



 

 


 

 


 

STATE OF CALIFORNIA 

STATE BOARD OF EQUALIZATION 
1020 N STREET, SACRAMENTO, CALIFORNIA 
(P.O.  BOX 942879, SACRAMENTO, CALIFORNIA  94279-0001) 
(916) 445-6493 

April 2, 1990 

Mr. W--- -. O--- 
Assistant Tax Manager 
L--- P--- C--- Company 
XXX --- Mall 
P.O. Box XXX 
---, -- XXXXX-XXXX 

L--- P--- C--- Company – SR -- XX-XXXXXX 
Returnable Containers – deposits charged on pallets 

Dear Mr. O---: 

In your January 17, 1990 letter to the Board’s legal staff, you reque
the application of sales tax on pallets.  You write: 

“A supplier sells bags of sand to L--- P--- C--- Compan
‘Supplier’ charges L--- a deposit for the pallets.  L--- in turn se
the bags of sand to its customers and charges a deposit for t
pallets. The bags of sand and pallets are resold to ‘Customer’ b
L--- P--- C--- Company in the same form as received fro
‘Supplier’.  L--- P--- C--- Company makes no modifications to t
product or the pallets. 

“‘ Customer’ returns the pallets to L--- P--- C--- Company a
receives a refund of the deposit.  L--- P--- C--- Company in tu
returns the pallets to ‘Supplier’, and receives a refund of t
deposit from ‘Supplier’.  

“Is ‘Supplier’ considered the final consumer of the pallets a
liable for California Sales Tax on the pallets?  If so, are all oth
transactions concerning the pallets nontaxable, since ‘Supplier’ 
liable for the Sales tax?  If ‘Supplier’ isn’t liable for the Sales Ta
what is the correct application of Sales Tax?”  
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Opinion 

The application of sales and use tax to the situation you describe is covered by Sales 
and Use Tax Regulation 1589, Containers and Labels.  Subdivision (a) of that regulation includes 
several definitions of terms.  It states that the term “containers” includes pallets.  The term 
“returnable containers” means containers of a kind which are customarily returned or resold by the 
buyers of the contents for reuse by the packers or sellers of the commodities contained in the 
container.  If the seller takes a deposit for the container, the container is a returnable container.  The 
term “deposit” means an amount charged to the purchaser of the contents of the container with the 
understanding that the amount will be repaid when the container or a similar container is delivered 
to the seller.  Subdivision (b) of this regulation describes the application of tax to containers.  Tax 
does not apply to sales of returnable containers when they are sold with the contents in connection 
with the retail sale of the contents, or when they are resold for refilling.  

In your situation, the supplier is the consumer of the pallets, and tax applies to his 
purchases of the pallets.  When the supplier ships the sand with the pallets to L--- P--- C---
Company and charges a deposit for their return, and likewise when L--- ships the sand in the pallets 
to the customer and charges a deposit for their return, neither the transaction between the seller and 
L--- nor the transaction between L--- and its customer constitutes a taxable sale of the pallets.  The 
seller’s sale to L--- is a nontaxable sale for resale since L--- will make no use of the pallets other 
than to resell the together with the sand to its customer.  The retail sale of the sand from L--- to its 
customer does not include a taxable sale of the pallets because they are returnable containers sold 
together with the contents. 

I enclose Regulation 1589 for your information.  Please feel free to contact me if you 
have any further questions or comments about this letter. 

Sincerely, 

John Abbott 
Senior Tax Counsel 

JA:jb 
Enclosure 
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