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December 6, 1993 

Mr. [R], Controller 
[S] 
P.O. Box XXXX 
--- ---, CA XXXXX 

Dear Mr. [R]:

 Re: [S] 
S- -- XX-XXXXXX 

 Fixed-Price Contracts 

This is in response to your letter of September 17, 1993, in which you requested our opinion 
about fixed-price contracts entered into prior to July 1, 1993.  You asked the following three 
questions: 

“1) Are fixed price contracts entered into prior to July 1, 1993 grandfathered at 
the 6-3/4% tax rate for material supplied after July 1, 1993? 

2) Does this Purchase Order qualify as a fixed price contract eligible for the 
6-3/4% rate? 

3) If we have purchase orders that do not qualify as a fixed price contract, can 
we charge the 6-3/4% tax if our customer provides us with a certificate in the same 
form as the one attached to the [D] letter, which states that they are purchasing 
material from us pursuant to a fixed price contract entered into prior to July 1, 
1993?” 

On June 30, 1993, the Legislature enacted Senate Bill 509, Statutes 1993, Chapter 73. 
Among other items, this bill added Revenue and Taxation Code Section 6376.2 which provides that 
certain contracts entered into prior to July 1, 1993, in which the seller is obligated to sell or the buyer 
is obligated to purchase tangible personal property for a fixed price are exempted from 1/2 percent 
rate of tax. The Legislation extends the 1/2 percent state sales and use tax rate through January 1, 
1994, and provides that the sales and use tax rate approved by the California electorate on 
November 2, 1992 becomes operative January 1, 1994. 
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In determining whether a construction contract is for a “fixed price” we require that it satisfy 
the following criteria: (1) it be binding prior to July 1, 1993, (2) neither party has an unconditional 
right to terminate that contract, (3) the agreement must fix the amount of all costs at the outset; and 
(4) the agreement must include a provision which fixes the tax obligation on a tax-included basis or 
sets forth either the amount or the rate of tax and does not provide for an increase in the amount of 
tax. 

We are not able to express a definitive opinion as to whether a purchase order is evidence of 
a fixed-price contract, but, based upon the limited information available, we are able to make some 
general observations. You sent a purchase order which by itself is not a contract.  For a purchase 
order to become a contract, there must be acceptance.  Shipment is a reasonable mode of acceptance. 
We will assume that acceptance occurred by July 1, 1993.   

As the parties were obligated to perform under the contracts prior to July 1, 1993, the 
contracts satisfy the first criteria even though materials were supplied afterward. 

As to the second criteria, Revenue and Taxation Code Section 6376.2(a)(2) provides in 
pertinent part the following: 

“For purposes of this subdivision, tangible personal property shall not be deemed 
obligated pursuant to a contract for any period of time for which any party to the 
contract has the right to terminate the contract upon notice, whether or not the right is 
exercised.” 

The Board interpreted identical language in previous statutes to require that the contract not 
permit one party to terminate the contract conditioned only upon notice (see former 
Regulation 1521.5(b)).  If the terminating party owes any duties to the non-terminating party after 
notice is given, then the termination is not unconditional. 

The termination clause in the purchase order is as follows: 

“TERMINATION. (a) At any time prior to delivery, Buyer may terminate this 
Order in whole or in part for any reason by written or telegraphic notice to Seller, 
subject to an equitable adjustment between the parties as to any work in progress. 
However, no such adjustment will be made in favor of Seller with respect to any 
goods which are in Seller’s standard stock.  Upon notice of termination, Seller will 
discontinue work on this Order as directed.  With respect to goods which are not in 
Seller’s standard [unreadable] Seller shall be paid and accept, as full compensation 
hereunder, the pro-rata value of all work properly completed, including a reasonable 
amount for Seller’s profit thereon, less compensation Seller has already received for 
work performed.  Prior to such payment, Seller shall deliver to Buyer completed 
goods with all applicable warranties or dispose of the goods as Buyer may 
reasonably direct. 
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(b) Termination hereunder shall not relieve Buyer or Seller of any of their 
obligations with respect to goods delivered or portions of the Order which are not 
terminated.  Moreover, in the event Buyer terminates this Order or any portion 
thereof due to a breach or repudiation by Seller, such termination shall be in addition 
to, and shall not limit, any other rights or remedies provided by law or available 
hereunder.” 

The seller is obligated to perform the contract. The termination clause on the sample 
purchase order operates to complete performance of at least a portion of the duties initially incurred. 
If the buyer is the terminating party, it must make an equitable adjustment for any work in progress. 
The termination clause presents the possibility that buyer may terminate the order with notice prior 
to seller performing any acts.  This does not obviate the fact that once work started, buyer is 
obligated to compensate seller.  This is distinguished from buyer able to back out at any time prior to 
delivery. Therefore, the buyer doesn’t have the right to cancel solely on notice and the second 
criteria is established. 

The third and fourth criteria are met as the purchase order states that the “lump sum price 
(tax included) not to exceed $1,280,000.00”. The order has tax included and fixes all costs at the 
outset. 

Therefore, in response to your first two questions, fixed-price construction contracts entered 
into prior to July 1, 1993, have a 1/2 percent lower tax rate for materials supplied after July 1, 1993. 
The purchase order provided qualifies as a fixed-price construction contract eligible for the 
1/2 percent lower tax rate, assuming that it was accepted by July 1, 1993. 

As to the third question, if a general contract qualifies as being for a fixed price under 
Revenue and Taxation Code Section 6376.2 and is subject to the tax rates in effect prior to July 1, 
1993, then the fixtures and materials subcontracts established pursuant to the general contract also 
qualify as fixed price. A seller may rebut the presumption that all gross receipts are subject to the 
sales tax by timely taking an exemption certificate.  The certificate must certify that the property will 
be used for a purpose entitling the seller to regard a portion of the sales tax as exempt and the 
certificate must be taken in good faith. 

If you need anything further, please do not hesitate to write again. 

Sincerely, 

Carl J. Bessent 
Staff Counsel 

CJB/md 
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