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      February 25, 1994  

  

Ms. D--- -. C---
XXXX G--- Road 
---, CA XXXXX 

Re: Application of Sales Tax on 
Deposits For Wooden Pallets 

Dear Ms. C---: 

This is in response to your letter of December 16, 1993 to the District Office in Union 
City in which you inquire as to the application of tax to deposits for wooden pallets you provide 
to your customers.   

Your letter states that your landscaping business sells retaining walls and patio pavers. 
These items are purchased from a vendor on wooden pallets.  The vendor charges a $15.00 
deposit for the pallet, $13.00 of which is refunded upon return of the pallet.  You do not pay any 
sales tax on the deposit. When you sell the patio pavers and retaining walls to your customers, 
you similarly provide these items on the wooden pallets.  You also charge a $15.00 deposit and 
refund $13.00 when the customer returns the pallet.  You ask whether sales tax applies to the 
deposit. 

Retail sales of tangible personal property within this state are subject to sales tax unless 
specifically exempt by statute. (Rev. & Tax. Code § 6051.)  The exemption relevant to the 
wooden pallets described in your letter is found in Revenue and Taxation Code Section 6364, 
which states in relevant part: 

"Containers.  There are exempted from the taxes imposed by this part, the gross 
receipts from sales of and the storage, use, or other consumption in this State of:  

"(a) Nonreturnable containers when sold without the contents to 
persons who place the contents in the container and sell the 
contents together with the container. 
".... 

"(c) Returnable containers when sold with the contents in 
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connection with a retail sale of the contents or when resold for 
refilling. 

"As used herein the term `returnable containers' means containers 
of a kind customarily returned by the buyer of the contents for 
reuse. All other containers are `nonreturnable containers'." 

This exemption for containers, including pallets, is explained in Regulation 1589 (copy 
enclosed). Regulation 1589(b)(1) states that tax does not apply to sales of returnable containers 
when sold with the contents in connection with a retail sale of the contents, or when sold for 
refilling. A container is returnable if it is of a kind customarily returned by the buyer of the 
contents for re-use by the seller of the commodities contained therein.  If title to the container is 
retained by the seller of the contents or the seller takes a deposit to insure return of the container, 
it is a returnable container. All other containers are nonreturnable.  (Reg. 1589(a).)  A deposit, 
defined as an amount "charged to the purchaser of the contents of the container with the 
understanding that such amount will be repaid when the container or a similar container is 
delivered to the seller", is not subject to tax. 

Because the customers make a deposit for the pallets, we regard the pallets as returnable 
containers as defined in subdivision (a) of Regulation 1589.  Because the pallets are returnable 
containers, your customer's deposit with you is not subject to sales tax.  However, your letter 
states that the entire $15.00 is not returned. As stated above, "deposit" is defined as only "such 
amount" that will be repaid when the container is returned.  We regard only $13.00 of the $15.00 
amount as a deposit within the meaning of the regulation.  The $2.00 amount which is not 
returned is considered to be a part of the sales price of the property.  When the sale is at retail, 
that $2 is included in the measure of tax.  In your case, if the sale of the pallets is taxable, the 
$2.00 amount not repaid is included in the price of the property sold subject to sales tax.  

If you have any further questions please feel free to write us again. 

Sincerely, 

Sukhwinder K. Dhanda 
Staff Counsel 
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Enclosure - Regulation 1589 


