M---, the construction contractor, cannot serve to relieve B--- M--- of liability for 
sales tax. 

As mentioned above, as the retailer of the shelving, B--- M--- is the person owing the sales 
tax and may therefore collect reimbursement from you for that tax.  Since you are not regarded as 
the retailer of the shelving, you do not owe sales tax and may therefore not collect reimbursement 
from your customer for sales tax.  Since you owe no sales tax on such transactions, any sales tax 
(reimbursement) collected on such transactions from your customers constitutes excess tax 
reimbursement as described in subdivision (b)(1) of Regulation 1700, a copy of which is enclosed. 
Excess tax reimbursement must be returned to the customer or paid to the state, except as provided 
in subdivision (b)(4) of Regulation 1700 (which describes when a person collecting excess tax 
reimbursement may offset that amount against any of that person’s tax liability on the same 
transaction). We recommend you review this provision to ascertain what offsets you may take 
against any excess tax reimbursements you have already collected.  In the future, you should not 
collect any amount from your customers represented as sales tax or sales tax reimbursement for 
transactions in which you are not regarded as the retailer of tangible personal property.  Rather, if 
you wish to cover this cost of doing business, you should do so when setting the price you charge to 
your customers.   

If you have further questions, feel free to write again.   

Sincerely, 

David H. Levine 
Senior Tax Counsel 

DHL:wak 
2330C 
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