

 




 

	 

	 

190.1785 

State of California Board of Equalization 
Legal Division-MIC: 82 

M e m o r a n d u m 

To : 
Date: April 26, 2001Mr. Larry Bergkamp 

Supervisor, Public Information 
and Administration Section  (MIC:44) 

From : Sharon Jarvis Telephone:  (916) 324-2634 
Senior Tax Counsel CalNet 454-2634 

Subject: I--- W--- S--- LLC 
SR --- XX-XXXXXX 

I am responding to your memorandum dated January 23, 2001 to Assistant Chief Counsel 
Janice L. Thurston concerning the above taxpayer.  You request a legal opinion regarding 
whether the walls furnished and installed by I--- W--- S--- (IWS) should be classified as 
materials, fixtures or tangible personal property. You also express your concern that Annotation 
190.1980, upon which the taxpayer relies, may be in conflict with points of discussion in Formal 
Issue Paper Number 99-006 (March 1999) on the issue of whether a contract for the sale and 
installation of modular panels is a construction contract or a contract for the sale of tangible 
personal property. 

In its November 14, 2000 letter to the Board, IWS explains its business as follows: 

“Our company manufactures and sells prefabricated 4’ [feet] wide 
wall panels that are the components of a relocatable wall system.  For 
customers in California, we deliver the panels to the jobsite and install 
them.  The panels are placed into floor and ceiling steel channels, screwed 
into place, and finished off with trim pieces.  At a future time, if desired, 
the customer can demount the walls and reconfigure their placement.  We 
lump-sum bill our customers. 

“Occasionally and primarily for out-of-state sales, we manufacture 
and ship the walls to the customer who arranges for the installation.” 

Along with its letter, IWS included one of its advertising brochures.  The brochure refers 
to the walls as both “relocatable walls,” and “modular wall systems.”  It states, “because we pre-
finish the panels offsite and pre-fit windows and doors, installation is a snap.”  Under the subtitle 
“cost-effective,” the brochure states: 

“With pricing as competitive as conventional construction, you 
also get the added benefit of moving and reusing your walls.  Also, there 
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is a tax savings! Under the modified accelerated cost recovery schedule 
relocatable walls are depreciated over only seven years. Fixed partition 
walls are depreciated over 31.5 years….” 

Under the subtitle “movable and reusable,” the brochure further states: 

“It’s very convenient to add, modify or reuse your walls as your 
business expands. You won’t experience the usual expense, trouble, and 
mess of wood and drywall.  Panels can be quickly disassembled and 
relocated without damaging the existing interior.  Plus, you can take your 
walls with you if you move.” 

The brochure contains photographs of modular walls that quite obviously appear to be formed of 
panels placed side by side, and secured to channels that are attached to the ceiling by posts.  In 
the photographs, coving at the bottom of the panels masks any attachment to the flooring.  IWS’ 
website features the same photographs as the brochure. 

Discussion 

As you know, the application of sales tax to construction contracts and construction 
contractors is explained in Regulation 1521. A construction contract is defined to include lump 
sum and other contracts to erect, construct, alter, or repair any building or other structure or 
improvement on or to real property. (Reg. 1521(a)(1)(A)3.)  However, a construction contract 
does not include a contract for the sale, or sale and installation, of tangible personal property 
such as machinery and equipment.  (Reg. 1521(a)(1)(B)1.)  Nor does a construction contract 
include the furnishing of tangible personal property under what is otherwise a construction 
contract if the person furnishing the property is not responsible under the construction contract 
for the final affixation or installation of the property furnished.  (Reg. 1521(a)(1)(B)2.) 

Thus, it is clear from Regulation 1521(a)(1)(B)2. that when IWS sells its wall panels to a 
customer who arranges for a third party to install the panels, IWS’ sale of such panels is a sale of 
tangible personal property. Your question, however, concerns IWS’ contracts to both furnish 
and install the wall panels. As such, the issue is whether the contracts are for improvements to 
real property (the wall panels become a part of the real property), or for the sale and installation 
of tangible personal property (the wall panels retain their character as tangible personal 
property). 

