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July 14, 1992 

 

Mr. J--- B---
P--- R---
XXXX-XX --- ---, Suite XXX 
---, California XXXXX 

Re: S- -- XX-XXXXXX 

Dear Mr. B---: 

This is in response to your letter dated June 23, 1992.  You have sold pallets to a farmer 
who believes your sale is exempt from sales tax under Regulation 1589.  He has advised you that 
he sells his food product on the pallets to various wholesalers and he does not get the pallets 
back. You ask whether your sales of pallets to the farmer are subject to sales tax. 

All your retail sales of tangible personal property are subject to sales tax unless 
specifically exempt by statute.  (Rev. & Tax. Code § 6051.)  Revenue and Taxation Code section 
6364 provides an exemption for certain sales of containers.  Subdivision (a) exempts from sales 
tax sales of: 

“Nonreturnable containers when sold without the contents to persons who place 
the contents in the container and sell the contents together with the container.” 

The exemption for containers is explained in Regulation 1589, a copy of which is 
enclosed. The term container includes articles on which tangible personal property is placed for 
shipment, and specifically includes pallets.  Assuming the farmer does not use the pallets except 
to place his product on them and sell the product together with the pallets, the remaining 
question is whether the pallets are returnable or nonreturnable containers.  (If they are returnable 
containers, your sale to the farmer would not be exempt from tax.)  The farmer stated that he 
does not get the pallets back. Thus, they would be considered nonreturnable containers. 
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As relates to your inquiry, unless you take an exemption certificate, your sale of pallets 
will be presumed to be a taxable retail sale until you establish otherwise.  Proving that your sale 
is exempt would involve establishing that the farmer made no use of the pallets other than to 
place his product on them and sell the product together with the pallets as well as establishing 
that the farmer's customers did not customarily return the pallets to him.  Needless to say, you do 
not want to be in the position of having to make this showing.  The way you avoid it is by taking 
an exemption certificate. 

If you take a timely and valid exemption certificate in good faith, you will not owe sales 
tax on the transaction(s) to which it relates. (Rev. & Tax. Code § 6421.)  Since Regulation 1589 
does not set forth a specific exemption certificate for sales of nonreturnable containers, the 
applicable rules are set forth in Regulation 1667, a copy of which is enclosed.  What constitutes 
a “timely” certificate is explained in subdivision (b) of Regulation 1667.  “Good faith” means 
that you believe that the contents of the certificate are accurate. Subdivision (c)(1) of Regulation 
1667 describes what a valid certificate must contain.   

The description in the regulation of the contents of a valid certificate is self-explanatory, 
so I will not repeat it here. The last item mentioned is a statement of the manner in which the 
property will be used so as to make the sale exempt from tax.  As pertains to your inquiry, the 
farmer should certify that he will not make any use of the pallets except to place his product on 
them and then sell the product along with the pallets.  He must also certify that his purchasers do 
not customarily return the pallets to him. 

If you have further questions, feel free to write again. 

Sincerely, 

David H. Levine 
Senior Tax Counsel 
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