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     March 24, 1994 

 

Mr. G--- G---
Senior Manager 
---- P--- M---
--- --- Center 
--- ---, CA XXXXX 

Re: P--- CORP. - SR -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. G---: 

This is in reply to your January 17, 1994 letter regarding the application of sales tax to 
charges by P--- CORP. (taxpayer) for repairing or modifying a cargo container crane located at a 
port in California. You provided the following facts: 

"The Taxpayer is a retailer of new cargo container cranes to domestic and 
international customers.  A typical crane is 100 feet high, weighs approximately 
1000 tons, and is designed to handle 40 ton payloads.  The crane is installed on a 
short supporting rail on a pier, and is operated electrically. The crane is generally 
not relocated due to its size, weight, and excessive expense to move 
(approximately $700,000+).  The Taxpayer charges sales tax on the sales price 
(average price is $X,000,000) of the newly manufactured cranes. 

"After several years of operation, the Port will consider having a crane 
modified/repaired to accommodate the newer larger cargo ships.  The Port will 
enter into a construction contract with Taxpayer to modify the crane by 
lengthening its boom and/or height to allow retrieval of the containers on the 
taller and wider ships. For example, a lump sum contract could provide for the 
design, the provision of materials, and the construction of a crane leg raise.   

The material content of the contract generally exceeds XX% of the total charge. 
However, upon completion, the modified crane will still have only a 40 ton pay 
load capacity." 
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Given this information, you asked whether "the Taxpayer's lump sum construction 
contract to modify/repair the existing crane (is) subject to California sales tax in whole or in 
part." 

We agree with your conclusion that the crane, as sold and installed on the supporting rail 
on the pier and belonging to the owner of the land is a fixture.  (See Appendix B of Sales and 
Use Tax Regulation 1521, Construction Contractors.)  We also agree that the modification to the 
crane does not result in the fabrication of a new item of tangible personal property.  Rather, the 
modification is a process to refit the crane for the use for which it was originally produced. 
(Cf. Sales and Use Tax Reg. 1526, Producing, Fabricating and Processing Property Furnished by 
Consumers - General Rules, subd. (b).) 

Finally, we conclude that the application of tax is as provided at subdivision (c)(6) of 
Regulation 1521; that is, where the taxpayer enters into a lump sum contract to modify the crane 
to accommodate larger vessels, the taxpayer will be the consumer of the parts it uses and should 
pay sales tax to its vendors. 

We hope this answers your questions; however, if you need further information, feel free 
to write again. 

Very truly yours, 

Ronald L. Dick 
Senior Tax Counsel 
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