For over fifty years the California appellate courts have stated that three criteria must be 
taken into consideration in determining whether an item constitutes tangible personal property or 
an improvement to realty: (1) the manner of its annexation to the realty, (2) its adaptability to the 
use and purpose for which the realty is used, and (3) the intention with which the annexation is 
made.  (E.g., Crocker National Bank v. City and County of San Francisco (1989) 49 Cal.3d 881, 
886-887; Specialty Restaurants Corp. v. County of Los Angeles (1977) 67 Cal.App.3d 924, 933.) 
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The California Supreme Court concluded that the element of intent is the crucial and 
overriding factor, with the other two criteria being considered only as subsidiary ingredients 
relevant to the determination of intent. The court stated that the “intention” with which the 
annexation of the property is made must be determined by the physical facts or reasonably 
manifested outward appearances. (Crocker National Bank v. City and County of San Francisco, 
supra, 49 Cal.3d 881, 887.) The court summarized the test, stating: 

“[T]he test reduces itself to whether a reasonable person would 
consider the item to be a permanent part of the property, taking into 
account annexation, adaptation, and other objective manifestations of 
permanence.”  (Crocker National Bank v. City and County of San 
Francisco, supra, 49 Cal.3d 881, 887-888.) 

Applying the three-prong test, the first criterion of the test is the manner of annexation. 
A careful reading of the case law and the three-prong test indicates that, as a general rule, the 
manner of annexation is also a critical factor in determining the intent with which annexation is 
made.  Illustrative is the Crocker case, where in determining that the electronic data processing 
equipment in question retained its character as tangible personal property, and was not a fixture 
(improvement to real property), the court pointed out that the equipment was not physically 
attached to the building through permanent connections such as by cement, plaster, nails, bolts, 
or screws, but rather was connected through standardized quick-disconnect plugs that were 
inserted into the power source. (Crocker National Bank v. City and County of San Francisco, 
supra, 49 Cal.3d 881, 890.) Thus, the annexation generally required by the three-prong test is 
that the property be attached to the realty in a manner that appears permanent in order to be 
classified as an improvement to real property and not as tangible personal property.  Conversely, 
items that appear to lack permanence because of the manner in which they are annexed to the 
property generally are not considered an improvement to real property, but tangible personal 
property. 

IWS’ walls are formed from prefabricated panels in four-foot widths, which are seated in 
channels attached to the flooring and channels attached to the ceiling by posts.  Although the 
panels are screwed into these channels, the attachment of the channels to the ceiling by a system 
of posts creates some appearance of impermanence, as does the obvious fact that the walls are 
formed by the side by side configuration of the four-foot wide panels. 

Another factor of the three-prong test, the adaptability of the item to the use and purpose 
for which the realty is used, relates to the extent to which the item was designed or modified for 
the realty and the realty was designed or modified for the item.  (See Crocker National Bank v. 
City and County of San Francisco, supra, 49 Cal.3d 881, 890.) Illustrative of instances in which 
the manner of adaptation was of significance are Southern Cal. Tel. Co. v. State Board (1938) 12 
Cal.2d 127 in which the court classified as fixtures certain central office equipment installed in 
the telephone company's central offices; Seatrain Terminals of California, Inc. v. County of 
Alameda (1978) 83 Cal.App.3d 69 in which the court similarly classified two 750-ton cranes 
running on specially installed rails embedded into a wharf; and Specialty Restaurants Corp. v. 
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County of Los Angeles (1977) 67 Cal.App.3d 924 in which the court similarly classified the 
Queen Mary which was held fast to a pier as a tourist attraction, was incapable of self-
propulsion, and was enclosed by a large rock dike.  As to these three cases, the court commented 
that a reasonable person might well consider the various items to be permanent parts of the host 
real property because "in each case, the realty and the personality were uniquely adapted the one 
to the other." (Crocker National Bank v. City and County of San Francisco, supra, 49 Cal.3d 
881, 892.) (See also C. R. Fedrick, Inc. v. State Bd. of Equalization, supra, 204 Cal.App.3d 252, 
268.) This is not so with the modular walls at issue, which are pre-fabricated into four-foot 
panels so that they generally may be used in almost any building, without any special adaptation 
necessary. IWS’ panel walls are not specifically designed or modified for the buildings in which 
they are installed, nor are the buildings specifically designed or modified for them. 

