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November 4, 1993 	

 

Ms. M--- L---
XXX --- Avenue 
---, CA XXXXX 

Re: Application of Sales Tax 
California Redemption Value 

 Regulation 1589(a) 

No Permit No. 

Dear Ms. L---: 

This is in response to your letter dated June 21, 1993, regarding the application of sales 
tax to California redemption value.   

You wrote a complaint letter to the Department of Consumer Affairs because you believe 
that the P--- --- improperly charges sales tax on bottle deposits.  On August 17, 1993, the 
Department of Consumer Affairs forwarded your letter to this agency since the State Board of 
Equalization is the proper authority for dealing with California sales tax disputes.  Your letter 
was received by the Legal Division on September 14, 1993.  In your letter you state: 

"On the shelves, the price for each case of bottled water (sodas etc.) is listed. 
Underneath in smaller print is the California redemption value cost listed.  At the 
check-out it prints the total out on the receipt: [p]rice per case including deposits. 
Then they charge sales tax on this total. 

"I did ask them the next time I purchased cases of bottled water to separate the 
cost of the case and the deposits. I was told that is impossible since the computer 
is programmed to include California redemption value in the price." 
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Sales tax is imposed on all retailers measured by their gross receipts from retail sales of 
tangible personal property in this state, unless the sales are specifically exempt from tax by 
statute. (Rev. & Tax. Code § 6051.) The taxable gross receipts include the total amount of the 
sale price with no deduction for costs of property, service costs, or other overhead expenses. 
(Rev. & Tax. Code § 6012(a).) Subdivision (b)(1) of Regulation 1589 states: "Deposits as 
defined herein are not taxable." 

The question here is whether the California Redemption Value (CRV) is a deposit within 
the meaning of this provision.  Sales and Use Tax Regulation 1589 specifically defines the term 
deposit. Regulation 1589(a) provides in part: 

"The term deposit as used herein means an amount charged to the purchaser of the 
contents of the container with the understanding that such amount will be repaid 
when the container or a similar container is delivered to the seller.  The term 
deposit as used herein does not include amounts representing redemption or 
recycling values of beverages containers pursuant to division 12.1 (commencing 
with Section 14500) of the Public resources Code whether or not such amounts 
are separately stated to the purchaser of the contents of the container." 

The regulation above specifically excludes the amount of the CRV from the definition of 
nontaxable deposit. As stated in the regulation this is true whether the CRV is separately stated 
or not. P--- --- is therefore properly treating the amount of the CRV as part of the taxable sales 
price. 

If you have further questions, please write again. 

Sincerely, 

Gerald Morrow 
Tax Counsel 

GM/md 
Enclosures 

cc: 	 Audit Evaluation and Planning Section - MIC:40 

San Jose - District Administrator 



