
	 

	

	 

State of California Board of Equalization 
Legal Division 

M e m o r a n d u m 195.0706 

To : Mr. J. W. Cornelius, Supervisor Date: March 26, 1996 
Audit Evaluation and Planning - MIC: 40 

From : Sophia H. Chung 
 Staff Counsel 

Subject : S--- P---

Your memorandum dated February 8, 1996, to Mr. Gary J. Jugum, Acting Chief Counsel, 
has been referred to me for response. You request a legal opinion regarding the application of 
tax to the sale of certain P--- materials to S--- P---. You provide the following factual 
background: 

“S--- P--- packages lottery tickets for their customer, S--- G---.  S--- G--- prints 
lottery tickets for sale to several states, including California.  The packaged 
lottery tickets are then returned to S--- G--- who ships the packaged tickets to 
their customers.” 

DISCUSSION 

Retail sales of tangible personal property in California are subject to sales tax, measured 
by gross receipts, unless the sale is exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.) 
When sales tax does not apply, use tax, measured by the sales price, applies to the use of 
tangible personal property purchased from a retailer for the storage, use, or other consumption of 
that property in California, unless the use is exempt from taxation by statute.  (Rev. & Tax. Code 
§§ 6201, 6401.) 

Tax does not apply to sales of nonreturnable containers sold without the contents to 
persons who place tangible personal property in the containers for subsequent sale, regardless of 
whether such persons are the owners of the tangible personal property placed in the containers. 
(BTLG Annots. 195.0060 (9/13/53, 8/1/63); 195.0330 (4/19/89); 195.1260 (4/1/53).) 
Accordingly, assuming that the packaging materials purchased by S--- P--- are nonreturnable 
containers, the sale of such nonreturnable containers to S--- P--- who places lottery tickets in the 
containers for subsequent sale by S--- G--- is not subject to tax. 
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As you have noted, Regulation 1589 is currently in the process of being amended to 
provide that tax does not apply to sales of nonreturnable containers when sold without the 
contents to persons who place food products for human consumption in the containers for 
subsequent sale. Regulation 1630 is also in the process of being amended to provide that tax 
does not apply to sales of nonreturnable containers sold without the contents to packers who 
place food products for human consumption in the containers for subsequent sale.  The proposed 
amendments to Regulations 1589 and 1630 are consistent with the interpretations made by this 
agency in certain specific transactions identified previously where it was determined that tax 
does not apply to sales of nonreturnable containers to persons who place tangible personal 
property in the containers for subsequent sale.  These proposed amendments are intended to 
clarify the application of tax and are not intended to reverse any interpretations previously made 
by this agency. Therefore, although the proposed amendments specifically address persons or 
packers who place food products, there is no distinction as to the application of tax between sales 
of nonreturnable containers to persons or packers who place food products for human 
consumption in containers for subsequent sale from sales of nonreturnable containers to persons 
or packers who place other tangible personal property in containers for subsequent sale. 

If you have any further questions, please contact me at (916) 324-2614. 

SHC:rz 

cc: Mr. Gary J. Jugum 
Mr. Ronald L. Dick 
Mr. David H. Levine 


