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August 27, 1993 

 

Mr. N--- L. G---, CPA 
Assistant Controller 
S--- F--- Company 
XXXXX --- ---, Suite XXX 
---, VA XXXXX 

Account No. SV -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. G---: 

This is in response to your letter of July 27, 1993, and in confirmation of our advice to 
you by telephone on August 27. 

We understand that S--- F--- Company is a specialty contractor involved in the design, 
fabrication, installation, and testing associated with the construction of: (1) Earth Retention 
Systems (sheeting, jacked piles, underpinning, soil nailing, tiedback walls and bridge 
abutments); (2) Temporary Soil or Rock Tieback Anchors; and 3) Permanent Soil or Rock 
Tieback Anchors (tiedowns for structures such as dams and towers, and tiebacks for landslide 
stabilization and waterfront walls). This agency has issued to your company the consumer use 
tax account number referenced above. 

You have been advised by your California sales office that several transactions will be 
occurring in the near future involving Hawaii construction projects which might result in the 
imposition of California sales tax. 

Basically, you describe three factual circumstances.  First, it is contemplated that you 
may purchase items of tangible personal property from a California vendor for shipment to a 
temporary storage site in California.  These properties would ultimately be shipped to Hawaii for 
physical incorporation, use, or consumption by your own Hawaiian jobsites.  These properties 
fall into two categories: building materials to be physically incorporated into the projects, and 
supplies or materials to be used or consumed on the projects. 
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As we advised you by telephone, California sales tax would apply to the sale of materials 
to be physically incorporated into the projects, and to the sale of the other supplies or materials. 
California sales tax applies because the California tax is imposed upon the vendor (although the 
cost of the tax is passed on to the purchaser) and the properties are delivered to the purchaser in 
this state. It is immaterial that the properties will subsequently be removed from California for 
use outside this state. 

There is an exemption in California Revenue and Taxation Code section 6386 for sales of 
construction materials to contractors if the materials are to be incorporated into real property 
located outside of this state. This exemption is only available to persons who hold a valid 
California seller’s permit issued under Revenue and Taxation Code section 6067.   

Second, you inquire with respect to application of the tax under the same factual 
circumstances described above, except that the property is fabricated to job specifications in 
California at the temporary storage sites.  The contracts with the vendors for sale of the materials 
are fully taxable as described above. Tax would also apply to charges made by independent 
contractors to the company for fabrication work performed in California.  Again, tax applies to 
these transactions because the fabricating company is not shipping the work to you outside this 
state, but is performing work in this state on property which will be returned to you in this state. 

Tax, of course, does not apply if the fabrication work is performed by your employees. 
Wages and salaries are not taxable under California Sales Tax Law. 

Third, you further inquire as to how the tax applies on leases of construction equipment 
from California lessors for shipment to California temporary storage sites, with ultimate 
shipment to Hawaii for use on Hawaiian jobsites. 

Under California law, leases of tangible personal property are basically subject to 
California sales or use tax if the lessor has not paid sales or use tax at the time of acquisition of 
the property. If the property is California tax-paid in the hands of the lessor, then the rental 
receipts are nontaxable without regard to the location of the equipment during the rental period. 
If the lessor has acquired the equipment tax-free (that is “for resale” under the California law), 
then generally tax applies to the rental charges. 

(There is a special rule for leases of mobile transportation equipment such as railcars, 
trucks, aircraft, and ships, which would not be applicable here.)  The basic tax is a use tax 
imposed upon the lessee.  There is an exclusion, however, from the definition of “use,” to be 
found in Revenue and Taxation Code section 6009.1. Under that section “use” does not include 
the keeping, retaining, or exercising of any right or power of tangible personal property for the 
purpose of subsequently transporting it outside the state for use thereafter solely outside the 
state. Thus, any lease of equipment to you, whether tax-paid or tax-free in the hands of the 
lessor, would not be subject to tax under the California law, because of the section 6009.1 
exclusion. That is, you would be making a functional use of the equipment in Hawaii, and you 
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would be holding the equipment in California only for the purpose of transporting it to Hawaii 
for use in Hawaii. 

Enclosed please find copies of our Regulations 1521(b)(6)(B) and 1600, which are 
applicable to your inquiry. 

Sincerely, 

Gary J. Jugum 
Assistant Chief Counsel 

GJJ:sr 

Encs. 

cc: Ms. Elizabeth Abreu 
 Staff Counsel 

Sent by facsimile transmission on 8/27/93 to (703) 742-3319; Original letter to follow by mail. 