In regards to the third criterion, the intention with which the annexation of the property 
was made, this “intention” must be determined by the physical facts or reasonably manifested 
outward appearances. This third criterion is deemed by the courts the most important prong of 
the three-prong test, with the elements of manner of annexation and adaptability to the realty 
considered subsidiary to the element of intent and to be considered along with all other objective 
manifestations to determine whether or not the intention is that the walls be permanent.1  The  
question is: Would a reasonable person observing IWS’ modular walls conclude that they were 
intended to be a permanent part of the building? 

Based upon the clear appearance that the walls are formed from four-foot panels placed 
side by side and affixed to the ceiling by posts connected to a channel that holds the panels in 
place, these modular walls are noticeably different and less permanent in appearance than 
traditional walls, and a reasonable person would conclude that they are intended to be exactly 
what they are, i.e., modular and relocatable, not permanent.  As such, they are correctly 
classified as tangible personal property. 

As an addendum, I note that the California Supreme Court commented in Crocker that 
the criteria of the three-prong test is only a tool to use in reaching the proper classification of the 
property, rather than a definitive measure of how a particular property must be classified, stating 
that the three factors: 

“… are merely a guide for the discovery and analysis of the facts 
of social and economic life—on which, of course, classification ultimately 
depends. Here, those facts compel a determination that the equipment did 
not constitute a permanent part of the building.”  (Crocker National Bank 
v. City and County of San Francisco, supra, 49 Cal.3d 881, 890.) 

1 However, in order to make an article a permanent accession to realty, its annexation need not be perpetual.  It is sufficient if the 
article appears to be intended to remain where fastened until worn out, until the purpose to which the realty is devoted has been 
accomplished, or until the article is superseded by another article more suitable for the purpose.  (San Diego T. & S. Bank v. San 
Diego (1940) 16 Cal.2d 142, 151.) 

https://Cal.App.3d
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This comment by the Court offers further guidance for the classification of modular 
walls. In today’s world, “the facts of social and economic life” are that cost and flexibility are 
often important considerations when tenants or building owners contemplate changes that they 
wish to make to the interior space in commercial buildings.  As evidenced by the growth in the 
modular systems furniture business and the Board’s review of how tax should apply to sales of 
such modular systems, culminating in the adoption of new Regulation 1583, interior 
configurations that can be easily and inexpensively changed are an increasing trend.  Such 
configurations2, including modular walls, are a part of a movement towards flexibility and 
interior changes that may be made without the consequence of permanence.  IWS’ modular 
walls, like modular systems furniture, are properly classified as tangible personal property. 

SPJ:bb 

bc: Mr. David Rosenthal 

2 An additional way to analyze the issue, since some type of modular wall is generally a part of modular systems 
furniture (although the walls that are a part of such modular systems furniture are often freestanding and not of 
ceiling height), is to determine whether the modular walls furnished and installed by IWS are more like traditional 
walls, which once completed are essentially immovable and are a part of the real property, or more like modular 
systems furniture which, even completed and installed, retain their character as tangible personal property.  When 
viewed from this perspective, IWS’ modular walls are much like the walls in modular systems furniture: they are in 
detachable panels that may be easily moved and reconfigured.  Whether they ever are reconfigured or not, they can 
be, and that is a part of their advertised attraction, a consideration in their purchase, and one reason to classify them 
as tangible personal property. 
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Annotation Coordinator (MIC: 50) 
By copy of this memorandum to the Annotations Coordinator, I request that it be 
annotated. I further request the de1letion of Annotation 190.1980 as outdated. 
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